Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δένδιας σε Μάας: Προσβλέπουμε σε κυρώσεις της ΕΕ - Δεν νοείται διάλογος με απειλές από την Τουρκία

Δένδιας σε Μάας: Προσβλέπουμε σε κυρώσεις της ΕΕ – Δεν νοείται διάλογος με απειλές από την Τουρκία

Σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας παρουσία του Γερμανού ομολόγου του. Στις κοινές του δηλώσεις με τον Χάικο Μάας ο κ. Δένδιας έθεσε το ζήτημα των κυρώσεων και υπογράμμισε σε όσους συνιστούν διάλογο πως αυτός δεν μπορεί να γίνεται υπό καθεστώς απειλών από την Τουρκία

Σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας παρουσία του Γερμανού ομολόγου του. Στις κοινές του δηλώσεις με τον Χάικο Μάας μετά τη συνάντησή τους, ο κ. Δένδιας έθεσε το ζήτημα των κυρώσεων και υπογράμμισε σε όσους συνιστούν διάλογο πως αυτός δεν μπορεί να γίνεται υπό καθεστώς απειλών από την Τουρκία.

Η παραβατικότητα πρέπει να έχει συνέπειες

«Προσβλέπουμε σε κατάλογο κυρώσεων» είπε ο κ. Δένδιας επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα περιμένει από τον κ. Μπορέλ στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ να παρουσιάσει έναν τέτοιο κατάλογο κυρώσεων «που θα καταστήσουν σαφές ότι εφόσον συνεχιστεί η παραβατικότητα της Τουρκίας θα υπάρξουν συνέπειες».

Το ευρωπαϊκό κεκτημένο χρειάζεται υπεράσπιση είτε προέρχεται η απειλή από την Τουρκία είτε αφορά την Λευκορωσία, ανέφερε ο κ. Δένδιας υπογραμμίζοντας ότι η τουρκική παραβατικότητα υπερβαίνει τα όρια διμερών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών και αφορά ολόκληρη την ΕΕ.

Μάλιστα ο κ. Δένδιας τόνισε ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο χρειάζεται ρωμαλέα υπεράσπιση απέναντι στις δυνάμεις οπισθοδρόμησης.

«Η εμμονή στην παραβατικότητα δεν οδηγεί πουθενά» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και αναφερόμενος στην Τουρκία τόνισε ότι «αντί για κινήσεις αποκλιμάκωσης βλέπουμε νέες προκλήσεις» ενώ σημείωσε ότι αυτές οι συμπεριφορές και κινήσεις υπονομεύουν την σταθερότητα στην περιοχή και συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Για να μην υπάρχει παρανόηση…

Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε, έχοντας δίπλα του στον κ. Μάας ότι «χωρίς μεγαλοστομίες και αλαζονείες η Ελλάδα θα υπερασπίσει εν ονόματι του δικαίου την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, τα οποία όπως είπε είναι και δικαιώματα της Ευρώπης.

Μάλιστα πρόσθεσε με νόημα για «να μην υπάρχει καμία παρανόηση. Πολλοί μας συνιστούν διάλογο. Η Ελλάδα έχει αποδείξει το διάλογο. Δεν υφίσταται όμως διάλογος υπό καθεστώς απειλών και προκλήσεων την ώρα που παραβιάζονται τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Εύχομαι αυτό να είναι κατανοητό στην Άγκυρα την οποία θα επισκεφτεί ο Χάικο Μάας.

Προς σ’ αυτή την κατεύθυνση ο κ. Δένδιας κατηγόρησε την Τουρκία ότι επιμένει στην προβολή αλαζονικής ισχύος.

Παιχνίδι με τη φωτιά

Από την πλευρά του ο Χ. Μάας σημείωσε ότι «η Γερμανία και η ΕΕ στέκεται σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας», χαρακτήρισε «παιχνίδι με τη φωτιά» την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε ότι ο διάλογος πρέπει να γίνει με τις προϋποθέσεις του διεθνούς δικαίου και οι συνομιλίες θα ήταν επιτυχείς αν μπορούσαν να διεξαχθούν σε ένα ήρεμο περιβάλλον.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε λίγο πριν την αναχώρησή του για την Τουρκική πρωτεύουσα ότι η Γερμανία συνεχίζει να υποστηρίζει τη διαδικασία διαλόγου και διαμεσολάβησης στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ.

Ζήτησε να σταματήσει άμεσα κάθε προκλητικότητα και συμπλήρωσε ότι η μικρότερη σπίθα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να προκαλέσει ανάφλεξη.

Η ανάγκη της αποκλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας για να μειωθεί η ένταση στην περιοχή τονίστηκε νωρίτερα στη συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Θετική η πρωτοβουλία της Γερμανίας

Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική κυβέρνηση χαιρετίζει την πρωτοβουλία της Γερμανίας ως προεδρεύουσας χώρας υπογραμμίζοντας ότι συμβάλλει σε θετική κατεύθυνση.

Σε μία λιτή ανακοίνωση για την συνάντηση το γραφείο του πρωθυπουργού αναφέρει:

«Με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Heiko Maas συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε η ανάγκη αποκλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας ώστε να μειωθεί η ένταση στην περιοχή.

Η πρωτοβουλία της Γερμανίας ως προεδρεύουσας χώρας της Ε.Ε. συμβάλει θετικά σε αυτή την κατεύθυνση».

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024