Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γερμανικός κλοιός για διάλογο Ελλάδας - Τουρκίας : Το νέο ραντεβού στο Βερολίνο

Γερμανικός κλοιός για διάλογο Ελλάδας – Τουρκίας : Το νέο ραντεβού στο Βερολίνο

Η Γερμανία επείγεται να πραγματοποιηθεί στις 28 Αυγούστου (την ίδια ημέρα με το άτυπο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ) στο Βερολίνο η επόμενη τριμερής συνάντηση των διπλωματών Ελλάδας, Τουρκίας,Γερμανίας. Το παρασκήνιο, οι προϋποθέσεις και οι όροι του διαλόγου. Η κύρωση της συμφωνίας με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ και οι άδειες του Ερντογάν για την Αν. Μεσόγειο.

Την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοινώνει πως η Τουρκία ανακάλυψε κοίτασμα-μαμούθ με φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα στέλνοντας παράλληλα απειλητικά μηνύματα προς την ΕΕ για την Ανατολική Μεσόγειο, οι πληροφορίες επιμένουν πως η Γερμανία ξεδιπλώνει παρασκηνιακές πρωτοβουλίες για να προχωρήσει απευθείας διμερής διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

28 Αυγούστου

Αυτή η κινητικότητα αναμένεται να ενταθεί από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας καθώς αυτή την Κυριακή 23 Αυγούστου λήγει η ισχύς της παράνομης τουρκικής Navtex με βάση την οποία το Oruc Reis αλωνίζει στην Ανατολική Μεσόγειο και επεκτείνει τη δράση του εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η γερμανική παρέμβαση και οι αντίστοιχες πιέσεις για διάλογο έχουν καθώς φαίνεται επείγοντα χαρακτήρα. Μάλιστα σύμφωνα με την «Καθημερινή» η γερμανική πλευρά καταβάλλει προσπάθειες ώστε να πραγματοποιηθεί στις 28 Αυγούστου (την ίδια ημέρα που θα διεξάγεται το άτυπο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ) στο Βερολίνο η επόμενη τριμερής συνάντηση των διπλωματικών εκπροσώπων Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας, στο πλαίσιο των προσπαθειών για αναθέρμανση των διερευνητικών επαφών ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα.

Διόλου τυχαία ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας ξανάρχεται στην Αθήνα την Τρίτη 25 Αυγούστου και θα έχει συνομιλίες με το Νίκο Δένδια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μία μέρα πριν την έλευση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών στην χώρα μας θα ξεκινήσει η συζήτηση στη βουλή για την έγκριση των δύο συμφωνιών με Ιταλία και Αίγυπτο για την ΑΟΖ και σύμφωνα με τον προγραμματισμό η ψήφισή τους αναμένεται την Τετάρτη στις 26 Αυγούστου.

Μόνη διαφορά οι θαλάσσιες ζώνες

Επισημαίνεται δε, ότι η Γερμανία η οποία έχει έντονες διαφωνίες με την υπογραφή της Συμφωνίας Ελλάδας και Αιγύπτου για τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ, φέρεται να έχει μεταφέρει το τουρκικό αίτημα –ενδεχομένως να είναι και αίτημα του Βερολίνου- να μην κυρωθεί αυτή τη στιγμή από την ελληνική βουλή η συγκεκριμένη Συμφωνία με την Αίγυπτο.

Σε κάθε περίπτωση το βέβαιο είναι ότι η Γερμανία θέλει το νήμα της συζήτησης Ελλάδας και Τουρκίας να ξεκινήσει από εκεί που είχε διακοπεί το 2016 και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δεν αφορά μόνο τις θαλάσσιες ζώνες, αλλά υπεισέρχεται και σε θέματα του σκληρού πυρήνα της εθνικής κρατικής κυριαρχίας όπως είναι η επέκταση των χωρικών υδάτων κλπ στο Αιγαίο.

Από την πλευρά της Ελλάδας και συγκεκριμένα της κυβέρνησης διαμηνύεται σε όλους τους τόνους ότι τόσο οι διερευνητικές επαφές όσο και ένας ενδεχόμενος ελληνοτουρκικός διάλογος θα έχει μοναδικό αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών (υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ).

Η συνεκτίμηση και άλλου τύπου προκλήσεων

Από την Αθήνα η προϋπόθεση που τίθεται είναι να σταματήσει τις προκλήσεις η Τουρκία, κάτι που τόνισε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο CNN.

Χτες κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Στέλιος Πέτσας ρωτήθηκε σχετικά και επανέλαβε πως «εφόσον υπάρχει έμπρακτη αποκλιμάκωση από πλευράς της Τουρκίας, είμαστε – ανά πάσα στιγμή- έτοιμοι να ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών από εκεί που το αφήσαμε τον Μάρτιο του 2016, με υπαιτιότητα της Τουρκίας».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση έχει ορίσει και τον επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, τον πρέσβη Παύλο Αποστολίδη, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέχισε:

«Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε -επαναλαμβάνω- τις διερευνητικές επαφές, που έχουν μόνο ένα αντικείμενο: την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, όταν η Τουρκία δείξει την έμπρακτη αποκλιμάκωση των προκλητικών ενεργειών της».

Παρόλα αυτά μία αναφορά του κ. Πέτσα σε διευκρινιστική ερώτηση επιδέχεται ερμηνειών σε ότι αφορά το κατά πόσο η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσέλθει σε διάλογο με την Τουρκία, αν η τελευταία συνεχίσει τις προκλήσεις της εντός της κυπριακής ΑΟΖ όπου ετοιμάζεται να στείλει και νέο γεωτρύπανο.

Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει «επικεντρωθεί» στην παράνομη τουρκική Navtex και από εκεί και πέρα θα «συνεκτιμηθούν αν υπάρχουν άλλου τύπου προκλήσεις».

«Όσον αφορά τα ζητήματα της έμπρακτης αποκλιμάκωσης, αυτή τη στιγμή έχουμε επικεντρωθεί στην παράνομη τουρκική NAVTEX, αλλά αν υπάρχουν άλλου τύπου προκλήσεις και αυτές θα συνεκτιμηθούν. Άρα, μιλάμε για μια έμπρακτη αποκλιμάκωση των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο και σε σχέση με την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Θα εκδώσουμε άδειες για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να επισημανθεί ότι την ημέρα που η Γερμανία επιθυμεί να επανεκκινήσουν οι διερευνητικές επαφές στο Βερολίνο (28 Αυγούστου) λήγει και η περίοδος των τριών μηνών από το αίτημα της ΤΡΑΟ στο τουρκικό υπουργείο Ενέργειας για έρευνες στην περιοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Ο Ταγίπ Ερντογάν στο σόου που έστησε στην Κωνσταντινούπολη για να ανακοινώσει το κοίτασμα στη Μαύρη Θάλασσα ανέφερε με νόημα ότι «περιμένουμε τα ίδια καλά νέα από τη Μεσόγειο Θάλασσα».

«Θα εκδώσουμε κι άλλες άδειες για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Δικαιωνόμαστε με αυτά που κάνουμε» πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο αυτό, κατέστησε σαφές πως θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες ερευνών, ενώ επεσήμανε πως πίσω από τα «παιχνίδια» που παίζονται στη Μεσόγειο υπάρχει μεγάλη μάχη για ενεργειακούς πόρους στην περιοχή.

Μάλιστα, άφησε αιχμές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας χαρακτηριστικά τα εξής: «Η ΕΕ είναι διπρόσωπη. Αν συμβεί κάτι στη Μεσόγειο θα είναι κακό για την Ευρώπη. Δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα αυτό που κάνει η Ευρώπη, απλά θα μειώσει την υπόληψη της Ευρώπης».

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024