Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Πώς επιβιώνουν οι γατόπαρδοι στη σαβάνα

Πώς επιβιώνουν οι γατόπαρδοι στη σαβάνα

Τα… αδέσμευτα αρσενικά και θηλυκά ακολουθούν διαφορετικές στρατηγικές από τις μητέρες για να προστατέψουν την τροφή τους από τα λιοντάρια και τις ύαινες

Οι γατόπαρδοι, γνωστοί και ως τσιτάχ, αποτελούν ίσως τα δημοφιλέστερα και συμπαθέστερα αιλουροειδή στον πλανήτη. Είναι τα ταχύτερα χερσαία ζώα στη Γη, ενώ επίσης είναι φιλικοί απέναντι στους ανθρώπους: δεν τους επιτίθενται και είναι τα μόνα από τα μεγάλα αιλουροειδή που μπορούν να εξημερωθούν, γι’ αυτό και είναι επίσης τα καλύτερα μελετημένα. Παρ’ όλα αυτά, αρκετές πλευρές της ζωής τους σε άγρια κατάσταση μας είναι άγνωστες, και μία από αυτές είναι το πώς κατορθώνουν να επιβιώνουν απέναντι σε μεγαλύτερους και πιο άγριους θηρευτές. Μια μελέτη που έγινε στο Εθνικό Πάρκο του Σερενγκέτι στην Αφρική έρχεται να ρίξει κάποιο φως σε αυτές τις απορίες.

Σαρκοφάγα θηλαστικά μεσαίου μεγέθους, στο φυσικό τους περιβάλλον οι γατόπαρδοι ζουν μαζί με μεγάλα σαρκοφάγα ζώα όπως τα λιοντάρια και οι στικτές ύαινες. Η συμβίωση αυτή δεν είναι ρόδινη, αφού οι συγκεκριμένοι μεγάλοι θηρευτές επιτίθενται στα μικρά των γατόπαρδων ενώ επίσης κλέβουν τη λεία των ενήλικων ζώων – ένα φαινόμενο γνωστό ως κλεπτοπαρασιτισμός. Τα τσιτάχ δεν μπορούν να ανεβάσουν τη λεία τους στα δέντρα, όπως κάνουν οι λεοπαρδάλεις για να σώσουν την τροφή τους από τους επίδοξους κλέφτες. Επίσης δεν έχουν αρκετή δύναμη ώστε να αμυνθούν απέναντι στους πιο σωματώδεις αντιπάλους τους. Για τον λόγο αυτόν συνήθως βρίσκουν την ευκαιρία να κυνηγήσουν όταν οι μεγάλοι θηρευτές έχουν απομακρυνθεί ή για κάποιον λόγο δεν είναι δραστήριοι.

Παράλληλα, οι επιστήμονες οι οποίοι μελέτησαν την κυνηγετική συμπεριφορά των γατόπαρδων που ζουν στο Εθνικό Πάρκο του Σερενγκέτι στη Βόρεια Τανζανία ανακάλυψαν ότι τα έξυπνα αιλουροειδή καταφεύγουν και σε άλλα «κόλπα» προκειμένου να εξασφαλίσουν τροφή και να προστατέψουν τα μικρά τους. Οι ερευνητές με επικεφαλής την Αν Χίλμπορν από το Πολυτεχνείο της Βιρτζίνια (Virginia Tech) στις Ηνωμένες Πολιτείες εξέτασαν παρατηρήσεις που είχαν συγκεντρωθεί επί 35 χρόνια από 400 περιπτώσεις κυνηγιού στις οποίες είχαν εμπλακεί 159 γατόπαρδοι. Η ανάλυσή τους επικεντρώθηκε στο πώς η συμπεριφορά των τσιτάχ την ώρα που έτρωγαν άλλαζε όταν δέχονταν απειλές από μεγαλύτερους θηρευτές.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο