Γονιδιακή μετάλλαξη επηρέαζει την αντοχή στην αϋπνία
Νέα Υόρκη: Η αντοχή του οργανισμού στην έλλειψη ύπνου επηρεάζεται από μια συγκεκριμένη γενετική μετάλλαξη, που ανακάλυψαν Αμερικανοί ερευνητές, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Neurology.
Νέα Υόρκη: Η αντοχή του οργανισμού στην έλλειψη ύπνου επηρεάζεται από μια συγκεκριμένη γενετική μετάλλαξη, που ανακάλυψαν Αμερικανοί ερευνητές, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Neurology.
Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Ύπνου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ψυχιατρικής Νάμνι Γκοέλ, μελέτησαν 110 υγιείς ανθρώπους για να βρουν για ποιο λόγο διαφέρουν μεταξύ τους αναφορικά με την ποσότητα του ύπνου που χρειάζονται.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όσοι άνθρωποι διαθέτουν την γενετική μετάλλαξη DQB1*0602, αν δεν έχουν κοιμηθεί καλά το βράδυ, την επόμενη μέρα είναι νυσταγμένοι και αισθάνονται κουρασμένοι, ενώ επίσης έχουν περάσει λιγότερη ώρα στη «βαθιά» φάση του ύπνου, σε σχέση με όσους δεν έχουν στο DNA τους αυτή την παραλλαγή γονιδίου.
Το συγκεκριμένο γονίδιο συναντάται στους περισσότερους ανθρώπους με ναρκοληψία, διαταραχή που χαρακτηρίζεται από απροσδόκητα επεισόδια ύπνου, ακόμη και κατά την διάρκεια της μέρας.
Περίπου το 12% έως 38% όσων έχουν αυτό το γονίδιο, δεν πάσχουν από ναρκοληψία, όμως αυτοί οι άνθρωποι φαίνεται να επηρεάζονται αναλογικά περισσότερο από την έλλειψη ύπνου σε σχέση με τους υπόλοιπους, συμπεριφερόμενοι λίγο-πολύ σαν ναρκοληπτικοί.
Περισσότερες έρευνες πάντως, όπως είπε η Δρ Γκοέλ, θα χρειαστούν για να επιβεβαιώσουν τα συμπεράσματά της, ώστε παράλληλα να ανακαλυφθούν και άλλα γονίδια που πιθανώς εμπλέκονται στην ικανότητας αντίδρασης του ανθρώπου στην έλλειψη ύπνου.
Οι επιστήμονες έχουν χωρίσει τους ανθρώπους σε διάφορους τύπους ανάλογα με τις συνήθειές τους ως προς τον ύπνο. Έτσι, για παράδειγμα, οι «κουκουβάγιες» είναι πιο δραστήριοι και «ξύπνιοι» τα απογεύματα, ενώ οι «κόκορες» ξυπνούν από τα χαράματα.
Είναι επίσης γνωστό ότι οι περισσότεροι άνθρωποι, όσο γερνούν, τόσο κάνουν πιο ανήσυχο και διακεκομμένο ύπνο, αν και στην ουσία χρειάζονται τόσο ύπνο όσο και οι νεότεροι.