Ο χυμός κερασιού συντελεί στην ανακούφιση του μυϊκού πόνου
Νέα Υόρκη: Ένα ποτήρι χυμός κερασιού μετά την γυμναστική μπορεί να ανακουφίσει τους καταπονημένους μύες, σύμφωνα με μικρή μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Sports Medicine.
Νέα Υόρκη: Ένα ποτήρι χυμός κερασιού μετά την γυμναστική μπορεί να ανακουφίσει τους καταπονημένους μύες, σύμφωνα με μικρή μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Sports Medicine.
Ο Δρ Ντεκλαν Α. Τζ. Κόνολλι του Πανεπιστημίου του Βερμόντ και οι συνεργάτες του εντόπισαν ένα αριθμό αντιοξειδωτικών ουσιών και αντιφλεγμονωδών παραγόντων στα κεράσια, αλλά οι μελέτες για την αποτελεσματικότητα του φρούτου στην ανακούφιση των συμπτωμάτων των φλεγμονωδών παθήσεων έχουν παρουσιάσει ανάμεικτα αποτελέσματα.
Μια μελέτη πάντως, έδειξε ότι άνδρες και γυναίκες που έτρωγαν 45 κεράσια την ημέρα είχαν χαμηλότερα επίπεδα των δεικτών φλεγμονής στο αίμα τους.
Ο Δρ Κόνολλι μελέτησε κατά πόσο ο χυμός κερασιού πριν και μετά την άσκηση μειώνει τα συμπτώματα της μυϊκής βλάβης.
Ζήτησε από 14 άνδρες φοιτητές να καταναλώσουν 340 γραμμάρια μείγματος φρέσκου χυμού κερασιού και μήλου ή ψευδοποτό δύο φορές την ημέρα για οκτώ ημέρες. Την τέταρτη ημέρα, οι φοιτητές συμμετείχαν σε αρκετές ασκήσεις ενδυνάμωσης των αγκώνων.
Δύο εβδομάδες αργότερα, οι φοιτητές άλλαξαν ομάδες για το ίδιο χρονικό διάστημα πριν την συμμετοχή τους και πάλι σε σωματικές ασκήσεις.
Μετά το τέλος των ασκήσεων, υπεβλήθησαν σε διάφορες μετρήσεις μυϊκής δύναμης και πόνου.
Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι, γενικά, οι φοιτητές βίωναν λιγότερο πόνο και διατηρούσαν περισσότερη μυϊκή δύναμη μετά την άσκηση ενώ έπιναν το μείγμα χυμού κερασιού-μήλου παρά όταν έπιναν το ψευδοποτό.
Για παράδειγμα, ο βαθμός απώλειας μυϊκής δύναμης έπεσε κατά 22% στα άτομα που έπιναν το ψευδοποτό συγκριτικά με το 4% αυτών που έπιναν το φρουτοποτό κερασιού. Η μυϊκή δύναμη βελτιώθηκε ελαφρώς μετά από 96 ώρες στα άτομα που έπιναν χυμό κερασιού.
Ο βαθμός του πόνου διέφερε λίγο μεταξύ των ομάδων, αλλά το μέσο σκορ πόνου ήταν σημαντικά χαμηλότερο μετά την κατανάλωση χυμού κερασιού.
Ο χυμός κερασιού περιέχει πολλά αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά συστατικά που πολλά εμπορικά φαρμακευτικά σκευάσματα διαθέτουν επίσης, αλλά πάντα η φυσική πηγή είναι προτιμότερη.