Καταρρίπτεται η υπόθεση της υγιεινής αναφορικά με τις αλλεργίες και το άσθμα
Νέα Υόρκη: Η άποψη ότι η αύξηση των αλλεργιών και του άσθματος είναι αποτέλεσμα της μείωσης των παιδικών λοιμώξεων τελικά φαίνεται ότι δεν ευσταθεί, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine.
Νέα Υόρκη: Η άποψη ότι η αύξηση των αλλεργιών και του άσθματος είναι αποτέλεσμα της μείωσης των παιδικών λοιμώξεων τελικά φαίνεται ότι δεν ευσταθεί, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine.
Η πρόληψη των συχνών αναπνευστικών λοιμώξεων και των στομαχικών λοιμώξεων στο παιδί στα κέντρα παιδιατρικής φροντίδας δεν είχε καμιά επίπτωση στην μετέπειτα εκδήλωση άσθματος, ρινικών αλλεργιών ή εκζέματος, όπως προκύπτει από μελέτη παρακολούθησης που διενεργήθηκε 12 χρόνια αργότερα.
Η μελέτη δεν υποστηρίζει την υπόθεση της υγιεινής σύμφωνα με την οποία η μειωμένη έκθεση στις λοιμώξεις κατά την παιδική ηλικία συντελεί σε μεγαλύτερη αλλεργική ευαισθητοποίηση.
Η Δρ Τέιτζα Ντουντερ από το Πανεπιστήμιο του Ούλου της Φινλανδίας εξηγεί ότι το μέγεθος της μείωσης στις πρώιμες λοιμώξεις θα έπρεπε να έχει οδηγήσει σε αύξηση των ποσοστών άσθματος αν ίσχυε η υπόθεση της υγιεινής.
Μεταξύ 1991 και 1992, συνολικά 1.376 παιδιά επισκέφθηκαν κέντρα παιδιατρικής φροντίδας στα πλαίσια είτε φροντίδας υγιεινής είτε όχι. Η παρέμβαση περιλάμβανε αρκετά βήματα, το σημαντικότερο εκ των οποίων ήταν βελτίωση της υγιεινής των χεριών με την χρήση υγρού χεριών με βάση των αλκοόλ.
Τα παιδιά που επισκέφθηκαν κέντρα παρέμβασης υγιεινής είχαν 15% λιγότερες ημέρες με συμπτώματα λοιμώξεων και 24% λιγότερες συνταγές αντιβιοτικών εν συγκρίσει με την ομάδα ελέγχου.
Μια επανεξέταση των 928 εφήβων που είχαν επισκεφθεί τα κέντρα παρέμβασης ως παιδιά δεν είχαν διαφορές ως προς την εκδήλωση ή σοβαρότητα του άσθματος, της αλλεργικής ρινίτιδας ή του εκζέματος, συγκριτικά με τα άλλα παιδιά.
Aσθμα διαγνώστηκε σε 48 εκ των 481 εφήβων από τα κέντρα παρέμβασης υγιεινής (10%) και στα 46 από τα 447 παιδιά της ομάδας ελέγχου (10%). Ομοίως δεν καταγράφηκαν διαφορές στον αριθμό των παιδιών που είχαν διάγνωση άλλων αλλεργικών νοσημάτων ή που είχαν αναφέρει τέτοια συμπτώματα.
Οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η μείωση των λοιμώξεων στα παιδιά που είχαν πάει σε κέντρα παιδιατρικής φροντίδας μπορεί να επιτευχθεί με απλές τακτικές πρόληψης των λοιμώξεων.
health.in.gr
- ΒΗΜΑ: Έρχεται την Κυριακή με συναρπαστικές προσφορές
- Έφτιαξαν… σοκολατένιο μέλι με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες
- Πρέπει να σκεφτούν τι είναι κατάλληλο μια τέτοια περίοδο: Στον «αέρα» η λάμψη των Όσκαρ λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή
- Αρνήθηκε να δει τον πατέρα της η Λόρα – Οι επόμενες κινήσεις των γερμανικών Αρχών
- Η πρόεδρος του Μεξικού εγγυήθηκε την ασφαλή διεξαγωγή του Μουντιάλ – Συνάντηση με τη FIFA
- Τι είπε ο CEO της Euroleague για το NBA Europe: «Μια συμμαχία είναι εφικτή»
- Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να σηκώνουμε τον σκύλο μας και γιατί
- Το Ιράν δηλώνει ότι επιτέθηκε σε αμερικανικό πετρελαιοφόρο στον Περσικό Κόλπο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 05.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-1-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442