Την πρώτη μεταμόσχευση ποδιών προγραμματίζουν χειρουργοί στην Ισπανία
Μαδρίτη:Πράσινο φως για την πρώτη στον κόσμο διπλή μεταμόσχευση ποδιών έδωσε το ισπανικό υπουργείο Υγείας. Η χειρουργική ομάδα του Δρ Πέδρο Καβάδας, πρωτοπόρου σε διάφορες επεμβάσεις μεταμόσχευσης, αναζητεί τώρα τον κατάλληλο πτωματικό δότη.
Μαδρίτη:Πράσινο φως για την πρώτη στον κόσμο διπλή μεταμόσχευση ποδιών έδωσε το ισπανικό υπουργείο Υγείας. Η χειρουργική ομάδα του Δρ Πέδρο Καβάδας, πρωτοπόρου σε διάφορες επεμβάσεις μεταμόσχευσης, αναζητεί τώρα τον κατάλληλο πτωματικό δότη.
Λήπτης των ποδιών θα είναι ένας άνδρας του οποίου τα δύο κάτω άκρα ακρωτηριάστηκαν πάνω από το γόνατο σε ατύχημα. Στην περίπτωσή του δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν τεχνητά μέλη, εξήγησε εκπρόσωπος του υπουργείου.
«Αναζητούν τον κατάλληλο δότη. Δεν γνωρίζουμε ακόμα την ημερομηνία [της επέμβασης]. Θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε δύο ή σε έξι μήνες» ανέφερε η εκπρόσωπος. Η επιτροπή μεταμοσχεύσεων του υπουργείου έχει πάντως δώσει το πράσινο φως από το Μάιο.
Επικεφαλής της ιατρικής ομάδας θα είναι ο Δρ Πέδρο Καβάδας του Νοσοκομείου της Πίστης στη Βαλένθια, ο οποίος έλαβε άδεια να προχωρήσει σε μία ακόμα ασυνήθιστη επέμβαση, την τέταρτη μεταμόσχευση προσώπου που πραγματοποιείται στην Ισπανία.
Όπως αναφέρει το AFP, από τις 13 μερικές και ολικές μεταμοσχεύσεις προσώπου που έχουν πραγματοποιηθεί ως σήμερα, οι επτά έγιναν στη Γαλλία, οι τρεις στην Ισπανία και μία στην Κίνα. Η πρώτη ολική μεταμόσχευση προσώπου πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο στο Νοσοκομείο Βαλ Ντ’ Εβρόν της Βαρκελώνης.
«Μεταμοσχεύσεις χεριών, βραχιόνων ή προσώπων από νεκρούς δότες ήταν επιστημονική φαντασία μέχρι πριν από μια δεκαετία» σχολίασε ο Ραφαέλ Ματεσάνθ, διευθυντής του ισπανικού Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.
Ο Ματεσάνθ ήταν ομιλητής σε συνέδριο για τις μεταμοσχεύσεις όπου ανακοινώθηκε το σχέδιο για τη μεταμόσχευση ποδιών.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.