Πρόκριση θρίλερ για την εθνική ομάδα πόλο των γυναικών στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Βαρκελώνης. Η ελληνική ομάδα επικράτησε 13-12 της Ιταλίας στα πέναλτι (κ.α. 9-9, παράταση 10-10) στο νοκ-άουτ αγώνα της δεύτερης φάσης, και εξασφάλισε την είσοδό της στην οκτάδα, όπου θα αντιμετωπίσει τη Δευτέρα (18:00) την Αυστραλία.
Πρόκριση θρίλερ για την εθνική ομάδα πόλο των γυναικών στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Βαρκελώνης. Η ελληνική ομάδα επικράτησε 13-12 της Ιταλίας στα πέναλτι (κ.α. 9-9, παράταση 10-10) στο νοκ-άουτ αγώνα της δεύτερης φάσης, και εξασφάλισε την είσοδό της στην οκτάδα, όπου θα αντιμετωπίσει τη Δευτέρα (18:00) την Αυστραλία.
Το 2-2 του πρώτου οκταλέπτου ήταν καλό σημάδι για την εθνική. Στο διάστημα αυτό οι Ιταλίδες ήταν καλύτερες, «χαράμισαν» όμως δύο τετ-α-τετ στην κόντρα, ενώ η Κούβδου απέκρουσε πέναλτι της Ντι Μάριο. Κάπως έτσι το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, έστω και με την Ασημάκη εν πολλοίς εξουδετερωμένη από τη σύνθετη ιταλική άμυνα, κατάφερε να «απαντήσει» στα δύο γκολ που δέχθηκε και να ισοφαρίσει. Στη δεύτερη περίοδο οι παίκτριες του Γιώργου Μορφέση εμφανίστηκαν βελτιωμένες και με περισσότερη αυτοπεποίθηση, κυρίως στην επίθεση. Αν και η Μπιανκόνι με πέναλτι ξανάδωσε προβάδισμα στη «σετερόσα» (3-2), ήρθαν τρία διαδοχικά γκολ από τις Ρουμπέση, Ασημάκη και Τσουκαλά να βάλουν σε ρόλο οδηγού την ελληνική ομάδα, που έκτοτε διατήρησε το προβάδισμα ως τις αρχές του τέταρτου οκταλέπτου. Οι πρωταθλήτριες Ευρώπης έμεναν κοντά στο σκορ, ήταν όμως νευρικές και έκαναν πολλά λάθη, με αποκορύφωμα το γκολ-δώρο της Τζίλι στη Μανωλιουδάκη, όταν η τερματοφύλακας της Ιταλίας έχασε τη μπάλα μέσα από τα χέρια της μετά από σουτ της Τσουκαλά στο δοκάρι και επέτρεψε στην παίκτρια του Ολυμπιακού να την κλέψει και να σκοράρει από κοντά.
Η τελευταία περίοδος, όμως, ήταν διαφορετική υπόθεση. Οι Ιταλίδες σκόραραν στις τρεις πρώτες επιθέσεις τους, με δύο μακρινά σουτ από τη Ραντίκι (που προφανώς οι διεθνείς μας δεν υπολόγιζαν) και ένα πέναλτι από τη Μπιανκόνι, και μετέτρεψαν το εις βάρος τους 7-5 σε 8-8 (ενδιάμεσα είχε πετύχει γκολ η Μανωλιουδάκη) μέσα σε ένα δίλεπτο. Η ψυχολογία «γύρισε» και, όταν η Κότι σκόραρε στην κόντρα για το 9-8, 2.09 πριν τη λήξη, η εθνική βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο. Την τελευταία λέξη, όμως, είπε η κορυφαία του αγώνα Φιλιώ Μανωλιουδάκη, που είχε το θράσος και πήρε το κρίσιμο σουτ στα 31”, με το οποίο ισοφάρισε (9-9) και έστειλε το ματς στην παράταση.
Το παιχνίδι γενικά είχε ελάχιστες αποβολές (κυρίως γιατί οι διαιτητές δεν σφύριζαν πολύ) και ακόμη λιγότερα γκολ στην παίκτρια παραπάνω. Μόλις ένα είχε σημειωθεί στα 32 λεπτά της κανονικής διάρκειας, όμως το σκηνικό άλλαξε στο πρώτο τρίλεπτο της παράτασης, όταν και οι δύο ομάδες αξιοποίησαν το αριθμητικό πλεονέκτημα και σκόραραν, πρώτα η «σετερόσα» με την Εμολο και μετά η εθνική, με τη Μανωλιουδάκη να πετυχαίνει το τέταρτο διαδοχικό της γκολ. Το δεύτερο τρίλεπτο της παράτασης, αντίθετα, ήταν «στείρο», με την Ιταλία να έχει την τελευταία ευκαιρία, αλλά να καταλήγει δύο φορές σε σουτ της Γκαριμπότι που δεν έφεραν αποτέλεσμα (το πρώτο απέκρουσε η Κούβδου, το δεύτερο έφυγε άουτ).
