Προβάδισμα τίτλου πήρε ο Ρόσι στο Μπρνο μετά την πτώση του Στόνερ
Το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του φετινού τίτλου και 6ου του στα MotoGP έγινε ο Βαλεντίνο Ρόσι, μετά τη νίκη του στο Μπρνο. Ο Ιταλός αναβάτης της Yamaha απέκτησε πλεονέκτημα 50 βαθμών στην πρωτοπορία του πρωταθλήματος έναντι του Κέισι Στόνερ, καθώς ο περυσινός πρωταθλητής έπεσε από την Ducati του στον 7ο γύρο του τσεχικού GP ενώ οδηγούσε την κούρσα, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψει. Μεγάλη έκπληξη από τον Τόνι Ελίας, ο οποίος τερμάτισε στην 2η θέση, τρίτος ο Καπιρόσι.
Το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του φετινού τίτλου και 6ου του στα MotoGP έγινε ο Βαλεντίνο Ρόσι, μετά τη νίκη του στο Μπρνο. Ο Ιταλός αναβάτης της Yamaha απέκτησε πλεονέκτημα 50 βαθμών στην πρωτοπορία του πρωταθλήματος έναντι του Κέισι Στόνερ, καθώς ο περυσινός πρωταθλητής έπεσε από την Ducati του στον 7ο γύρο του τσεχικού GP ενώ οδηγούσε την κούρσα, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψει. Μεγάλη έκπληξη από τον Τόνι Ελίας, ο οποίος τερμάτισε στην 2η θέση, τρίτος ο Καπιρόσι.
Το κακό για τον poleman Στόνερ έγινε στον έβδομο γύρο. Ο Αυστραλός ελέγχει τον αγώνα από την αρχή, με διαφορά σταθερά πάνω από 1 από τον Ρόσι, ο οποίος σε αντίθεση με την Λαγκούνα Σέκα, δεν είχε καταφέρει να «αρπάξει» τον Αυστραλό στην εκκίνηση.
Βλέποντας τον Ρόσι να μειώνει κάποια δέκατα, ο Στόνερ ανοίγει λίγο παραπάνω από ό,τι πρέπει το γκάζι στο apex μιας δεξιάς στροφής, χάνει το μπροστινό μέρος και καταλήγει στην αμμοπαγίδα.
Προσπαθεί να σηκώσει την λαβωμένη Ducati του και να συνεχίσει. Μάταιος κόπος. Λίγα μέτρα αφότου ξαναμπαίνει στην πίστα, αντιλαμβάνεται πως η ζημιά στην μοτοσικλέτα του είναι πολύ μεγάλη και την παρκάρει στο πλάι.
Η απόλυτη σιγή στο γκαράζ της Ducati, καθώς ο Ρόσι πετάει με καθαρή πίστα μπροστά του για την 5η νίκη του μέσα στο 2008 και το +50 από τον Στόνερ με μόλις 6 αγώνες να απομένουν για την ολοκλήρωση της σεζόν.
Πέρυσι τέτοια εποχή, ο Doctor τερμάτιζε για 3ο σερί αγώνα εκτός βάθρου και έμενε 60 βαθμούς πίσω από τον Στόνερ. Φέτος οι ρόλοι είναι εντελώς αντίστροφοι. Ο Ιταλός πολυπρωταθλητής μόνο με… αυτοκτονία θα χάσει αυτό το πρωτάθλημα, αφού ακόμα κι αν ο Στόνερ κερδίσει όλους τους αγώνες που απομένουν, και πάλι μπορεί να πάρει το 8ο συνολικά παγκόσμιο πρωτάθλημά του, αρκεί να τερματίζει στο βάθρο.
Κρίμα πάντως για την πτώση του Στόνερ, αφού σε διαφορετική περίπτωση θα βλέπαμε άλλη μία τρομερή μονομαχία μεταξύ των δύο κορυφαίων, όπως στις ΗΠΑ. Ενδεικτικό του πόσο μπροστά είναι από τους υπόλοιπους, είναι το γεγονός ότι ο Ρόσι κέρδισε την κούρσα με διαφορά 15!
Εντυπωσιακή εμφάνιση έκανε και ο Ελίας, την καλύτερή του για φέτος. Ο Ισπανός αναβάτης της Alice Ducati ξεκίνησε από την 13η θέση, αλλά με καταπληκτικό ντεμαράζ άρχισε να περνάει τον έναν μετά τον άλλο από τους αντιπάλους του, για να φτάσει στον 11ο γύρο τον Καπιρόσι και να του πάρει την 2η θέση.
Ανάλογα θεαματική ήταν και η αντεπίθεση του Σίνια Νακάνο στους τελευταίους γύρους. Ο Ιάπωνας της San Carlo Gresini, ο οποίος έτρεξε για πρώτη φορά με μια Honda RC212V προδιαγραφών 2008, κατάφερε να περάσει κατά σειρά τον Κρις Βερμιούλεν της Suzuki και τις δύο Kawasaki των Τζον Χόπκινς και Αντονι Γουέστ, για να τερματίσει στην 4η θέση.
Ήταν το καλύτερο φετινό αποτέλεσμα για τον Νακάνο, κάτι που ίσχυσε και για τον Γουέστ στην 5η θέση. Ο Βερμιούλεν έμεινε τελικά 6ος, παρότι στην αρχή πάλευε για το βάθρο, ενώ στην 7η θέση τερμάτισε ο Μάρκο Μελάντρι (Ducati Marlboro) με πολύ καλό φίνις.
Όγδοος ήταν ο Αλεξ ντε Αντζελις της San Carlo Gresini, ενώ την πρώτη 10άδα συμπλήρωσαν οι Αντρέα Ντοβιτσιόζο (JiR Team Scot) και Χόρχε Λορένθο (Fiat Yamaha), σώζοντας τα προσχήματα για την Michelin, η οποία ηττήθηκε κατά κράτος σε όλο το αγωνιστικό τριήμερο στην Τσεχία από την Bridgestone.
Τέλος, ο Ντάνι Πεντρόσα δεν κατάφερε κάτι καλύτερο από την 15η θέση. Ο Ισπανός αναβάτης της Repsol Honda έκανε φοβερή εκκίνηση, εκτοξευόμενος από την 12η στην 6η θέση, αλλά δεν κατάφερε να διατηρήσει έναν καλό ρυθμό στον αγώνα, υποφέροντας φανερά από τον τραυματισμένο του καρπό.
Το επόμενο ραντεβού των MotoGP είναι στο Μιζάνο του Σαν Μαρίνο για τον 13ο αγώνα της χρονιάς, το τριήμερο 29-31/8.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.