Η διατροφή με αυξημένη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες αυξάνει την αρτηριακή πίεση
Νέα Υόρκη: Οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες σχετίζονται με ελαφρώς υψηλότερη αρτηριακή πίεση από τα διατροφικά σχήματα που είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.
Νέα Υόρκη: Οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες σχετίζονται με ελαφρώς υψηλότερη αρτηριακή πίεση από τα διατροφικά σχήματα που είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.
Ερευνητική ομάδα του Ιατρικού Κέντρου Σαουθγουέστερν του Πανεπιστημίου του Τέξας με επικεφαλής τον Δρ Μεενα Σαχ διενήργησε ανασκόπηση δέκα δημοσιευμένων μελετών και συνέκρινε τις πλούσιες σε υδατάνθρακες δίαιτες με αυτές με αφθονία σε μονοακόρεστα λιπαρά για την καλύτερη κατανόηση των επιπτώσεων τους στην αρτηριακή πίεση του αίματος.
Το μαθηματικό μοντέλο που δημιούργησαν οι ερευνητές για την μετα-ανάλυσή τους αποκάλυψε ότι οι διατροφές με αφθονία υδατανθράκων οδηγούσαν σε σημαντικά υψηλότερη αρτηριακή πίεση συγκριτικά με τα διατροφικά σχήματα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά.
Όταν η ανάλυση περιορίστηκε σε μελέτες όπου τα άτομα με τυχαία επιλογή ακολούθησαν μια εκ των δύο μορφών διατροφής και μετά ακολούθησαν το άλλο σχήμα, οι τιμές της αρτηριακής πίεσης ήταν υψηλότερες για τις δίαιτες με πολλούς υδατάνθρακες συγκριτικά με τις δίαιτες με πολλά μονοακόρεστα λιπαρά, αν και η διαφορά δεν κρίθηκε στατιστικά σημαντική.
Η ελαφριά αύξηση της αρτηριακής πίεσης των ατόμων που έκαναν διατροφή με πολλούς υδατάνθρακες μπορεί να προκαλείται από την αύξηση των επιπέδων της ινσουλίνης.
Η υπερινσουλιναιμία έχει διαπιστωθεί ότι ενισχύει τη δραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, το οποίο αυξάνει τον καρδιακό παλμό, την καρδιακή απόδοση, την αγγειακή αντίσταση και την κατακράτηση νατρίου, άρα και την αρτηριακή πίεση.