Η πρόκριση λοιπόν κρίθηκε στη διαδικασία των πέναλτι, όπου από την αρχή το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα απέκτησε πλεονέκτημα, αφού η Κεϊρόλο «σημάδεψε» το δοκάρι. Στη συνέχεια η Κούβδου απέκρουσε το σουτ της Γκαριμπότι, η Μαργαρίτα Πλευρίτου σούταρε στο δοκάρι (περίεργη επιλογή του Μορφέση να εκτελέσει πέναλτι η νεαρή φουνταριστή, που δεν είχε αγωνιστεί ούτε δευτερόλεπτο), αλλά στην πέμπτη εκτέλεση της Ιταλίας η Μπιανκόνι χρεώθηκε με παράβαση και η εθνική πανηγύρισε τη νίκη με 13-12 και τη δραματική πρόκριση στα προημιτελικά, όπου την περιμένει η «χάλκινη» Ολυμπιονίκης του Λονδίνου Αυστραλία.
Η σειρά των πέναλτι: Κεϊρόλο (δοκάρι), Ρουμπέση 10-11, Εμολο 11-11, Τσουκαλά 11-12, Ντι Μάριο 12-12, Αβραμίδου 12-13, Γκαριμπότι (απέκρουσε η Κούβδου), Μαργ. Πλευρίτου (απέκρουσε η Τζίλι), Μπιανκόνι (παράβαση)
Η Ιταλία είχε 1/4 με παίκτρια παραπάνω, 2/3 πέναλτι (στον κανονικό αγώνα), 6 γκολ από την περιφέρεια και 1 στην κόντρα. Η εθνική είχε 2/6 με παίκτρια παραπάνω, 6 γκολ από την περιφέρεια και 2 από θέση φουνταριστού.
Με τρεις ποινές αποβλήθηκε η Ραντίκι (4.45 πριν τη λήξη του κανονικού αγώνα).
Διαιτητές: Μαργκέτα (Σλοβενία), Μπορέλ (Ισπανία)
ΙΤΑΛΙΑ (Φάμπιο Κόντι): Τζίλι, Γκαριμπότι 1, Ραντίκι 2, Κεϊρόλο, Αϊέλο, Ντι Μάριο 3, Μπιανκόνι 3, Εμολο 2, Παλμιέρι, Κότι 1, Φρασινέτι. Δεν έπαιξαν η Πομέρι και η Σπαράνο (δεύτερη τερματοφύλακας)
ΕΛΛΑΔΑ (Γιώργος Μορφέσης): Κούβδου, Τσουκαλά 3, Β. Διαμαντοπούλου, Ψούνη, Αβραμίδου 1, Ασημάκη 2, Ρουμπέση 3, Μανωλιουδάκη 4, Ελευθ. Πλευρίτου. Δεν έπαιξαν η Μαργαρίτα Πλευρίτου (που όμως κλήθηκε να εκτελέσει πέναλτι και το έχασε), η Κότσια, η Μπενέκου και η Χρυσή Διαμαντοπούλου (δεύτερη τερματοφύλακας).
Καθώς βρισκόμαστε μια ανάσα από το Πάσχα, δεν προκαλεί καμία εντύπωση ότι μόνο δύο νέες ταινίες έκαναν την εμφάνισή τους στις σκοτεινές αίθουσες αυτή την εβδομάδα
Έτσι διαμορφώνεται η βαθμολογία της Euroleague μετά τη νίκη της Χάποελ επί της Μακάμπι. Τι περιμένουν την 38η και τελευταία αγωνιστική Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός. Από 6οι έως 9οι οι πράσινοι.
Παρά την ήττα της με 38-16 από την Αυστρία στο Λιντς η Εθνική ομάδα Χάντμπολ των Γυναικών κατάφερε να προκριθεί στο Euro 2026, κάτι που πετυχαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της.
Η Βιγιαρεάλ έφυγε με σπουδαίο «διπλό» από την έδρα της Αθλέτικ Μπιλμπάο, επικρατώντας 2-1 για την 31η αγωνιστική της La Liga και κάνοντας καθοριστικό βήμα για την παραμονή στην πρώτη τετράδα.
Ο ισολογισμός της γαλλικής ομάδας αποκάλυψε το ιλιγγιώδες χρέος των 250 εκατ. ευρώ στο μεταγραφικό παζάρι, την ώρα που παραμένει το ανοιχτό «μέτωπο» με τον Ολυμπιακό για την... οψιόν του Γιάρεμτσουκ.