Συμβιβασμός Ιταλίας – ΕΕ με «υποσημειώσεις»
Η Ιταλία κατάφερε να πετύχει συμβιβασμό με την ΕΕ όσον αφορά τον προϋπολογισμό. Η Ρώμη όμως αναγκάσθηκε να δεχθεί μια μικρή αναβολή τόσο για το «βασικό εισόδημα» όσο και για την «μείωση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης».
Την ίδια ώρα, είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε μπόρεσε να περιορίσει μερικές απαιτήσεις της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων εξασφαλίζοντας σχεδόν την αποκλειστική διαχείριση της τελευταίας φάσης της διαπραγμάτευσης.
Τα κοινωνικά μέτρα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τον επόμενο Μάρτιο και τον Απρίλιο, ενώ αρχικά είχε γίνει αναφορά στον Ιανουάριο. Παράλληλα, θα πουληθεί μέρος της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου και θα φορολογηθούν περισσότερο τα πιο ακριβά αυτοκίνητα.
Η ιταλική κυβέρνηση όμως επικεντρώνεται στο ότι κατάφερε να αποφύγει τις κυρώσεις, οι οποίες θα επέφεραν στενότατη παρακολούθηση της δημοσιονομικής πορείας της χώρας από μέρους τω Βρυξελλών.
Δηλώνουν ενωμένοι στην κυβέρνηση
«Οι τόνοι κατέβηκαν και πετύχαμε τον στόχο μας. Είμαστε ενωμένοι», δηλώνει ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο. O δε Ματτέο Σαλβίνι, από την Λέγκα, δεν χάνει τις παλιές του συνήθειες και ξαναρχίζει να προειδοποιεί: «αν οι Βρυξέλλες δώσουν λιγότερα χρήματα στους ιταλούς αγρότες, εμείς θα κάνουμε χρήση βέτο», είπε χαρακτηριστικά.
«Η διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες είχε θετικές και αρνητικές στιγμές, αλλά σίγουρα δεν μπορούσαμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να ξεκινήσει η διαδικασία επιβολής κυρώσεων» τονίζει από την μεριά του ο Τζουζέπε Κόντε.
Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αναγκάσθηκε να «ξεχάσει» πολλά από τα όσα είχε υποσχεθεί και ότι λόγω της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης το κοινοβούλιο θα αναγκαστεί τώρα να εγκρίνει το σύνολο των μέτρων του προϋπολογισμό χωρίς ουσιαστική συζήτηση.
Είναι σαφές όμως ότι προς το παρόν η πολιτική συμμαχία που κυβερνά την Ιταλία δεν απειλείται με ουσιαστική κρίση και ότι τυχόν κίνδυνοι μπορεί να προκύψουν σχεδόν αποκλειστικά από ενδοκυβερνητικές έριδες.
Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη
- Θεσσαλονίκη: 17χρονη έγκυος κατήγγειλε 16χρονο ότι την έσπρωξε και τραυματίστηκε – Συνελήφθη και για εκδικητική πορνογραφία
- Τουρκία: Βυθίστηκε σε ναυπηγείο το «Sea Star Tilos» – Δραματική διάσωση του πληρώματος
- ΗΠΑ: O Τραμπ απειλεί την ΕΕ με αντίποινα αν προτιμήσει ευρωπαϊκά όπλα
- ΠΑΣΟΚ: Ο Ανδρουλάκης προτείνει όριο θητειών – Η αιχμή για Στουρνάρα και Παναγόπουλο
- Μαύρο Στέμμα: Ναζί, συλλήψεις, ποδολαγνεία, υποκλοπές και τρεις σφαίρες – Όλα τα σκάνδαλα πριν τον Άντριου
- Πρόστιμο στον Παναθηναϊκό και μία αγωνιστική στον Λεσόρ από την Ευρωλίγκα
- Η επόμενη μέρα: «Ο νόμος που πρέπει να εφαρμοστεί» για τον έκπτωτο πρίγκιπα Άντριου, η ικανοποίηση και η χειρότερη κρίση
- Παναγιώτα Θεοδωρακοπούλου: «Πάει, απέθανε η αρχόντισσα»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 20.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/pexels-amel-uzunovic-440739273-35451634-1-315x220.jpg)






























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442