Δρόμοι χωρίς βιαστές σημαίνει άντρες με αλλαγμένα μυαλά
Χωρίς ριζική αλλαγή στάσεων, αντιλήψεων και νοοτροπιών δεν θα ξεμπερδέψουμε με την «κουλτούρα βιασμού»
Κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε ότι εάν θέλουμε το ζήτημα των βιασμών, της κακοποίησης και της παρενόχλησης πραγματικά να αντιμετωπιστεί, θα πρέπει να πάψουμε να το αντιμετωπίζουμε ως θέμα του «αστυνομικού δελτίου».
Μην με παρεξηγήσετε.
Αποτελεί τεράστια πρόοδο ότι πλέον αποτελεί θέμα του «αστυνομικού δελτίου». Ότι, δηλαδή, οι διωκτικές και δικαστικές αρχές προσπαθούν να εντοπίζουν, να συλλαμβάνουν και να παραπέμπουν στη δικαιοσύνη τέτοιες περιπτώσεις.
Ότι διαμορφώνονται σταδιακά και ίσως με μεγαλύτερη καθυστέρηση δομές που επιτρέπουν στα θύματα να κάνουν καταγγελίες χωρίς αυτή η διαδικασία να είναι τραυματική και επώδυνη.
Ότι επεκτείνουμε το θεσμικό πλαίσιο και στους χώρους εργασίας και γενικά αντιμετωπίζουμε τις συμπεριφορές παρενόχλησης ως παραβατικές και όχι ως «κανονικές».
Όμως, όσο σημαντική και εάν είναι η πρόοδος σε αυτόν τον τομέα, όλοι γνωρίζουμε ότι για να ξεπεραστεί ένα τέτοιο πρόβλημα δεν αρκεί η αστυνόμευση και η ποινική δίωξη.
Χρειάζεται να αναζητήσει κανείς τα αίτια του προβλήματος, τους μηχανισμούς που γεννούν τέτοιες συμπεριφορές και τις αντιλήψεις που τις νομιμοποιούν.
Και εάν το κάνουμε αυτό, τότε, κακά τα ψέματα, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με όλα τα προβλήματα που αφορούν το πώς πάρα πολλοί άντρες στη σύγχρονη Ελλάδα αντιλαμβάνονται την «αρρενωπότητά» τους.
Γιατί όταν πιστεύεις ότι αντρισμός είναι «να έχεις το πάνω χέρι», όταν πιστεύεις ότι για κάποιο λόγο οι γυναίκες είναι προορισμένες τελικά να υποκύπτουν στην «γοητεία των ανδρών», όταν θεωρείς ότι η σύντροφός σου έχει μια υποχρέωση «να σου κάθεται», όταν ενδόμυχα πιστεύεις ότι «άντρας είμαι, θα πω και μια κουβέντα παραπάνω», τότε, είτε το καταλαβαίνεις ή όχι, έχεις μπει σε ένα δρόμο επικίνδυνο που στο τέλος έχει τον βιασμό, την κακοποίηση, τη συζυγική βία.
Γνωρίζω την αντίρρηση που λέει ότι οι περισσότεροι άντρες δεν φτάνουν ως εκεί. Όμως, το πρόβλημα με τα στερεότυπα και τις αντιλήψεις που οδηγούν στην κακοποίηση και το βιασμό υπάρχει. Και κάτι πρέπει να κάνουμε.
Κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε διάφορες παραλλαγές μια εικόνα που δείχνει διαγραμμένη τη φράση «Προστατεύστε τις κόρες σας» και γραμμένη από κάτω τη φράση «Εκπαιδεύστε τους γιούς σας».
Αυτή ακριβώς είναι η πρόκληση.
Για να κάνουμε τους δρόμους ασφαλέστερους για όλες και για όλους χρειάζεται να αλλάξουν οι άντρες μυαλά.
Δεν θα είναι εύκολο. Αλλά είναι πραγματικά επείγον.
- Ιράν: Πάνω από 100.000 πολιτικά κτίρια έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές από τις επιδρομές ΗΠΑ και Ισραήλ
- Γάζα: 9 νεκροί σε πλήγματα του Ισραήλ – «Κοριτσάκι» ανάμεσα στους σκοτωμένους
- Λίβανος: Κυανόκρανος σκοτώθηκε από έκρηξη βλήματος – Ενα ακόμη μέλος της UNIFIL σε κρίσιμη κατάσταση
- Πετρέλαιο: Πάνω από τα 100 δολάρια το WTI και τα 115 το Brent στις ασιατικές αγορές
- Ισραήλ: Καλείται από το Συμβούλιο της Ευρώπης να εγκαταλείψει το νομοσχέδιο για τη θανατική ποινή
- 3 άμαχοι νεκροί στην Ουκρανία, ανάμεσά τους 13χρονος, και ένας στη νοτιοανατολική Ρωσία
- Ισραήλ: «Βαθιά ανησυχία» από Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία και Ιταλία για σχέδιο διεύρυνσης της θανατική ποινής
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Σχέδιο για Αγιο Φως κανονικά το Πάσχα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 30.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/paul-pastourmatzis-36plOdZK_uY-unsplash-315x220.jpg)



![Μέση Ανατολή: Πώς ο πόλεμος μπορεί να πυροδοτήσει παγκόσμια επισιτιστική κρίση [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/06/ot_sithra34-2-300x300.png)














































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442