Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σεισμός : Η Σμύρνη μετράει τις πληγές της - 24 νεκροί και πάνω από 800 τραυματίες

Σεισμός : Η Σμύρνη μετράει τις πληγές της – 24 νεκροί και πάνω από 800 τραυματίες

Μάχη με το χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία στη Σμύρνη, μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε ανοιχτά της Σάμου στις 13:51 την Παρασκευή σε μια προσπάθεια να ανασυρθούν από τα συντρίμμια οι εγκλωβισμένοι.

Μάχη με το χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία στη Σμύρνη, μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε ανοιχτά της Σάμου στις 13:51 την Παρασκευή σε μια προσπάθεια να ανασυρθούν από τα συντρίμμια οι εγκλωβισμένοι.

Όπως ανακοίνωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu οι νεκροί ανέρχονται σε τουλάχιστον 24, την ώρα που οι τραυματίες ξεπερνούν τους 800.

Σημειώνεται ότι υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί και άλλο καθώς υπάρχουν δεκάδες αγνοούμενοι.

Τα σωστικά συνεργεία δίνουν από την πρώτη στιγμή μάχη με το χρόνο προκειμένου να βρουν τους εγκλωβισμένους κάτω από τα ερείπια των γκρεμισμένων κτιρίων.

Στις επιχειρήσεις συμμετέχει και η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος με 48 μέλη της και 16 οχήματα.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα και μετά από 9,5 ώρες μάχης κάτω από τα συντρίμμια, τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να βγάλουν ζωντανά δύο ανήλικα παιδιά. Ενα αγόρι 15 ετών και ένα ακόμη ανήλικο κορίτσι, το οποίο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Στις πληγείσες περιοχές έχουν σπεύσει διασώστες που ξεπερνούν τις 3.000 σε αριθμό, αλλά και απλοί άνθρωποι, που καταβάλουν τεράστια προσπάθεια.

Στο Μπαϊράκλι, στην επαρχία της Σμύρνης (Ιζμίρ), σωστικά συνεργεία προσπαθούσαν να ανοίξουν δίοδο στα συντρίμμια επταώροφης πολυκατοικίας κι ενίοτε ζητούσαν από τον κόσμο που παρέμενε συγκεντρωμένος να κάνει ησυχία, καθώς συνέχιζαν να ψάχνουν παγιδευμένους όλη τη νύχτα, μετέδωσε ανταποκρίτρια του Γαλλικού Πρακτορείου.

Διαβάστε επίσης: Γιατί η Σάμος άντεξε και η Σμύρνη κατέρρευσε;

Στη Σμύρνη μεταβαίνει και ομάδα 150 ατόμων με 21 οχήματα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Κωνσταντινούπολης, για να λάβει μέρος στις έρευνες εντοπισμού και διάσωσης. Ήδη, πάνω από 50 πυροσβεστικά οχήματα και 200 διασώστες έχουν αναπτυχθεί στο σημείο, σύμφωνα με την AFAD.

Ο σεισμός ήταν τόσο ισχυρός και επιφανειακός που έγινε αισθητός ως την Κωνσταντινούπολη και την Αθήνα, ενώ προκάλεσε μίνι τσουνάμι, το οποίο πλημμύρισε τους δρόμους της Σεφερίχισαρ, τουρκικής πόλης κοντά στο επίκεντρο, και χτύπησε τις ακτές της Σάμου.

Ο δήμαρχος της Σμύρνης ανέφερε στο CNN Turk ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί. Τουλάχιστον 20 κτήρια κατέρρευσαν σε μια πόλη που κατοικούν 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι.

Η ένταση του σεισμού προκάλεσε «μικρό τσουνάμι» στην παράκτια πόλη, με το νερό να μπαίνει στους δρόμους και να σαρώνει αντικείμενα στο πέρασμά του.

Συλλυπητήρια Γκουτέρες

Τη λύπη του για την απώλεια ζωών και τις καταστροφές που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός εκφράζει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες. Επίσης, εκφράζει τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες που θρηνούν, στις κυβερνήσεις και στους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας και εύχεται στους τραυματίες ταχεία ανάρρωση.

Περαιτέρω, χαιρετίζει τις επιτόπιες προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη και υπογραμμίζει την ετοιμότητα του ΟΗΕ για να βοηθήσει εάν απαιτηθεί.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024