Καταζητούμενος για σκάνδαλο ο πρώην πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ
Ένταλμα σύλληψης εις βάρος του πρώην προέδρου του Ελ Σαλβαδόρ, Φρανσίσκο Φλόρες, εξέδωσε η Δικαιοσύνη της χώρας για την υπόθεση «εξαφάνισης» εκατομμυρίων δολαρίων ανθρωπιστικής βοήθειας που είχε στείλει στη σεισμόπληκτη χώρα η Ταϊβάν το 2001.
Ένταλμα σύλληψης εις βάρος του πρώην προέδρου του Ελ Σαλβαδόρ, Φρανσίσκο Φλόρες, εξέδωσε η Δικαιοσύνη της χώρας για την υπόθεση «εξαφάνισης» εκατομμυρίων δολαρίων ανθρωπιστικής βοήθειας που είχε στείλει στη σεισμόπληκτη χώρα η Ταϊβάν το 2001.
Σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη, το ποσό που έκανε «φτερά» από τα δημόσια ταμεία φτάνει τα 15 εκατομμύρια δολάρια.
Παράλληλα, οι Αρχές έλαβαν εντολή να «παγώσουν» τα περιουσιακά στοιχεία που πρώην προέδρου, μεταξύ αυτών σπίτια, αυτοκίνητα και σκάφη.
Ο Φλόρες, καθηγητής πανεπιστημίου και ιδεολόγος της δεξιάς, υπήρξε πρόεδρος της χώρας μεταξύ 1999-2004.
Είναι μέλος του συντηρητικού κόμματος ARENA (Ρεπουμπλικανική Εθνικιστική Συμμαχία), το οποίο ιδρύθηκε από τον διαβόητο στρατιωτικό Ρομπέρτο Νταουμπουισόν. Ο τελευταίος έπαιξε ενεργό ρόλο στις «ομάδες θανάτου» που δρούσαν στη διάρκεια του εμφυλίου του 1970 και 1980 και κατηγορούνται για βασανιστήρια και δολοφονίες.
Μεταξύ των θυμάτων του, ο καθολικός Αρχιεπίσκοπος Όσκαρ Ρομέρο, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1980. Ο Ρομέρο μιλούσε για τις κοινωνικές ανισότητες στη φτωχή χώρα της Κεντρικής Αμερικής και επέκρινε ανοικτά τη δράση των παραστρατιωτικών στη διάρκεια του εμφυλίου.
Σχετικά με την υπόθεση των κονδυλίων, ο Φλόρες είχε παλαιότερα παραδεχθεί ότι η χώρα έλαβε τα χρήματα από την κυβέρνηση της Ταϊβάν, συμπληρώνοντας όμως ότι τα κονδύλια διοχετεύθηκαν αρμοδίως για την ανακούφιση των πληγέντων.
Ο τέως πρόεδρος της χώρας, Μαουρίσιο Φούνες, είχε ισχυριστεί ότι τα κονδύλια πήγαν σε τράπεζες στην Κόστα Ρίκα, τις ΗΠΑ και τις Μπαχάμες.
Ο Φλόρες υπήρξε στενός συνεργάτης και σύμβουλος στην πρόσφατη προεκλογική εκστρατεία του υποψήφιου της δεξιάς Νορμάν Κιχάνο, ο οποίος έχασε τις εκλογές για λίγες μόλις ψήφους από τον Σάντσες Σερέν, άλλοτε αντάρτη. Ο τελευταίος θα αναλάβει καθήκοντα τον Ιούνιο.
Θεωρείται πάντως δύσκολο να εντοπιστεί και να συλληφθεί, αφού κανείς δεν ξέρει πού βρίσκεται.
Φήμες τον θέλουν να έχει βρει καταφύγιο στον Παναμά. Η τέως πρόεδρος του Παναμά Μιρέγια Μοσκόσο, προσωπική του φίλη, αρνήθηκε ότι του έχει παραχωρήσει την εξοχική της κατοικία.
Απόστολος Ρουμπάνης
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Μικρολίμανο: Ληστής εισέβαλε με μπαλτά σε κατάστημα τυχερών παιχνιδιών – Άρπαξε 12.000 ευρώ
- Η παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός από τη νίκη επί του Αμαρουσίου (vid)
- Μητρόπολη Αθηνών: Ετήσιο μνημόσυνο για τα θύματα της τρομοκρατίας – Ανάρτηση Κώστα Μπακογιάννη
- Καιρός: Περαιτέρω επιδείνωση ενόψει, με καταιγίδες και πυκνά χιόνια – Το εντυπωσιακό και παράδοξο φαινόμενο
- Live streaming: Ηλιούπολη – Ολυμπιακός Β’
- Σάνεν Ντόχερτι: Πικρή δικαστική μάχη 18 μήνες από τον θάνατο της – Η περιουσία, ο πρώην σύζυγος και η προδοσία
- Ινδονησία: Εντοπίστηκε μία σορός μετά τη συντριβή του μικρού αεροσκάφους
- ΕΕ: Βαθαίνει το μισθολογικό χάσμα – Μπορούν οι συλλογικές συμβάσεις να λειτουργήσουν ως ανάχωμα;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 18.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/spenser-sembrat-i607NbWkXow-unsplash-315x220.jpg)

































![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [18.01 – 24.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/POSTER-copy-7-315x220.jpg)
























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442