Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Ράπισμα» ΟΗΕ στον Ερντογάν - Η Τουρκία παραβιάζει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

«Ράπισμα» ΟΗΕ στον Ερντογάν – Η Τουρκία παραβιάζει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

Οπως μεταδίδουν διεθνή δίκτυα ενημέρωσης, στην 376 σελίδων έκθεση οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ κατονομάζουν την Τουρκία, την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) ότι εκτελούν τακτικές και δημόσιες αποστολές όπλων στη Λιβύη

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε όλες τις χώρες να εφαρμόσουν εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και να παραμείνουν εκτός ένοπλης διένεξης, αφού η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, αρμόδια για την επιτήρηση των κυρώσεων κατά της Λιβύης, κατηγόρησε τρεις χώρες -ανάμεσά τους και η Τουρκία- για επανειλημμένες παραβιάσεις. Κι αυτά την ώρα που οι εξελίξεις στη Λιβύη είναι ραγδαίες μετά την εντολή Χαφτάρ για κατάληψη της Τρίπολης.

Οπως μεταδίδουν διεθνή δίκτυα ενημέρωσης, στην 376 σελίδων έκθεση οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ κατονομάζουν την Τουρκία, την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) ότι εκτελούν τακτικές και δημόσιες αποστολές όπλων.

Οι εκπρόσωποι στα Ηνωμένα Έθνη της Ιορδανίας και της Τουρκίας δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του Reuters για κάποιο σχόλιο σχετικά με τις κατηγορίες. Σύμφωνα με το εν λόγω κατηγορητήριο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δήλωσαν ότι «έχουν σταθερή δέσμευση να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις στο πλαίσιο του καθεστώτος κυρώσεων της Λιβύης και όλων των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Μετά την ανατροπή του Καντάφι το 2011, η Λιβύη βυθίστηκε σε εμφύλιο πόλεμο και χωρίστηκε μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης με έδρα την Τρίπολη, η οποία έχει επίσης αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ, και της κυβέρνησης με βάση το Τομπρούκ στα ανατολικά της χώρας, η οποία ελέγχεται από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης υπό την αιγίδα του Χαλίφα Χαφτάρ και το Κοινοβούλιο της χώρας.

Οι δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ διατηρούν σχέσεις με την Αίγυπτο, τη Γαλλία, τη Ρωσία, την Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ την κυβέρνηση της Τρίπολης στηρίζουν η Τουρκία και το Κατάρ.

Βίντεο – ντοκουμέντο

Οσα αναφέρονται στην έκθεση του ΟΗΕ έρχονται λίγες μόλις ώρες μετά τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών και βίντεο που δείχνουν τη μεταφορά οπλισμού στην Τρίπολη, τα οποία μάλιστα αποτελούν ισχυρό «όπλο» στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης στην προσπάθεια που κάνει να ακυρώσει τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται στα πλάνα που ακολουθούν, η Τουρκία έστειλε στη Λιβύη τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα τύπου Kirpi και πυρομαχικά.

Μάλιστα, υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες ημέρες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη για να υποστηρίξει την κυβέρνηση του Φάγεζ αλ-Σάρατζ, βάσει των όρων πρόσφατης συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ των δύο μερών. «Αν η Λιβύη διατυπώσει ένα τέτοιο αίτημα, θα μπορέσουμε να στείλουμε (στρατιωτικό) προσωπικό μας, κυρίως καθώς έχουμε συνάψει μια στρατιωτική συμφωνία» είπε ο Ερντογάν.

Η επίσκεψη Ακάρ στη Λιβύη

Καθοριστικό δε ρόλο στην όλη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης πάντως φαίνεται πως έπαιξε η επίσκεψη Ακάρ στη Λιβύη τον Νοέμβριο του 2018.

Εχοντας στο πλευρό του τον τούρκο αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, μετά τη συνάντησή του σε στρατόπεδο της Τρίπολης, δήλωσε: «Αν η Τουρκία υπογράψει με τη Λιβύη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ θα ορθωθεί «τουρκική ασπίδα» απέναντι στη γραμμή «κατοχής» που εκτείνεται από τη «νότια Κύπρο» μέχρι την Ελλάδα».

Στη συνέχεια δε, παρουσίασε χάρτη με τον οποίο το Καστελόριζο δεν έχει δικαιώματα στη θαλάσσια περιοχή που το περικλείει και οι ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου δεν τέμνονται μεταξύ τους. Εναν χάρτη που επανήλθε ένα χρόνο μετά.

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024