Οι ωοθηκικές κύστεις σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού
Νέα Υόρκη: Οι ωοθηκικές κύστεις δεν αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ανασκόπησης. Μάλιστα, σχετίζονται με 30% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου International Journal of Cancer.
Νέα Υόρκη: Οι ωοθηκικές κύστεις δεν αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ανασκόπησης. Μάλιστα, σχετίζονται με 30% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου International Journal of Cancer.
Οι μη καρκινικές ή καλοήθεις κύστεις των ωοθηκών σχετίζονται με στειρότητα και ανωμαλίες του εμμηνορροϊκού κύκλου. Ωστόσο, έχει υπαινιχθεί ότι μπορεί να τροποποιούν τα ορμονικά επίπεδα και να επηρεάζουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού.
Ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Φαρμακολογικής Έρευνας Mario Negri του Μιλάνο με επικεφαλής την Δρ Κριστίνα Μποσέττι συνδύασε στοιχεία από δύο νοσοκομειακές μελέτες που είχαν διενεργηθεί στην Ιταλία μεταξύ 1983-1991 και 1991-2001 καθώς και μιας που είχε διενεργηθεί την περίοδο 1992-2001 στην Ελβετία.
Στην ανάλυση συμπεριλήφθηκαν 6.315 πάσχουσες από καρκίνο του μαστού και 6.315 άτομα ελέγχου που είχαν εισαχθεί στα ίδια νοσηλευτικά ιδρύματα για άσχετους λόγους.
Οι ασθενείς είχαν παραχωρήσει κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο στοιχεία σχετικά με δημογραφικά χαρακτηριστικά, εμμηνορροϊκούς και αναπαραγωγικούς παράγοντες, περιλαμβανομένων και των ωοθηκικών κυστών.
Το 5% των πασχουσών από καρκίνο του μαστού και το 7% της ομάδας ελέγχου ανέφερε ιστορικό ωοθηκικών κυστών. Αυτό μεταφράζεται σε 28% μειωμένο κίνδυνο καρκίνο του μαστού στις ασθενείς με κύστεις στις ωοθήκες.
Η σχέση μεταξύ ωοθηκικών κυστών και μειωμένου κινδύνου καρκίνου του μαστού ήταν ισχυρότερη μεταξύ των γυναικών με άτακτους εμμηνορροϊκούς κύκλους, εκείνων που δεν είχαν ποτέ χρησιμοποιήσει αντισυλληπτικά δισκία, αυτών που είχαν υποβληθεί σε αφαίρεση ωοθηκών ή υστερεκτομή και εκείνων με χαμηλό σωματικό βάρος.
health.in.gr
- Η Καϊράτ θα παίξει με μαύρα περιβραχιόνια απέναντι στον Ολυμπιακό
- Ο σκύλος της φυλής Δαλματίας: Αθλητικός, ευγενικός και πανέξυπνος
- Αντιδράσεις για την επίσκεψη Σάλεχ στην Αθήνα και τις αναφορές στο τουρκολιβυκό μνημόνιο
- Αυτό είναι το πιο χριστουγεννιάτικο σπίτι της Αθήνας – Πού βρίσκεται
- Τολμηρή ληστεία στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας: Σπάνιες γκραβούρες Ματίς και Πορτινάρι στα χέρια ενόπλων
- Η Φιορεντίνα με «διαβατήριο για τη Serie B»
- Ακίνητα: Έρχεται μίνι ΕΝΦΙΑ μέσω δημοτικού τέλους – Τι αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ
- Όταν ο ΛεΜπρόν έμεινε κάτω από τους 10 πόντους…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 08.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-igor-cibulsky-75306089-8637937-136x85.jpg)
































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442