Πρωτοποριακές αντιμικροβιακές βρώσιμες μεμβράνες για συσκευασία τροφίμων
Θεσσαλονίκη: Πρωτοποριακές διαφανείς μεμβράνες από βρώσιμα υλικά, οι οποίες έχουν αντιμικροβιακή δράση, δημιουργήθηκαν, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως υλικά συσκευασίας τροφίμων, στο πλαίσιο μελέτης που εκπονείται εδώ και δύο χρόνια στη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ.
Θεσσαλονίκη: Πρωτοποριακές διαφανείς μεμβράνες από βρώσιμα υλικά, οι οποίες έχουν αντιμικροβιακή δράση, δημιουργήθηκαν, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως υλικά συσκευασίας τροφίμων, στο πλαίσιο μελέτης που εκπονείται εδώ και δύο χρόνια στη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ.
Οι μεμβράνες αυτές, στις οποίες ενσωματώνονται αντιμικροβιακές ουσίες, φτιάχνονται από υλικά προερχόμενα από το γάλα, το καλαμπόκι, το σιτάρι, τις πατάτες, τα φύκια, τα φρούτα και τα λαχανικά.
Χάρη στις αντιμικροβιακές ουσίες που έχουν εξασφαλίζουν αποτελεσματική συντήρηση των τροφίμων, και παράλληλα είναι ασφαλείς για τον καταναλωτή αλλά και φιλικές για το περιβάλλον γιατί είναι κατασκευασμένες από βρώσιμα υλικά.
Προς το παρόν, όμως, οι μεμβράνες αυτές δεν χρησιμοποιούνται ως υλικό συσκευασίας αναμένεται όμως να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά.
Οι μεμβράνες αυτές δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο μελέτης, που εκπονείται υπό την επίβλεψη των καθηγητών Κωνσταντίνου Μπιλιαδέρη και Κωνσταντίνου Κουτσουμανή στο Εργαστήριο Χημείας και Βιοχημείας Τροφίμων και το Εργαστήριο Υγιεινής και Μικροβιολογίας Τροφίμων της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ και η οποία παρουσιάστηκε στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο τη Διεπιστημονικής Εταιρείας Διασφάλισης Υγιεινής Τροφίμων (Δ.Ε.Δ.Υ.Τ) που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη.
Στοιχεία της μελέτης αυτής, η οποία που χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα ProSafeBeef Food-CT-2006-36241, δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στα διεθνή επιστημονικά έντυπο «Μeat Science» και «Food Hydrocoloid».
«Η ποιότητα, η ασφάλεια και η διατηρησιμότητα των έτοιμων προς κατανάλωση γευμάτων καθορίζεται από το είδος και τον αριθμό των μικροοργανισμών που βρίσκονται στην επιφάνεια του τροφίμου. Συνεπώς γίνεται όλο και εντονότερη η ανάγκη εισαγωγής νέων τεχνολογικών συσκευασίας που προφυλάσσουν το προϊόν από τις επιμολύνσεις.
Μία πολλά υποσχόμενη νέα τεχνική είναι η χρήση βιο-αποικοδομήσιμων εδώδιμων (βρώσιμων) μεμβρανών, οι οποίες συντελούν στη διατήρηση της ποιότητας του προϊόντος λόγω του περιορισμού της μεταφοράς νερού, οξυγόνου και άλλων αερίων, ενώ παράλληλα προστατεύουν το τρόφιμο από τη μηχανική καταπόνηση.
Οι εδώδιμες μεμβράνες βιοπολυμερών είναι δυνατό να αποκτήσουν και αντιμικροβιακή δράση με την ενσωμάτωση αντιμικροβιακών ουσιών στο δομικό πλέγμα τους. Η ενσωμάτωση των ουσιών αυτών στις εδώδιμες μεμβράνες συντελεί στην ελεγχόμενη απελευθέρωσή τους διασφαλίζοντας έτσι τη διατήρηση υψηλών συγκεντρώσεών τους, κυρίως στην επιφάνεια του προϊόντος για εκτεταμένες περιόδους» ανέφερε η υποψήφια διδάκτωρ του Εργαστηρίου Χημείας και Βιοχημείας Τροφίμων της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ Κυριακή Ζηνοβιάδου η οποία υπό την επίβλεψη του καθηγητή Κωνσταντίνου Μπιλιαδέρη, εκπονεί διατριβή με θέμα «Επιμήκυνση της διάρκειας ζωής νωπού βοείου κρέατος με την εφαρμογή εδώδιμων αντιμικροβιακών μεμβρανών».
Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Ζηνοβιάδου οι εδώδιμες αντιμικροβιακές μεμβράνες παρασκευάζονται από πρωτεΐνες, που προέρχονται από το γάλα ή από καλαμπόκι, ή από πολυσακχαρίτες, που προέρχονται από άμυλο σιταριού ή πατάτας, από φύκια, ή από πηκτίνες που προέρχονται από φρούτα και λαχανικά. Οι μεμβράνες αυτές δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανεξάρτητα, δηλαδή είναι φτιαγμένες από βρώσιμα υλικά αλλά δεν καταναλώνονται οι ίδιες και χρησιμεύουν μόνο ως υλικό συσκευασίας το οποίο είναι φιλικό στο περιβάλλον και ασφαλές για τον άνθρωπο σε περίπτωση που θα το καταναλώσει.
Οι αντιμικροβιακές μεβράνες που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της μελέτης, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο, παρασκευάστηκαν από πρωτεΐνες ορού γάλακτος με την ενσωμάτωση ελαίου ρίγανης, ε-πολύ-λυσίνης και γαλακτικού νατρίου.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
health.in.gr
- Wall Street: Μια νέα «αγαπημένη» μετοχή της (ξανά)ανακάλυψαν οι billionaires
- Προεδρικές εκλογές στην Ονδούρα: Ο ΟΑΚ ζητεί «επιτάχυνση» της καταμέτρησης
- Αλγερία: 14 νεκροί, 34 τραυματίες σε τροχαίο στο οποίο ενεπλάκη λεωφορείο
- Νομικό μέτωπο από Costco, Revlon και Kawasaki κατά των δασμών Τραμπ
- Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]
- Συνομιλία Ερντογάν με Μαδούρο για την έκρυθμη κατάσταση ανάμεσα στην Βενεζουέλα και τις ΗΠΑ
- Ο CEO της Magnum συμμαχεί με τον Κένεντι για μια «πιο υγιή Αμερική»
- Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/milky-way-4006343_1920-1-315x220.jpg)

















![Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jinim-3-315x220.jpg)


![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-315x220.jpg)


























![Επιθέσεις σε σιδηροδρομικό σταθμό και άλλες υποδομές στην Ουκρανία [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/photo_5305686788993126405_x-315x220.jpg)











Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442