Οταν βάζεις ψηλά τον πήχη
Ο πήχης από την επιτυχή αντιμετώπιση του υγειονομικού προβλήματος ανέβηκε πολύ ψηλά και μαζί και οι προσδοκίες
Να οργανωθούμε. Κανονικά, αυτό θα έπρεπε να είναι το κεντρικό σύνθημα στο εσωτερικό της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση της οικονομίας. Κι αυτό επειδή η πρώτη εντύπωση που μένει από τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα είναι ότι διάθεση υπάρχει, μέτρα λαμβάνονται, αλλά χωρίς κεντρικό σχεδιασμό.
Ποια είναι η συνήθης τακτική; Κάποιος υπουργός βγαίνει σε ένα τηλεοπτικό κανάλι και προαναγγέλλει κάτι, κάποιος άλλος, την ίδια ώρα, ανακοινώνει κάτι άλλο σε μια συνέντευξη Τύπου κι ένας τρίτος δίνει «το στίγμα των προθέσεών του» από το βήμα της Βουλής ή από οπουδήποτε αλλού, χωρίς να αποκλείεται κάποιος τέταρτος και κάποιος πέμπτος να αναλύουν κάπου αλλού δημόσια τα σχέδιά τους.
Το αποτέλεσμα είναι στο τέλος της ημέρας να δημιουργείται η εντύπωση του κομφούζιου. Στην καλύτερη, κάποιοι δεν μαθαίνουν ποτέ τι ανακοινώθηκε και κάποιοι άλλοι νιώθουν απλά «ριγμένοι». Υπάρχει, δηλαδή, ταυτόχρονα η αίσθηση των αποκλεισμών στη χειρότερη ή του «κάνουν λίγα» και «δεν δίνουν πολλά» στην καλύτερη.
Πριν από μόλις τρεις μήνες, ο συγκεκριμένος χειρισμός και τα επέκεινά του θα ήταν η κανονικότητα. Σήμερα, όχι. Για έναν λόγο: Ο πήχης από την επιτυχή αντιμετώπιση του υγειονομικού προβλήματος ανέβηκε πολύ ψηλά και μαζί και οι προσδοκίες. Και η κυβέρνηση καλείται – τώρα – να τον ξεπεράσει, αφού, απλά, αυτή τον έβαλε εκεί.
Στο πλαίσιο αυτό, η πολυφωνία είναι το πρώτο μεγάλο εμπόδιο που πρέπει να αντιμετωπίσει. Οπως προκύπτει από την εμπειρία της πανδημίας, τις ανακοινώσεις τις κάνει, βασικά, ένας και μαζί του, κάθε μέρα, καλείται κάποιος επιπλέον, δίπλα του, να τις εξειδικεύσει. Σε μια συγκεκριμένη ώρα και σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Εν προκειμένω, ο υπουργός Οικονομικών είναι αυτός που καλείται να σηκώσει το κύριο βάρος, πλαισιωμένος από έναν ή περισσότερους υπουργούς (αναλόγως του περιεχομένου των ανακοινώσεων), αλλά και κάποιους – κι έχει πολλούς – επιφανείς οικονομολόγους, που θα εξηγούν κάθε φορά γιατί πρέπει να γίνει ό,τι θα γίνει. Και τι θα συνεπάγεται αν δεν γίνει.
Η υγειονομική αντιμετώπιση του προβλήματος απέδειξε ότι ο πληθυσμός είναι έτοιμος και ώριμος να ακούσει. Αρκεί να πεισθεί. Με την τακτική που ακολουθείται σήμερα, του «ανακοινώνω δεξιά και αριστερά», ακόμα και οι τριπλάσιοι πόροι να διατεθούν για την ενίσχυση των επαγγελματικών ομάδων, στο τέλος κανείς δεν θα είναι ευχαριστημένος. Στο μεταξύ, τα λεφτά δεν είναι και ατελείωτα. Εδώ ακόμα και στις ΗΠΑ που είναι, άρχισαν να αναρωτιούνται: Πόσα ακόμα;
- Γροιλανδία: Οι πάγοι της Αρκτικής λιώνουν και η γεωπολιτική σημασία της χώρας μεγαλώνει
- Συνταγή: Πουτίγκα σοκολάτας με κακάο
- Νέες προσφυγές δήμων και κατοίκων στο ΣτΕ για μπόνους δόμησης και πολεοδομίες
- Καιρός: Τετραήμερο ουκρανικό ψύχος θα σαρώσει τη χώρα – Η εξέλιξη των χιονοπτώσεων ανά περιοχή
- Εϊναι οι πιπεριές «ασπίδα» για το ανοσοποιητικό μας;
- Ο Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη – Η «Ιθάκη» βάζει σε κίνηση Ανδρουλάκη και Φάμελλο
- Λειψυδρία: Ελπιδοφόρα σημάδια από τον Μόρνο μετά τις αυξημένες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις
- «Τρέλα» η μεταφορά της Ταπισερί της Μπαγιέ για τον Ντέιβιντ Χόκνεϊ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 17.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/tamara-badran-H94-jtvjess-unsplash-1-315x220.jpg)














































































![Η Σέινμπαουμ ζήτησε από τις ΗΠΑ να μειώσουν την ζήτηση ναρκωτικών ανάμεσα στους νέους [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/sheinbaum321-315x220.jpg)










Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442