Ο διαβήτης κύησης παρακωλύει την ανάπτυξη της βρεφικής μνήμης
Σαν Φρανσίσκο: Τα βρέφη που γεννιούνται από μητέρες με διαβήτη κύησης ίσως είναι λιγότερο ικανά να σχηματίσουν πρώιμες αναμνήσεις, συγκριτικά με τα παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν φυσιολογικές κυήσεις, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για την Πρόοδο της Επιστήμης.
Σαν Φρανσίσκο: Τα βρέφη που γεννιούνται από μητέρες με διαβήτη κύησης ίσως είναι λιγότερο ικανά να σχηματίσουν πρώιμες αναμνήσεις, συγκριτικά με τα παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν φυσιολογικές κυήσεις, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για την Πρόοδο της Επιστήμης.
Η Δρ Τρέισι Ντε Μπόερ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις εξέτασε βρέφη διαβητικών γυναικών σε ηλικία 12 μηνών και πάλι σε ηλικία 31/2 ετών. Τα ελλείμματα μνήμης που είχαν εντοπιστεί σε ηλικία 12 μηνών εξακολουθούσαν να υφιστάνται και στην πρώιμη παιδική ηλικία.
Η ερευνήτρια δεν συγκεκριμενοποίησε τον τύπο διαβήτη που έπασχαν οι μητέρες, αλλά τόσο ο τύπου Ι, όσο και ο τύπου ΙΙ, αλλά και ο διαβήτης κύησης επηρεάζουν τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος.
Στην ομάδα των νηπίων, τα παιδάκια κλήθηκαν να κοιτάξουν μια ομάδα εννέα αντικειμένων με τρία επίπεδα δυσκολίας. Στο υψηλότερο επίπεδο δυσκολίας, τα παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν διαβήτη κύησης κατά μέσο όρο μπορούσαν να ανακαλέσουν δύο λιγότερα αντικείμενα από τα παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν φυσιολογική εγκυμοσύνη.
Τα ευρήματα είναι συνεπή με τα ελλείμματα που εντοπίστηκαν με πιο απλές διαδικασίες στην ομάδα των μικρότερων παιδιών.
Τα βρέφη που στερούνται του οξυγόνου και του σιδήρου πριν την γέννησή τους δεν είναι εξίσου ικανά να σχηματίζουν πρώιμες αναμνήσεις. Η ανάγκη για σίδηρο διπλασιάζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης διότι χρησιμοποιείται για τη δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων του εμβρύου. Στις μητέρες με διαβήτη κύησης, τα κυμαινόμενα επίπεδα της γλυκόζης μπορεί να συντελέσουν σε ανεπάρκεια σιδήρου, η οποία μειώνει την ικανότητα του αίματος να μεταφέρει οξυγόνο.
Εδώ και αρκετό καιρό οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η παιδική αμνησία, η ανικανότητα δηλαδή ενθύμησης στην πρώιμη νηπιακή ηλικία, οφείλεται στην αδυναμία των βρεφών να σχηματίσουν μνήμες, αλλά από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, τελικά προκύπτει ότι τα βρέφη μπορούν και σχηματίζουν αναμνήσεις ήδη από την ηλικία των τεσσάρων μηνών.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.