Βακτήρια του εντέρου επηρεάζουν το βάρος του σώματος
Τα γονίδια ασκούν επιρροή στο βάρος του σώματος επηρεάζοντας τους τύπους των βακτηρίων του γαστρεντερικού συστήματος, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Cell.
Τα γονίδια ασκούν επιρροή στο βάρος του σώματος επηρεάζοντας τους τύπους των βακτηρίων του γαστρεντερικού συστήματος, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Cell.
Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Κορνελ της Νέας Υόρκης με επικεφαλής την Δρ Ρουθ Λέι, μελέτησαν 416 ζευγάρια διδύμων και εντόπισαν μια οικογένεια εντερικών βακτηρίων που είναι πιο συχνά στα αδύνατα άτομα. Τα γονίδια που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη οικογένεια βακτηρίων είναι κληρονομικά, γεγονός που σημαίνει ότι κληροδοτούνται εύκολα από τους γονείς στα παιδιά.
Οι ερευνητές μεταμόσχευσαν τα συγκεκριμένα βακτήρια από τους ανθρώπους σε ποντίκια και παρατήρησαν ότι προστάτευαν τα πειραματόζωα από την πρόσληψη περιττού βάρους.
Οι παρατηρήσεις αυτές ενδεχομένως να βοηθήσουν τους επιστήμονες να αναπτύξουν θεραπείες για άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για την εκδήλωση παχυσαρκίας, λόγω του γενετικού τους προφίλ.
«Μέχρι σήμερα, οι μεταβολές στις αποικίες των μικροβίων του γαστρεντερικού συστήματος αποδίδονταν στην διατροφή, το περιβάλλον, τον τρόπο ζωής και την υγεία. Για πρώτη φορά μια μελέτη αποδεικνύει ότι συγκεκριμένοι τύποι βακτηρίων στ9ο έντερο είναι κληρονομικοί, άρα οι μεταβολές στον πληθυσμό τους εν μέρει αποδίδονται στον γονότυπο του ξενιστή, και όχι στις περιβαλλοντικές επιρροές», εξηγεί η Δρ Λέι.
Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να μελετήσουν το μικροβίωμα, τον πληθυσμό των μικροβίων κάθε ανθρώπου, για να αναπτύξουν εξατομικευμένα θεραπευτικά σχήματα για διάφορες παθήσεις.
«Κατανοώντας καλύτερα την φύση της σχέσης μεταξύ των βακτηρίων του οργανισμού μας και πως αυτά επηρεάζουν την υγεία μας, μπορούμε να τα εκμεταλλευθούμε για να προάγουμε την ποιότητα ζωής μας και να προστατευθούμε από πλήθος ασθενειών», καταλήγει η ερευνήτρια.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
- Βήματα προς τα πίσω: 1 στους 3 άνδρες της Gen Z λέει ότι οι γυναίκες πρέπει να «υπακούν» τους άντρες τους
- Η ανάρτηση του Ταρέμι για τον πόλεμο στο Ιράν (pic)
- Κίνα: Ζητά από τα διυλιστήριά της να αναστείλουν εξαγωγές καυσίμων εν μέσω του πολέμου στο Ιράν
- Άγιος Παντελεήμονας: Συνελήφθησαν δύο 16χρονοι για την επίθεση με μαχαίρι σε 17χρονο
- Ξεκίνησε η πρώτη Σχολή Γονέων από τον Δήμο Πειραιά και το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού
- Scope: Ελλάδα και Κύπρος μεταξύ των πιο ευάλωτων στην άνοδο των τιμών ενέργειας
- Σκάνδαλο Έπσταϊν: Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ απέσυρε 47.635 αρχεία — ανάμεσά τους και καταγγελίες για τον Τραμπ
- Εκτός δράσης για ακόμη 4-6 εβδομάδες ο Λάρκιν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 05.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-1-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442