Εμβόλιο: Όχι σε AstraZeneca για εγκύους ή όσες προγραμματίζουν άμεσα εγκυμοσύνη
Τα εμβόλια mRNA συνιστά η Επιτροπή Εμβολιασμών για τις εγκύους ή όσες θα μείνουν έγκυοι στο επόμενο εξάμηνο, επειδή η εγκυμοσύνη είναι μια θρομβογόνος κατάσταση. Αναμένονται και οι σχετικές αλλαγές στην πλατφόρμα του εμβολιασμού ώστε το σύστημα να επιλέγει το σωστό εμβόλιο
Σύσταση στις γυναίκες που είναι έγκυοι ή κάνουν προσπάθειες να μείνουν έγκυοι στο επόμενο εξάμηνο να προτιμούν τα εμβόλια mRNA αντί του εμβολίου της AstraZeneca, πρόκειται να κάνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται όλες οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που προσπαθούν να μείνουν έγκυοι μέσω υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ή είναι ήδη έγκυοι.
Αυτό τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Θανάσης Σκουτέλης, μιλώντας στο in.gr, διευκρινίζοντας πως η σύσταση αναμένεται σήμερα το απόγευμα από την πρόεδρο της Επιτροπής καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου.
Εξηγώντας τους λόγους όπου η Επιτροπή προχωρεί στη σύσταση αυτή, ο κ. Σκουτέλης σημείωσε πως η εγκυμοσύνη είναι μια θρομβογόνος κατάσταση και υπάρχουν ήδη έγκυοι που παράλληλα εντάσσονται και σε ευπαθείς ομάδες ή λόγω των δραστηριοτήτων τους χρειάζονται να εμβολιαστούν. Αντίστοιχα, υπάρχουν και πολλές γυναίκες που ακολουθούν αγωγή υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και οι οποίες κι αυτές χρειάζεται να καλυφθούν έναντι του πανδημικού ιού.
Καθώς όμως δεν είναι δυνατή η επιλογή του εμβολίου από τους πολίτες, για την αντιμετώπιση του θέματος, εξήγησε ο κ. Σκουτέλης, προβλέπεται η ένταξη του κωδικού της διεθνούς κατάταξης ασθενειών ICD – 10, στο σύστημα της άυλης συνταγογράφησης. Έτσι, ο γυναικολόγος της κάθε ενδιαφερόμενης θα εντάσσει την ασθενή του στον κωδικό αυτό, οπότε αυτόματα η πλατφόρμα του εμβολιασμού θα αναγνωρίζει το προφίλ της υποψήφιας για εμβόλιο, ώστε να επιλέγεται από το σύστημα κατ΄ ευθείαν ένα από τα δύο εμβόλια mRNA, της Pfizer ή της Moderna.
- «Νεκρός ο Κουέιντιν Ταραντίνο από πυρά του Ιράν στο Ισραήλ» – Ένα fact check
- H COSMOTE TELEKOM Χρυσός Χορηγός των Εθνικών Ομάδων Μπάσκετ μέχρι το 2030
- Ερντογάν: Επιδεινώνεται η αστάθεια στην περιοχή, η Τουρκία συνεχίζει αποφασιστικά για την ειρήνη
- Η Βρετανία στέλνει το αντιτορπιλικό HMS Dragon και ελικόπτερα στην Κύπρο
- Euroleague: Σε ποιες χώρες θα έχουν έδρα από εδώ και πέρα Μακάμπι, Χάποελ και Ντουμπάι BC
- Λάρισα: Νεκρός 95χρονος οδηγός σε τροχαίο με την εμπλοκή τριών οχημάτων
- Στη φυλακή το ζευγάρι που φέρεται να εμπλέκεται στην αυτοκτονία Καλλέργη
- Μεταβολικό Σύνδρομο: Η ελληνική καινοτομία από 1000 ελιές που αλλάζει τα δεδομένα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 03.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/mo-8EJAWgGv6o-unsplash-315x220.jpg)




































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442