Πέντε μεγάλες αλλαγές στις συντάξεις
Αυξήσεις στις κύριες συντάξεις για όσους έχουν 33 έτη ασφάλισης και άνω, αυξήσεις στις επικουρικές, νέο σύστημα εισφορών για επαγγελματίες, μόνιμος μηχανισμός στήριξης χαμηλοσυνταξιούχων στη θέση της «13ης σύνταξης» και μείωση της «ποινής» για όσους συνταξιούχους εργάζονται
Πέντε μεγάλες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό καθεστώς φέρνει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που σχεδιάζει να καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή μέσα στον Ιανουάριο. Αυτές αφορούν αυξήσεις στις κύριες συντάξεις για όσους έχουν 33 έτη ασφάλισης και άνω, αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις λόγω της απόφασης του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές περικοπές του τρίτου Μνημονίου, νέο σύστημα εισφορών για επαγγελματίες, μόνιμο μηχανισμό στήριξης χαμηλοσυνταξιούχων στη θέση της «13ης σύνταξης» καθώς και μείωση της «ποινής» για όσους συνταξιούχους εργάζονται.
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης με δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι προσδιόρισε στα 99,5 ευρώ τη μέση αύξηση που θα δοθεί στις επικουρικές συντάξεις οι οποίες είχαν υποστεί περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές (αφορά συνταξιούχους που είχαν κύρια και επικουρική σύνταξη άνω των 1.300 ευρώ). Οι αυξήσεις στις επικουρικές θα ξεκινούν με ποσά από 5 ευρώ για το 5% των χαμηλότερων επικουρικών και θα κλιμακώνονται έως 196,10 ευρώ για το 5% των υψηλότερων επικουρικών.
Παράλληλα ο υπουργός Εργασίας προανήγγειλε ότι οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις θα αφορούν κυρίως όσους έχουν 33 χρόνια ασφάλισης και άνω. Οι αυξήσεις αυτές, όπως αποκάλυψαν «ΤΑ ΝΕΑ» στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά τους το Σάββατο, θα προέλθουν μέσω της αύξησης του σημερινού ποσοστού αναπλήρωσης για την κατηγορία των συνταξιούχων με πολλά χρόνια εργασίας κατά 8,5% προκειμένου να αποκατασταθεί η μεγάλη αδικία που είχαν υποστεί με τον νόμο Κατρούγκαλου. Μάλιστα «ΤΑ ΝΕΑ» παρουσίασαν συγκεκριμένα παραδείγματα με το ύψος στο οποίο πρόκειται να διαμορφωθούν οι νέες κύριες συντάξεις μετά τα νέα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης. Ως το τέλος του χρόνου και πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα θα δοθεί η αναλογιστική μελέτη, δήλωσε ο Γιάννης Βρούτσης για το θέμα αυτό.
- Ποιες τρεις αλλαγές έρχονται με το νέο Ασφαλιστικό
- Ποιες παραβάσεις αφορούν τα νέα πρόστιμα
- Τι ισχύει για τους επαγγελματίες με παράλληλη ασφάλιση
- Βενεζουέλα: «Ο Μαδούρο να καταλάβει ότι πρέπει να φύγει», λέει η Ματσάδο
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: «Οι τύραννοι δεν διοικούν για πάντα…»
- Φοινικούντα: «Φάνηκε ότι έστησαν την κομπίνα για τα περιουσιακά» λέει μάρτυρας για το διπλό φονικό
- Φοινικούντα: «Μίλαγα με τον αδελφό μου & έμαθα από τα σάιτ ότι τον δολοφόνησαν» λέει ο αδερφός του επιστάτη
- Αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια για τις ΜμΕ η Τεχνητή Νοημοσύνη
- Ουκρανία: Λάρι Φινκ και Τζάρεντ Κούσνερ κυρίαρχοι στο παιχνίδι της ανοικοδόμησης
- Google: Απευθείας ηχητική μετάφραση στα ακουστικά ήχου με τη βοήθεια της AI
- Αποκαλύψεις από τον Ρούνεϊ: «Δέχτηκα θανατικές απειλές όταν πήγα από την Έβερτον στη Γιουνάιτεντ»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)
























































![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-315x220.jpg)



![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-315x220.jpg)

















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442