Tα 22 χρόνια επανένωσής της γιορτάζει η Γερμανία
Την ημέρα γερμανικής ενότητας τιμούν οι κάτοικοι της χώρας, με τις εορταστικές εκδηλώσεις να επικεντρώνονται φέτος στο Μόναχο. Όπως κάθε χρόνο, οι Γερμανοί κάνουν έναν απολογισμό του εδάφους που έχει καλυφθεί στη σύγκλιση των πρώην ανατολικών κρατιδίων με τα δυτικά και τις αποκλίσεις που ακόμη παραμένουν.
Την ημέρα γερμανικής ενότητας τιμούν οι κάτοικοι της Γερμανίας, με τις εορταστικές εκδηλώσεις να επικεντρώνονται φέτος στο Μόναχο. Όπως κάθε χρόνο, οι Γερμανοί κάνουν έναν απολογισμό του εδάφους που έχει καλυφθεί στη σύγκλιση των πρώην ανατολικών κρατιδίων με τα δυτικά και τις αποκλίσεις που ακόμη παραμένουν.
Ενδεικτικά, η Deutsche Welle επισημαίνει πως το χάσμα έχει αρχίσει ξανά να γίνεται αισθητό με την οικονομία των πρώην ανατολικών κρατιδίων να μειώνεται κατά 2% και να φτάνει στο 71% του μέσου όρου των δυτικών κρατών, την στιγμή που η αγορά εργασίας παραμένει πιο ελκυστική για τους νέους στα δυτικά κρατίδια.
Ωστόσο, αυτός δεν είναι λόγος να μην γιορτάζει η χώρα τη λύση του λεγόμενου γερμανικού ζητήματος, που πέρασε μία για πάντα στην ιστορία με την πλήρη επανένωση Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας στις 3 Οκτωβρίου του 1990, έναν χρόνο μετά την Πτώση του Τείχους του Βερολίνου.
Το επίκεντρο των εκδηλώσεων είναι φέτος το Μόναχο, καθώς η Ημέρα Γερμανικής Ενότητας -η μοναδική εθνική γιορτή της Γερμανίας- γιορτάζεται κάθε χρόνο στο κρατίδιο που προεδρεύει της Άνω Βουλής (εν προκειμένω η Βαυαρία).
Οι εκδηλώσεις ξεκινούν με Οικουμενική θεία λειτουργία, την οποία θα παρακολουθήσουν ο Γερμανός πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ και η Γερμανίδα καγκελάριος και η κεντρική τελετή γίνεται αργότερα στην Όπερα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Στον πάγκο της Εθνικής Αγγλίας ως το 2028 ο Τούχελ (pics)
- Βίλατζ Λιμπερταδόρες: Πρώτο σφύριγμα στη Δαμάστα Ηρακλείου – Απόψε στο MEGA
- Μεγάλη Εικόνα: Έρχεται στις 16 Φεβρουαρίου με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Ντόρα Μπακογιάννη
- Βρυξέλλες: Έφοδος της αστυνομίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Εν εξελίξει έρευνα για υπόθεση πώλησης ακινήτων
- Αποθέωση για τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο (pics, vid)
- 28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Τα 5 ντοκιμαντέρ για το περιβάλλον από τη Γροιλανδία στον Καναδά
- Κραν Μοντανά: «Σκοτώσατε τον γιο μου, θα πληρώσετε» – Προπηλάκισαν τους ιδιοκτήτες του μοιραίου μπαρ
- Η Αυστραλία στους 50 βαθμούς – Ρεκόρ ζέστης και πυρκαγιές σημαδεύουν το καλοκαίρι στο νότιο ημισφαίριο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 12.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/bernard-WQChxc_ZPE4-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442