Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Με τον Αμερικανό υπουργό Ενέργειας συναντήθηκε ο Χρ.Φώλιας

Με τον Αμερικανό υπουργό Ενέργειας συναντήθηκε ο Χρ.Φώλιας

Με τον Αμερικανό υπουργό Ενέργειας Σάμιουελ Μπόντμαν συναντήθηκε την Δευτέρα ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας, μία ημέρα μετά τα εγκαίνια του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου για τον οποίο το αμερικανικό ενδιαφέρον είναι ισχυρό.

27

Με τον Αμερικανό υπουργό Ενέργειας Σάμιουελ Μπόντμαν συναντήθηκε την Δευτέρα ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας, μία ημέρα μετά τα εγκαίνια του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου για τον οποίο το αμερικανικό ενδιαφέρον είναι ισχυρό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, κατά τη συνάντηση οι δύο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις για την ενεργειακή στρατηγική στην ευρύτερη περιοχή και συμφωνήθηκε η στενότερη συνεργασία, σε κάθε επίπεδο, σε θέματα εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

Ο κ. Φώλιας τόνισε ότι η ενεργειακή στρατηγική γίνεται καλός αγωγός ειρήνης, ασφάλειας και συνεργασίας στην περιοχή και τον κόσμο.

Σχετικά με τα εγκαίνια του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου, παρατήρησε ότι «η Ελλάδα επενδύει μακρόπονοα και στρατηγικά σε αυτά που μας ενώνουν τόσο με τις γείτονες χώρες, όσο και με τις φίλες χώρες και συμμάχους».

Ο κ. Μπόντμαν συναντήθηκε στη συνέχεια με τον υπουργό Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφη.

Η αναφορά σε «εναλλακτικές» (πέραν της Ρωσίας δηλαδή) πηγές ενέργειας σχετίζεται άμεσα με την πάγια αμερικανική θέση περί «διαφοροποίησης» των πηγών ενέργειας και τον περιορισμό της εξάρτησης της ΕΕ από τις ρωσικές προμήθειες.

Ηπαρουσία, άλλωστε,του κ. Μπόντμαν στα εγκαίνια που έγιναν την Κυριακή καταδεικνύει το ισχυρό ενδιαφέρον για τον ελληνοτουρκικό αγωγό (με φυσικό αέριο από το -φιλικό- Αζερμπαϊτζάν) και εντάσσεται στο πλαίσιο της προώθησης συμφωνιών που θα παρακάμπτουν την Ρωσία.

*Απαντώντας σε ερώτηση για την παρουσία του Αμερικανού υπουργού ενέργειας στα εγκαίνια του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου, ο κ. Ρουσόπουλος ανέφερε την Δευτέρα πως υπήρχε πρόσκληση από την ελληνική πλευρά.

Σε άλλη ερώτηση αν η παρουσία του Αμερικανού υπουργού «επιβεβαιώνει τη θέση του πρέσβη μας στην Ουάσιγκτον περί ταύτισης θέσεων με τις ΗΠΑ για τα συμφέροντα στα Βαλκάνια»,απάντησε πως «η χώρα συνεργάζεται επ ωφελεία της όπου εκείνη κρίνει και με όποιον κρίνει».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο