Μεταμόσχευση φωτοκυττάρων «χαρίζει» όραση σε πειραματόζωα
Βρετανοί επιστήμονες αποκατέστησαν την όραση ποντικιών, που έπασχαν από ολική τύφλωση, με μεταμόσχευση φωτοευαίσθητων κυττάρων, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με επικεφαλής τον Δρ Ρόμπερτ ΜακΛάρεν, έκαναν πειράματα με ποντίκια που στερούνταν φωτο-υποδοχέων στον αμφιβληστροειδή χιτώνα (και έτσι δε μπορούσαν να διακρίνουν το φως απ’ το σκοτάδι). Η αντίστοιχη πάθηση στους ανθρώπους ονομάζεται μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια και συμβαίνει όταν σταδιακά καταστρέφονται οι κυτταρικοί φωτο-υποδοχείς των ματιών, με συνέπεια τη μερική ή ολική τύφλωση.
Οι ερευνητές εισήγαγαν στα μάτια των πειραματόζωων πρόδρομα κύτταρα που βαθμιαία (σε δύο εβδομάδες), αναπτύχθηκαν και σχημάτισαν έναν φυσιολογικό αμφιβληστροειδή χιτώνα.
«Αναδημιουργήσαμε όλη τη δομή. Βασικά, είναι η πρώτη απόδειξη ότι μπορεί κανείς να πάρει ένα τελείως τυφλό ποντίκι, να του εισάγει κύτταρα και να ανακατασκευάσει όλο το στρώμα (των κυττάρων) που είναι ευαίσθητο στο φως», εξηγεί ο Δρ ΜακΛάρεν.
Σε προηγούμενα πειράματα είχε επιτευχθεί κάτι ανάλογο, αλλά με αμφιβληστροειδείς χιτώνες που ήταν εν μέρει κατεστραμμένοι λόγω εκφύλισης.
Σύμφωνα με τον Δρ ΜακΛάρεν, η νέα μελέτη «είναι σαν να αποκαθιστάς όλη την οθόνη του υπολογιστή, αντί να επισκευάζεις επιμέρους εικονοστοιχεία (pixel)».
Μάλιστα, η ομάδα του Δρ ΜακΛάρεν έκανε διάφορα τεστ (ευαισθησίας στο φως, απεικόνισης εγκεφάλου κ.α.) για να επιβεβαιώσει ότι όντως οι οπτικές πληροφορίες από το περιβάλλον είχαν αρχίσει να επεξεργάζονται από το νευρικό σύστημα του εγκεφάλου των πειραματόζωων.
Ωστόσο ο καθηγητής Πιτ Κόφι του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (UCL), αν και χαιρέτισε το νέο επίτευγμα ως σημαντικό βήμα προόδου για την αποκατάσταση της όρασης στους ανθρώπους μελλοντικά, επισήμανε ότι θα χρειαστεί να αποδειχτεί πόσο καλή είναι η όραση που αποκαθίσταται με αυτό τον τρόπο.
Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, σε ασθενείς με μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια και άλλες παρεμφερείς παθήσεις, δοκιμές εναλλακτικών τεχνικών όπως η μεταμόσχευση ανθρώπινων βλαστικών κυττάρων, η εμφύτευση ειδικών «τσιπ» στον αμφιβληστροειδή χιτώνα και «βιονικά» μάτια.
Πάντως, άλλη ερευνητική ομάδα υπό τον Δρ καθηγητή Ρόμπιν Άλι (με άρθρο της στο περιοδικό Nature) έχει ήδη ανακοινώσει ότι πέτυχε μερική αποκατάσταση της όρασης σε ποντίκια που έπασχαν από νυκταλωπία.
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- «Δεν ξέρεις τη δουλειά σου, αύριο θα σε αναφέρω» – Η ένταση που είχε ο Απόστολος Τσιτσιπάς με τον διαιτητή (vid)
- Διαψεύδουν οι Κούρδοι του Ιράκ σενάρια εμπλοκής τους στον πόλεμο του Ιράν – Τουρκική ανησυχία
- Εγκληματική οργάνωση εξαπατούσε με πρόσχημα τα κρυπτονομίσματα – Δώδεκα συλλήψεις σε Αττική και Κρήτη
- Εργασίες αποκατάστασης συνεπειών κατολίσθησης στην Κέρκυρα
- Φάμελλος: Τι έχει να φοβηθεί ο Μητσοτάκης από το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών;
- Ερώτηση ΚΚΕ στη Βουλή για τους ναυτεργάτες «που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στον Περσικό Κόλπο»
- Βουλή: Στην επιτροπή Δεοντολογίας ο Φλώρος επειδή αποκάλεσε τον Βελόπουλο «καράφλα»
- Τεχεράνη: Ζημιές στο Παλάτι Γκολεστάν από πυραυλικό πλήγμα εν μέσω της σύγκρουσης ΗΠΑ–Ισραήλ με το Ιράν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 05.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-1-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442