Η συσχέτιση των πολλών ερωτικών συντρόφων με την εμφάνιση καρκίνου
Η έρευνα εξηγεί τα εξής
Οι ερευνητές από τη Βρετανία, την Ιταλία, την Αυστρία, τον Καναδά και την Τουρκία, με επικεφαλής τον δρα Λι Σμιθ του Πανεπιστημίου Anglia Ruskin του Κέιμπριτζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό για θέματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας «BMJ Sexual and Reproductive Health», ανέλυσαν στοιχεία για 2.537 άνδρες και 3.185 γυναίκες άνω των 50 ετών (μέση ηλικία τα 64 έτη).
Από τους συμμετέχοντες, το 28,5% των ανδρών και το 41% των γυναικών είχαν κανένα ή ένα σύντροφο, το 29% των ανδρών και το 35% των γυναικών είχαν δύο έως τέσσερις συντρόφους, το 20% των ανδρών και το 16% των γυναικών είχαν πέντε έως εννέα, ενώ το 22% των ανδρών και το 8% των γυναικών είχαν δέκα ή περισσότερους. Και στα δύο φύλα τον υψηλότερο αριθμό συντρόφων είχαν οι νεότεροι, οι ανύπαντροι, εκείνοι στα άκρα της εισοδηματικής κλίμακας (τόσο οι πιο πλούσιοι όσο και οι πιο φτωχοί), καθώς επίσης όσοι έπιναν, κάπνιζαν, αλλά και ασκούνταν περισσότερο.
Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες με δέκα ή περισσότερους συντρόφους είχαν 91% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, σε σχέση με όσες δεν είχαν κανένα ή μόνο ένα σύντροφο. Οι άνδρες με δύο έως τέσσερις συντρόφους είχαν 57% μεγαλύτερη πιθανότητα καρκίνου σε σχέση με όσους είχαν μηδέν έως ένα σύντροφο. Ενώ εκείνοι με περισσότερες από δέκα συντρόφους στη ζωή τους, ήταν 69% πιθανότερο να διαγνωστούν κάποια στιγμή με καρκίνο.
Επιπλέον, οι γυναίκες (αλλά όχι οι άνδρες) με περισσότερους από πέντε συντρόφους είχαν 64% μεγαλύτερη πιθανότητα κάποιας άλλης χρόνιας πάθησης.
Η μελέτη δεν εξέτασε αν κάποιο είδος καρκίνου είναι συχνότερο σε όσους είχαν πολλούς συντρόφους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Καιρός: Τετραήμερο ουκρανικό ψύχος θα σαρώσει τη χώρα – Η εξέλιξη των χιονοπτώσεων ανά περιοχή
- Εϊναι οι πιπεριές «ασπίδα» για το ανοσοποιητικό μας;
- Ο Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη – Η «Ιθάκη» βάζει σε κίνηση Ανδρουλάκη και Φάμελλο
- Λειψυδρία: Ελπιδοφόρα σημάδια από τον Μόρνο μετά τις αυξημένες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις
- «Τρέλα» η μεταφορά της Ταπισερί της Μπαγιέ για τον Ντέιβιντ Χόκνεϊ
- Τσακωμός: Τέσσερις τρόποι για να τον αποφύγεις στη σχέση
- Η μείωση φόρων αντισταθμίζει στις ΗΠΑ τα οφέλη από τους δασμούς
- Φοινικούντα: «Αν βρουν πάνω σου το όπλο ή σε σπίτι, αμάξι, τελείωσε το παραμύθι»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 17.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/tamara-badran-H94-jtvjess-unsplash-1-315x220.jpg)

































































![Η Σέινμπαουμ ζήτησε από τις ΗΠΑ να μειώσουν την ζήτηση ναρκωτικών ανάμεσα στους νέους [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/sheinbaum321-315x220.jpg)













Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442