Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Σημαντική για την ένταξη της πΓΔΜ και η επίλυση της ονομασίας, λέει ο πρόεδρος της ΕΕ

Σημαντική για την ένταξη της πΓΔΜ και η επίλυση της ονομασίας, λέει ο πρόεδρος της ΕΕ

Στη σημασία της διατήρησης σχέσεων καλής γειτονίας σε ό,τι αφορά την προενταξιακή διαδικασία της ΠΓΔΜ στην ΕΕ αναφέρθηκε, σήμερα, σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της πΓΔΜ Γκ. Ιβάνοφ. «Συζητήσαμε και το θέμα της ονομασίας και χρησιμοποιήσα την ευκαιρία να υπενθυμίσω τη σύνδεση των καλών γειτονικών σχέσεων στην ενταξιακή διαδικασία» σημείωσε ο Ρομπάι. Ο ίδιος ο πρόεδρος της πΓΔΜ ζήτησε επιτάχυνση της προενταξιακής διαδικασίας, λέγοντας πως στόχος της χώρας είναι να πάρει φέτος ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων.

Στη σημασία της διατήρησης σχέσεων καλής γειτονίας σε ό,τι αφορά την προενταξιακή διαδικασία της ΠΓΔΜ στην ΕΕ αναφέρθηκε, σήμερα, σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο της γειτονικής χώρας, Γκ. Ιβάνοφ.

«Συζητήσαμε και το θέμα της ονομασίας και χρησιμοποιήσα την ευκαιρία να υπενθυμίσω τη σύνδεση των καλών γειτονικών σχέσεων στην ενταξιακή διαδικασία» σημείωσε ο Ρομπάι. Τόνισε δε ότι ενθαρρύνει την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ να καταλήξουν, μέσω διαπραγμάτευσης, σε μία αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας και επισήμανε ότι η περιφερειακή συνεργασία αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Υπογράμμισε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει πλήρως δεσμευμένη στο ευρωπαϊκό μέλλον της βαλκανικής χώρας και χαιρέτισε την ισχυρή λαϊκή υποστήριξη που έχει η ευρωπαϊκή προοπτική στην ΠΓΔΜ. Ο κ. Ρομπέι εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η επιτυχία είναι εφικτή, όταν θα έχουν επιλυθεί τα θέματα που ακόμα εκκρεμούν» και επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να βοηθήσει αλλά, όπως είπε, τελικά εναπόκειται σε κάθε χώρα να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να εκπληρώσει τα κριτήρια.

Ο Γκ. Ιβάνοφ τόνισε ότι, κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν οι δυνατότητες που υπάρχουν για να «ξεμπλοκαριστεί» η ενταξιακή πορεία της χώρας προς την ΕΕ. «Ο τελικός μας στόχος είναι να μπορέσει η χώρα μας να λάβει ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων εντός του 2012, γιατί αυτό θα αποτελέσει ένα θετικό σήμα για όλες τις άλλες χώρες που αγωνίζονται για τον ίδιο στόχο» είπε.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ τόνισε, επίσης, ότι «έχουμε την προσδοκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όλους τους άλλους οργανισμούς να δεσμευθούν σε αυτή τη διαδικασία και όλοι μαζί να καταβάλουμε κοινές προσπάθειες, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε έναν γείτονα με περισσότερο ευρωπαϊκή συμπεριφορά, που να πληροί τα ευρωπαϊκά κριτήρια και τις αρχές».

Ισχυρίστηκε, τέλος, ότι η στρατηγική του «μπλοκαρίσματος» δεν επιφέρει θετικά αποτελέσματα ούτε για τη χώρα του αλλά ούτε και για την περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, είπε ότι ζήτησε την προσωπική δέσμευση του κ. Ρομπάι, ώστε να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο