Διείσδυση σε πολιτικές ομάδες επιχειρεί συστηματικά η αστυνομία της Νέας Υόρκης
Μυστικοί αστυνομικοί της αστυνομίας της Νέας Υόρκης (NYPD) παρακολουθούν συστηματικά ως μέλη ή ως παρατηρητές πολιτικές ομάδες, κυρίως όσες κινούνται στο χώρο της Αριστεράς αλλά και μουσουλμάνους, καταγράφοντας τη δραστηριότητά τους. Στο στόχαστρο μπαίνουν, μεταξύ άλλων, ομάδες που αντιτίθενται στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, που τάσσονται κατά της μεταναστευτικής πολιτικής και αντιρατσιστικές ομάδες. Οι ισλαμιστικές οργανώσεις και γενικά οι δραστηριότητες των μουσουλμάνων επίσης είναι μεγάλος στόχος.
Μυστικοί αστυνομικοί της αστυνομίας της Νέας Υόρκης (NYPD) παρακολουθούν συστηματικά ως μέλη ή ως παρατηρητές πολιτικές ομάδες, κυρίως όσες κινούνται στο χώρο της Αριστεράς αλλά και μουσουλμάνους, καταγράφοντας τη δραστηριότητά τους.
Σύμφωνα με το Associated Press, στο στόχαστρο μπαίνουν, μεταξύ άλλων, ομάδες που αντιτίθενται στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, που τάσσονται κατά της μεταναστευτικής πολιτικής και αντιρατσιστικές ομάδες. Οι ισλαμιστικές οργανώσεις και γενικά οι δραστηριότητες των μουσουλμάνων επίσης είναι μεγάλος στόχος.
Τα έγγραφα του NYPD που έχει στη διάθεσή του το πρακτορείο δείχνουν ότι η τακτική συνεχίζεται εδώ και χρόνια με νομική κάλυψη, παρά το ότι αφορά κατά κανόνα νόμιμες και συνταγματικά κατοχυρωμένες δραστηριότητες.
Σε ένα από τα πολλά παραδείγματα, το 2008 μυστικοί αστυνομικοί του NYPD ταξίδευαν στη Νέα Ορλεάνη και παρακολουθούσαν ομάδες, καταγράφοντας συνομιλίες, παρουσίες, συναντήσεις και ομιλίες. Στη συνέχεια συνέτασσαν εκθέσεις, με τις οποίες ενημέρωναν τους προϊστάμενους του τμήματος.
Στο στόχαστρο μπήκαν μεταξύ άλλων ομάδες που αντιτίθενται στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις εμπορικές συμφωνίες με Καναδά και Μεξικό, ομάδες κατά της μεταναστευτικής πολιτικής των ΗΠΑ και αντιρατσιστικές ομάδες.
Οι ισλαμιστικές οργανώσεις και γενικά οι δραστηριότητες των μουσουλμάνων στη Νέα Υόρκη επίσης είναι μεγάλος στόχος.
Τις παρακολουθήσεις είχε αναλάβει το Τμήμα Πληροφοριών, το οποίο φέρεται να λειτουργεί με ελάχιστη εποπτεία των Αρχών, ένα είδος κράτους εν κράτει στο οργανόγραμμα του NYPD.
Μέχρι και πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 η παρακολούθηση των πολιτικών δραστηριοτήτων ήταν περιορισμένη, καθώς γενικά υπήρχαν δικαστικές αποφάσεις που έθεταν σαφή όρια.
Αργότερα όμως, και με δεδομένο το κλίμα που επικρατούσε στις ΗΠΑ -κλίμα που έφτανε πολλές φορές στην τρομοϋστερία- το NYPD κατάφερε να πάρει έγκριση από ομοσπονδιακό δικαστήριο για να χαλαρώσουν οι περιορισμοί.
Ωστόσο οι παρακολουθήσεις στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας δεν είναι καθόλου καινούριες, ούτε χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από την αστυνομία της Νέας Υόρκης.
Παρόμοιες τακτικές είχε χρησιμοποιήσει το NYPD και το 2004 στο πλαίσιο της προεκλογικής συνόδου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που θα διεξάγονταν στην πόλη.
Καταγραφόταν τότε -όπως αποκάλυψαν τρία χρόνια αργότερα οι New York Times- η δραστηριότητα θρησκευτικών, αντιπολεμικών και περιβαλλοντικών ομάδων· η αστυνομία δικαιολόγησε την παρακολούθηση λέγοντας ότι έπρεπε να αντιμετωπίσει τα πλήθη που θα συνέρρεαν στην πόλη.
Υπάρχουν στοιχεία για παρακολουθήσεις ακτιβιστικών ομάδων από την αστυνομία και σε άλλες Πολιτείες, αλλά και από το FBI.
Αλλά το νήμα των παρακολουθήσεων πάει ακόμα πιο πίσω: στη δεκαετία του 1960 είχε προκαλέσει σάλο στις ΗΠΑ το σχέδιο COINTELPRO το οποίο είχε σχεδιάσει το FBI με σκοπό τη διείσδυση και τη διάβρωση των πολιτικών ομάδων της εποχής όπως και τη σπίλωση της δράση τους, στο αποκορύφωμα φυσικά του κινήματος της αμφισβήτησης…
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Αίτημα για κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης του Δήμου Επιδαύρου λόγω Byron
- Συνταγή: Λουκουμάδες
- Θερμό επεισόδιο ανάμεσα σε Κίνα – Ιαπωνία με κινεζικά μαχητικά να «λοκάρουν» παρατεταμένα ιαπωνικά
- Το crypto θαύμα του Έρικ Τραμπ: Πώς πολλαπλασίασε την περιουσία του σε έναν χρόνο
- Wall Street: Μια νέα «αγαπημένη» μετοχή της (ξανά)ανακάλυψαν οι billionaires
- Προεδρικές εκλογές στην Ονδούρα: Ο ΟΑΚ ζητεί «επιτάχυνση» της καταμέτρησης
- Αλγερία: 14 νεκροί, 34 τραυματίες σε τροχαίο στο οποίο ενεπλάκη λεωφορείο
- Νομικό μέτωπο από Costco, Revlon και Kawasaki κατά των δασμών Τραμπ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/milky-way-4006343_1920-1-315x220.jpg)























![Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jinim-3-315x220.jpg)


![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-315x220.jpg)

































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442