Χειρότερη ποιότητα ζωής για τις γυναίκες μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο
Αν και στην εποχή μας επιβιώνουν πλέον όλο και περισσότερα άτομα μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, συγκριτικά με πριν από δέκα χρόνια, δυστυχώς οι γυναίκες έχουν χειρότερη ποιότητα ζωής από τους άνδρες μετά από ένα τέτοιο συμβάν, όπως διαπιστώνει αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology.
Αν και στην εποχή μας επιβιώνουν πλέον όλο και περισσότερα άτομα μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, συγκριτικά με πριν από δέκα χρόνια, δυστυχώς οι γυναίκες έχουν χειρότερη ποιότητα ζωής από τους άνδρες μετά από ένα τέτοιο συμβάν, όπως διαπιστώνει αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology.
Επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Wake Forest, με επικεφαλής την Δρ Τσέριλ Μπουσνελ, συνέκρινε 1.370 άνδρες και γυναίκες, 56-77 ετών που είχαν υποστεί μη θανατηφόρο ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Οι ερευνητές εστίασαν στην ποιότητα ζωής των ασθενών 12 μήνες μετά το επεισόδιο, αξιολογώντας μεταξύ άλλων την δυνατότητα αυτο-εξυπηρέτησης, την ικανότητα διεκπεραίωσης καθημερινών δραστηριοτήτων, την κινητικότητα, το άγχος, τον πόνο και την κατάθλιψη.
Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι, η υγεία των γυναικών εξελισσόταν γενικώς χειρότερα απ’ ότι των ανδρών, ασχέτως της βαρύτητας του εγκεφαλικού επεισοδίου και του κοινωνικοοικονομικού επιπέδου των ασθενών.
Οι ερευνητές δεν κατάφεραν να αιτιολογήσουν την διαφοροποίηση αυτή, αν και η Δρ Μπουσνελ πιστεύει ότι ίσως παίζει ρόλο το γεγονός ότι οι γυναίκες συνήθως έχουν μικρότερη μυϊκή μάζα από τους άνδρες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είναι σε δυσμενέστερη θέση ως προς την ανάκαμψη από το εγκεφαλικό επεισόδιο. Επίσης, οι γυναίκες τείνουν να εκδηλώνουν εγκεφαλικά επεισόδια σε μεγαλύτερη ηλικία από τους άνδρες, με αποτέλεσμα αυτό να επιδρά αρνητικά στην ανάρρωση.
Η έρευνα έδειξε επίσης ότι κατά το πρώτο τρίμηνο μετά την εκδήλωση του εγκεφαλικού επεισοδίου, οι γυναίκες ήταν πιθανότερο να αντιμετωπίζουν προβλήματα κινητικότητας, πόνου, δυσφορίας, άγχους και κατάθλιψη, συγκριτικά με τους άνδρες. Η διαφορά αυτή ήταν εντονότερη μεταξύ των ασθενών 75 ετών και άνω.
Δώδεκα μήνες μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο, οι γυναίκες εξακολουθούσαν να έχουν χειρότερη ποιοτητα ζωής, αν και η διαφορά με τους άνδρες ήταν μικρότερη. Τέλος, οι έγγαμες γυναίκες είχαν καλύτερη ποιότητα ζωής μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, συγκριτικά με τις ασθενείς που δεν είχαν σύντροφο.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
- Τι οδηγεί πραγματικά στη σκέψη διακοπής καπνίσματος;
- Ρόδος: Χειροπέδες σε 56χρονη – Κατηγορείται για κακοποίηση της 30χρονης κόρης της με αυτισμό
- Η αποκάλυψη του Γιαμάλ για τα δύσκολα παιδικά χρόνια: «Οι γονείς μου ζούσαν στην πίεση»
- «Το μεγάλο φαγοπότι της συμβουλοκρατίας υπό την αιγίδα Μητσοτάκη» – Απευθείας αναθέσεις καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ
- Τουρκικό ΥΠΕΞ κατά Δένδια: Τους «Τούρκους» της Κύπρου υπερασπίζεται η Τουρκία – Τι λέει για την Κάρπαθο
- Μπραντ Πιτ: Στη Χαλκίδα για τα γυρίσματα – Ακολουθεί το Δημαρχιακό Μέγαρο στην Αθήνα
- Η ανεργία στην ευρωζώνη πέφτει απροσδόκητα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα
- Απότομη άνοδος των τιμών στα λιπάσματα – Κίνδυνος για ελλείψεις στα τρόφιμα αν συνεχιστεί ο πόλεμος στο Ιράν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 05.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-1-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442