Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΑΟΖ : Την Τετάρτη η ψήφιση από τη βουλή των συμφωνιών με Ιταλία και Αίγυπτο

ΑΟΖ : Την Τετάρτη η ψήφιση από τη βουλή των συμφωνιών με Ιταλία και Αίγυπτο

Με διαδικασίες εξπρές θα κυρωθούν από την ελληνική βουλή οι συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την ΑΟΖ. Τη Δευτέρα 24 Αυγούστου οι δύο συμφωνίες θα συζητηθούν σε δύο χωριστές συνεδριάσεις της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της βουλής, ενώ την Τετάρτη θα ψηφιστούν στην ολομέλεια

Με διαδικασίες εξπρές θα κυρωθούν από την ελληνική βουλή οι συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την ΑΟΖ.

Το χρονοδιάγραμμα

Ήδη, κατατέθηκε σήμερα η συμφωνία με την Ιταλία (Δείτε εδώ την αιτιολογική έκθεση) και αναμένεται εντός της ημέρας να κατατεθεί στη βουλή και η συμφωνία με την Αίγυπτο.

Σύμφωνα με το υπάρχον χρονοδιάγραμμα, την Δευτέρα στις 24 Αυγούστου οι δύο συμφωνίες της χώρας θα συζητηθούν σε δύο χωριστές συνεδριάσεις της αρμόδιας επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της βουλής, ενώ την Τετάρτη θα εισαχθούν στην ολομέλεια του ελληνικού κοινοβουλίου για την τελική έγκριση.

Είναι πολύ πιθανό η συζήτηση στην ολομέλεια της βουλής για την έγκριση των δύο συμφωνιών με Ιταλία και Αίγυπτο να γίνει σε μια κοινή συνεδρίαση, όπως επίσης κατά πάσα πιθανότητα λόγω της σπουδαιότητας των συμφωνιών και της παρούσας συγκυρίας, στη συζήτηση θα παρέμβουν και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Νόμιμη και υποδειγματική συμφωνία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ανέφερε συγκεκριμένα:

Χθες στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εξελίξεις στη Λευκορωσία, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να υιοθετεί «δύο μέτρα
και δύο σταθμά».

Δεν μπορεί η προσέγγιση της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Κράτος Δικαίου να είναι διαφορετική για τη Λευκορωσία και διαφορετική για την Τουρκία. Αναφέρθηκε στη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο, μια «απόλυτα νόμιμη και υποδειγματική συμφωνία» και επανέλαβε ότι η Τουρκία «αυτή τη στιγμή παραβιάζει συστηματικά όλους τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου».

Παρουσίασε στους  ομολόγους του, τα πραγματικά περιστατικά που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX, ανέλυσε τους κινδύνους για την ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης και επανέλαβε ότι η Ελλάδα ποτέ δεν αρνήθηκε τον διάλογο με την Τουρκία. «Όχι, όμως», όπως τόνισε, «όσο υπάρχει ένταση στη θάλασσα, την ξηρά και τον αέρα και, πάντως, μόνο για τη μία διαφορά μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

Δεν παίζουμε το παιχνίδι της στρατιωτικοποίησης που επιδιώκει η Τουρκία, αλλά απαντάμε με ψυχραιμία, επιχειρησιακή ετοιμότητα και εθνική αυτοπεποίθηση στις προκλήσεις.

Ενεργοποιούμε τη διπλωματία μας, ενημερώνουμε φίλες χώρες, κινητοποιούμε συμμάχους και εταίρους. Η Ελλάδα παραμένει αταλάντευτα προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και τις
αρχές καλής γειτονίας.

Με αυτή την πολιτική αρχών διαπραγματευτήκαμε και υπογράψαμε τις συμφωνίες οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών μας με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Συμφωνίες απολύτως συμβατές με το Δίκαιο της Θάλασσας, οι οποίες κατατίθενται σήμερα και θα εισαχθούν προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής τη Δευτέρα 24 Αυγούστου με την προοπτική της κύρωσής τους από την Ολομέλεια την Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020».

Υπενθυμίζεται ότι η Αιγυπτιακή βουλή επικύρωσε το απόγευμα της Τρίτης την Ελληνο-Αιγυπτιακή συμφωνία για τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ των δύο χωρών.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024