Το κακάο μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα
Σικάγο: Οι ηλικιωμένοι άνδρες που καταναλώνουν τις μεγαλύτερες ποσότητες κακάο έχουν 50% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά προβλήματα, σύμφωνα με ολλανδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Internal Medicine.
Σικάγο: Οι ηλικιωμένοι άνδρες που καταναλώνουν τις μεγαλύτερες ποσότητες κακάο έχουν 50% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά προβλήματα, σύμφωνα με ολλανδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Internal Medicine.
Το κακάο είναι γνωστό για την ικανότητά του να μειώνει την αρτηριακή πίεση, αν και παλαιότερες μελέτες διαφωνούν για το αν προλαμβάνει τα καρδιακά νοσήματα σε βάθος χρόνου αφού περιέχεται σε τροφές με αυξημένο ποσοστό λιπαρών, ζάχαρης και θερμίδων.
Ερευνητική ομάδα του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος της Ολλανδίας με επικεφαλής τον Δρ Μπράιαν Μπουϊτζε έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 470 άνδρες, 65-84 ετών.
Οι συμμετέχοντες υπεβλήθησαν σε σωματικές εξετάσεις και έδωσαν στοιχεία για τη διατροφή τους όταν εγγράφηκαν στη μελέτη το 1985 και μετά πάλι το 1990 και το 1995.
Κατά τη διάρκεια των 15 ετών, οι άνδρες που κατανάλωναν κακάο τακτικά είχαν σημαντικά χαμηλότερη αρτηριακή πίεση συγκριτικά με εκείνους που δεν κατανάλωναν κακάο σε οποιαδήποτε μορφή.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 314 άνδρες απεβίωσαν, οι 152 λόγω καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Οι άνδρες με την υψηλότερη κατανάλωση κακάο είχαν τις μισές πιθανότητες θανάτου από καρδιαγγειακό νόσημα. Ο κίνδυνος παρέμενε χαμηλότερος ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως το βάρος, το κάπνισμα, τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, η πρόσληψη θερμίδων και η κατανάλωση αλκοόλ.
Οι άνδρες που κατανάλωναν περισσότερο κακάο είχαν γενικά λιγότερες πιθανότητες θανάτου από κάθε αιτία. Ωστόσο οι ερευνητές επισημαίνουν ότι δεν προκύπτουν στοιχεία άμεσης σχέσης μεταξύ χαμηλής αρτηριακής πίεσης και του χαμηλού κινδύνου μοιραίας καρδιαγγειακής νόσου.
Το κακάο περιέχει φλαβονοειδή, χημικές ουσίες οι οποίες έχουν σχετιστεί με την χαμηλή αρτηριακή πίεση και τη βελτιωμένη λειτουργία των κυττάρων των αιμοφόρων αγγείων.
Ωστόσο, οι Ολλανδοί ερευνητές πιστεύουν ότι ο μειωμένο καρδιαγγειακός κίνδυνος μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός ότι το κακάο επίσης είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Αυτές είναι ικανές να περιορίσουν τη βλάβη που προκαλείται στους ιστούς από τις ελεύθερες ρίζες, οι απελευθερώνονται από τον οργανισμό.