Ανήκουν στην ομάδα των λιπαρών ψαριών. Έχουν μικρό μέγεθος και υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα 3-λιπαρά οξέα με την μορφή εικοσιπεντανοϊκού (EPA) και δοκοσαεξανοϊκού οξέος (DHA).
Ανήκουν στην ομάδα των λιπαρών ψαριών. Έχουν μικρό μέγεθος και υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα 3-λιπαρά οξέα με την μορφή εικοσιπεντανοϊκού (EPA) και δοκοσαεξανοϊκού οξέος (DHA).
Μια μικρή μερίδα -100 γραμμαρίων- σαρδέλας σε κονσέρβα περιέχει 0,4 γρ ΕPA και 0,6 γρ DHA.
Και τα δύο μεγαλομόρια (ΕPA και DHA) παίζουν καθοριστικό ρόλο στην καθημερινή μας υγεία. Μέσα στον οργανισμό μας έχουν την δυνατότητα να μετασχηματιστούν στα λεγόμενα εικοσανοειδή. Πρόκειται για ενώσεις που εμπλέκονται στην λειτουργία πολλών συστημάτων αλλά και σε παθολογικούς μηχανισμούς.
Για παράδειγμα, τα εικοσανοειδή επηρεάζουν την αγγειακή διαπερατότητα, καταστέλλουν διάφορες λειτουργίες των λεμφοκυττάρων Β και Τ και ρυθμίζουν την διαδικασία της φλεγμονής. Επιλέγοντας τροφές πλούσιες σε ΕPA και DHA, όπως είναι η σαρδέλα, παράγονται εικοσανοειδή με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μ΄αυτό τον τρόπο προστατευόμαστε από φλεγμονώδεις νόσους όπως το άσθμα, οι αλλεργίες, η αρθρίτιδα, η ψωρίαση και η ελκώδης κολίτιδα.
Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, το εικοσιπεντανοϊκό και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ έχουν ευεργετικές ιδιότητες στα επίπεδα τριγλυκεριδίων, της αρτηριακής πίεσης , στο αιμοστατικό ισοζύγιο και τον καρδιακό ρυθμό.