Τα ω-3 λιπαρά οξέα προλαμβάνουν την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ
Νέα Υόρκη: Τα υψηλά επίπεδα του ω-3 λιπαρού οξέος DHA (δεκαεξαενοϊκό οξύ), το οποίο ανήκει στην ομάδα των σημαντικών λιπαρών οξέων, ενδεχομένως να προστατεύουν τον οργανισμό από την εκδήλωση άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Neurology.
Νέα Υόρκη: Τα υψηλά επίπεδα του ω-3 λιπαρού οξέος DHA (δεκαεξαενοϊκό οξύ), το οποίο ανήκει στην ομάδα των σημαντικών λιπαρών οξέων, ενδεχομένως να προστατεύουν τον οργανισμό από την εκδήλωση άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Neurology.
Τo DHA βρίσκεται εν αφθονία στον ανθρώπινο εγκέφαλο και τα ψάρια είναι η κύρια διατροφική πηγή πρόσληψης.
Ο Δρ Ερνεστ Σεφερ του Πανεπιστημίου Ταφτς της Βοστόνης μελέτησε τους συσχετισμούς μεταξύ επιπέδων DHA στο αίμα και κινδύνου άνοιας σε δείγμα 899 ανδρών και γυναικών ελεύθερων άνοιας όταν εγγράφηκαν στη μελέτη Framingham Heart Study. Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα των λιπαρών οξέων του αίματος των συμμετεχόντων, μέσης ηλικίας 76 ετών.
Μετά από 9,1 χρόνια ιατρικής παρακολούθησης, διαπιστώθηκε ότι 99 άτομα είχαν εκδηλώσει άνοια και 71 περιπτώσεις καταχωρήθηκαν ως νόσο Αλτσχάιμερ.
Μετά από συνυπολογισμό άλλων παραγόντων κινδύνου άνοιας όπως η ηλικία, το γένος, ο γονότυπος και τα αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες και οι γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα DHA είχαν 47% μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας και 39% μικρότερο κίνδυνο νόσου Αλτσχάιμερ συγκριτικά με τα άτομα με χαμηλότερα επίπεδα DHA στο αίμα.
Τα υψηλά επίπεδα DHA στο αίμα επετεύχθησαν πιθανόν από την κατανάλωση περισσοτέρων από 2,8 γευμάτων ψαριών την ημέρα ή περίπου 180 mg DHA/ημέρα. Το DHA μπορεί επίσης να προσληφθεί και από κάψουλες ιχθυελαίου, καθώς μια τέτοια κάψουλα περιέχει συνήθως την προαναφερόμενη ποσότητα.
Η Δρ Μάρθα Κλερ Μόρρις του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ρας του Σικάγου τονίζει ότι τα στοιχεία ενισχύουν ένα νέο ερευνητικό πεδίο, αυτό της διατροφής και του ρόλου της στις νευροεκφυλιστικές νόσους. Επίσης υποδεικνύει μια ισχυρή βιολογική βάση μεταξύ DHA και της νευρο-προστασίας.