Για υπογονιμότητα ενοχοποιούνται τα γαλακτοκομικά με λίγα λιπαρά
Λονδίνο: Μια διατροφή πλούσια σε γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, ίσως καθιστά δυσκολότερη την τεκνοποίηση για ορισμένες γυναίκες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Human Reproduction.
Λονδίνο: Μια διατροφή πλούσια σε γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, ίσως καθιστά δυσκολότερη την τεκνοποίηση για ορισμένες γυναίκες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Human Reproduction.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έτρωγαν συχνά τα συγκεκριμένα προϊόντα είχαν 85% περισσότερες πιθανότητες να έχουν προβλήματα ωορρηξίας. Αντίθετα, τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, περιλαμβανομένου του παγωτού, μείωναν τον κίνδυνο αυτού του τύπου υπογονιμότητας.
Οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία από μια βάση δεδομένων για 116.000 Aμερικανίδες νοσοκόμες, η οποία ανανεώνεται συνεχώς με στοιχεία για τον τρόπο ζωής τους, τη θνησιμότητα και την γενικότερη κατάσταση της υγείας τους.
Οι συμμετέχουσες ερωτήθηκαν αν είχαν προσπαθήσει και αποτύχει να μείνουν έγκυες και αν τους είχε γίνει διάγνωση αποτυχίας ωορρηξίας- δηλαδή στειρότητα λόγω αταξίας του μηνιαίου φυσιολογικού κύκλου.
Σε διάστημα οκτώ ετών, μεταξύ 1991 και 1999, 438 γυναίκες ανέφεραν τη συγκεκριμένη ομάδα συνθηκών και οι απαντήσεις τους αναλύθηκαν από εξειδικευμένο προσωπικό επί θεμάτων διατροφής.
Αν οι συμμετέχουσες έτρωγαν δύο ή περισσότερες μερίδες γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά την εβδομάδα, ο κίνδυνος στειρότητας λόγω αποτυχίας ωορρηξίας ήταν 85% υψηλότερος.
Όταν οι γυναίκες που έτρωγαν δύο ή περισσότερες μερίδες πλήρων γαλακτοκομικών, όπως γάλα πλήρες ή παγωτό, συγκρίθηκαν με αυτές που έτρωγαν μία ή λιγότερη, είχαν 27% χαμηλότερο κίνδυνο υπογονιμότητας λόγω απουσίας ωορρηξίας.
Ο Δρ Χόρχε Τσαβάρρο που ηγήθηκε της ερευνητικής διαδικασίας εξηγεί ότι «ο συσχετισμός χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση. Οι γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες θα πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τη διατροφή τους, δηλαδή να αντικαθιστούν τα γαλακτοκομικά τύπου light με γαλακτοκομικά με όλα τους τα λιπαρά.
Το κλειδί ίσως είναι κάποια ουσία ζωτική για την υγιή λειτουργία των ωοθηκών που απαιτούν την παρουσία του λίπους και την σωστή απορρόφησή του από τον οργανισμό».
Ωστόσο, άλλοι ερευνητές σημειώνουν ότι ο μόνος συσχετισμός μεταξύ διατροφής και υπογονιμότητας είναι η παχυσαρκία, η οποία σχετίζεται με σημαντική μείωση των πιθανοτήτων σύλληψης.