Διημερίδα για τη κρίση στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών
Διημερίδα σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών με αφορμή την 50ή επέτειο της γερμανογαλλικής Συνθήκης των Ηλυσίων, τον επόμενο χρόνο. Στην περίοδο οικονομικής δυσπραγίας που διανυουμε, τα περισσότερα πολιτιστικά ιδρύματα και οι πρωτοβουλίες στο χώρο του πολιτισμού πρέπει αναγκαστικά να αναζητήσουν νέους τρόπους εξασφάλισης πόρων. Το γεγονός ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό αποδεικνύεται σε […]
Διημερίδα σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών με αφορμή την 50ή επέτειο της γερμανογαλλικής Συνθήκης των Ηλυσίων, τον επόμενο χρόνο.
Στην περίοδο οικονομικής δυσπραγίας που διανυουμε, τα περισσότερα πολιτιστικά ιδρύματα και οι πρωτοβουλίες στο χώρο του πολιτισμού πρέπει αναγκαστικά να αναζητήσουν νέους τρόπους εξασφάλισης πόρων. Το γεγονός ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό αποδεικνύεται σε επιτυχημένα παραδείγματα εδραιωμένων θεσμών και πειραματικών νευραλγικών τομέων της δημιουργικής οικονομίας και στις δύο χώρες.
Στη Διημερίδα αυτή, θα εξεταστεί από κοινού με προσωπικότητες του ελληνικού πολιτιστικού χώρου το κατά πόσον γερμανικά και γαλλικά μοντέλα πολιτιστικών φορέων αποκεντρωμένης λειτουργίας και μεικτής χρηματοδότησης, μπορούν να μεταφερθούν σε μία χώρα, όπου παρά τη χρόνια ελλιπή χρηματοδότηση του πολιτιστικού τομέα οι δημόσιοι και οι ιδιώτες χρηματοδότες σπανίως έχουν συνεργαστεί μέχρι σήμερα.
Πολιτιστική πολιτική και κρίση / πολιτιστική πολιτική σε κρίση: για μία νέα οικονομία του πολιτισμού
Εισαγωγή: Jean-Claude Pompougnac, Σύμβουλος, ανταποκριτής της Επιτροπής ιστορίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Επικοινωνίας
Συντονισμός: Michael Martens, ανταποκριτής της Frankfurter Allgemeine Zeitung για την Νότιο-ανατολική Ευρώπη και την Τουρκία Συμμετέχουν: Θοδωρής Αμπαζής, καλλιτεχνικός διευθυντής ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Didier Deschamps, διευθυντής της DRAC Languedoc-Roussillon Laurent Lebon, διευθυντής του Centre Pompidou Metz Brigitte Lefèvre, διευθύντρια χορού της Όπερας του Παρισιού Γιώργος Λούκος, διευθυντής του Μπαλέτου της Όπερας της Λυών και του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Barbara Mundel, διευθύντρια του θεάτρου Freiburg i.Br. Christiane Riedel, διευθύντρια του ZKM (Κέντρο για Τέχνη και Τεχνολογία Μέσων), Karlsruhe Jochen Sandig, διευθυντής του Radialsystem V – New Space for arts, Berlin Ντένης Ζαχαρόπουλος, καλλιτεχνικός διευθυντής του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
Εν καιρώ κρίσης ο πολιτισμός παραμένει πόλος έλξης και ανάπτυξης; Πως επανακτόνται οι καλλιτεχνικές ανταλλαγές, η κινητικότητα των καλλιτεχνών και των παραγωγών σε ένα πολιτιστικό πλαίσιο σε συνεχή μετάλλαξη;
Συντονισμός: Μυρσίνη Ζορμπά, συγγραφέας/αρθρογράφος, πρώην Ευρωβουλευτής Συμμετέχουν: Jean Baptiste Joly, διευθυντής της Akademie Schloss Solitude, Stuttgart Ξένια Καλπακτσόγλου, συνιδρύτρια/διευθύντρια της Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας Άσπασία Λούβη, διευθύντρια του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς Verena Metze-Mangold, αντιπρόεδρος της Unesco Γερμανίας Poka-Yio, συνιδρυτής/διευθυντής της Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας Sylviane Tarsot-Gillery, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Institut français Paris Emmanuel Wallon, κοινωνιολόγος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Paris X – Nanterre
Το Γάλλο-γερμανικό ταμείο πολιτιστικής συνεργασίας ιδρύθηκε το 2003 με αφορμή την 40η επέτειο της υπογραφής της «Συνθήκης των Ηλυσίων» για τη γαλλογερμανική φιλία. Χρηματοδοτείται και ελέγχεται από κοινού από τα Υπουργεία Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας. Αντιπροσωπεύει τη βούληση να γίνεται αντιληπτή σε τρίτες χώρες η στενή πολιτιστική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες και η στήριξη κοινών πολιτιστικών εγχειρημάτων. Προωθούνται και υποστηρίζονται εγχειρήματα από όλες τις τέχνες αλλά και συναντήσεις διαλόγου για επίκαιρα θέματα.
Στην πρόσφατη απονομή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης επισημάνθηκε ο θεμελιώδης ρόλος της γαλλογερμανικής συμφιλίωσης και φιλίας για τη σύσταση και υπόσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τον Ιανουάριο του 2013 συμπληρώνονται 50 χρόνια από τη σύναψη της Συνθήκης. Στο πλαίσιο αυτό, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Goethe Institut Athen διοργανώνουν από φέτος, μία σειρά εορταστικών και θεματικών εκδηλώσεων.
γερμανικά/γαλλικά/ελληνικά με ταυτόχρονη μετάφραση
Αφετηρία της παράστασης «Δύο ή τρία πράγματα που ξέρω γι’ αυτόν» είναι η προσέγγιση του ρόλου του πατέρα και του αποτυπώματος που αφήνει στις επόμενες γενιές.