Στις 27 Απριλίου εγκρίνεται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας
H διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας είπε την Παρασκευή ότι θα ζητήσει την έγκριση των μετόχων στην ετήσια γενική συνέλευση στις 27 Απριλίου για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 3 δισ. ευρώ για την χρηματοδότηση της εξαγοράς της τουρκικής Finansbank.
H διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας είπε την Παρασκευή ότι θα ζητήσει την έγκριση των μετόχων στην ετήσια γενική συνέλευση στις 27 Απριλίου για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 3 δισ. ευρώ για την χρηματοδότηση της εξαγοράς της Finansbank.
Την περασμένη Δευτέρα η Εθνική ανακοίνωσε την μεγαλύτερη ελληνοτουρκική επιχειρηματική συνεργασία, την εξαγορά του 46% της τουρκικής Finansbank έναντι 2,3 δισ. ευρώ, καθώς και σχέδια για την αύξηση κεφαλαίου.
Ο μεγαλύτερος ελληνικός τραπεζικός όμιλος θα πληρώσει 17,8 φορές τα κέρδη της τουρκικής τράπεζας για το 2005 ή 3,6 φορές την ενοποιημένη λογιστική της αξία. Ο δείκτης τιμής μετοχής προς κέρδη (P/E) είναι 18.
«Το ΔΣ θα προτείνει επίσης στη γενική συνέλευση η τιμή έκδοσης να μην είναι ανώτερη της χρηματιστηριακής τιμής» είπε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της.
«Ανάλογα με το πόσο σύντομα θα έχουμε την απαιτούμενη απαρτία στις συνελεύσεις των μετόχων, η αύξηση κεφαλαίου μπορεί να ξεκινήσει στα τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου» είπε στο Reuters o Ανθιμος Θωμόπουλος, οικονομικός διευθυντής της Εθνικής.
"Είναι επιθυμία μας αλλά όχι προϋπόθεση [της συμφωνίας εξαγοράς] να αποκτήσουμε όλα τα ποσοστά μειοψηφίας στην Finansbank» προσέθεσε.
Σύμφωνα με την τουρκική νομοθεσία, κάθε νομικό πρόσωπο που αποκτά ποσοστό περισσότερο από 25% μιας εταιρίας εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης είναι υποχρεωμένο να προβεί σε δημόσια προσφορά προς όλους τους μετόχους της εταιρείας για την αγορά των μετοχών τους, είπε η Εθνική.
Για το λόγο αυτό, η ΕΤΕ θα προβεί σε δημόσια προσφορά για το 44,3% των κοινών μετοχών της Finansbank. Εάν όλοι οι μέτοχοι της τουρκικής τράπεζας προσφέρουν τις μετοχές τους στην Εθνική, τότε η ελληνική τράπεζα θα αποκτήσει το 90,3% των κοινών μετοχών της Finansbank. Η τουρκική FIBA Holding θα διατηρήσει το υπόλοιπο.
Η Credit Suisse First Boston και η Goldman Sachs έχουν οριστεί ανάδοχοι για την αύξηση κεφαλαίου.
Στις 10 Μαΐου, το jazz trio των Camila Nebbia, Gonçalo Almeida και Sylvain Darrifourcq καταλαμβάνει τη σκηνή του θεάτρου Baumstrasse, ως «ζέσταμα» για τα φετινά Φ Hill Sessions