Διπλασιασμό των θανάτων εξαιτίας του καπνίσματος προβλέπουν οι ειδικοί
Λονδίνο: Ο αριθμός των θανάτων από το κάπνισμα ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να διπλασιαστεί φτάνοντας στα 10 εκατομμύρια μέχρι το 2020, υπολογίζουν Αμερικανοί ειδικοί, αν και ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερος
Λονδίνο: Ο αριθμός των θανάτων από το κάπνισμα ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να διπλασιαστεί φτάνοντας στα 10 εκατομμύρια μέχρι το 2020, υπολογίζουν Αμερικανοί ειδικοί, αν και ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερος.
Σύμφωνα με την έκθεση Global Youth Tobacco Survey (GYTS) των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, σε δείγμα 750.000 εφήβων από 131 χώρες, τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη, σχεδόν το 9% των μαθητών καπνίζουν και το 11% χρησιμοποιούν άλλα προϊόντα καπνού, όπως πούρα και πίπες.
Διαπιστώνεται επίσης γεφύρωση του κενού μεταξύ του αριθμού αρρένων και θηλέων καπνιστών. Παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι οι άνδρες είχαν τετραπλάσιες πιθανότητες από τις γυναίκες να καπνίζουν, αλλά σύμφωνα με την GYTS, οι πιθανότητες ήταν μόλις 2,3 φορές υψηλότερες, ενώ σε μερικές χώρες δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ νεαρών ανδρών και γυναικών.
«Η αυξημένη χρήση καπνού μεταξύ νεαρών κοριτσιών είναι το χειρότερο νέο στοιχείο. Είναι ενδεικτικό μιας τεράστιας αλλαγής που συντελείται και διαφέρει πολύ απ’ αυτό που παρατηρούμε στους ενήλικες», σημειώνει ο Δρ Τσαρλς Γουόρεν του CDC.
Πάνω από το 40% των μαθητών που ερωτήθηκαν απάντησε ότι εκτίθεντο στον καπνό του τσιγάρου στο σπίτι και το 50% σε δημόσιους χώρους.
Το κάπνισμα είναι κύρια αιτία προλήψιμου θανάτου. Αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου, αναπνευστικών προβλημάτων, καρκίνου των πνευμόνων και άλλων οργάνων.
Σε ξεχωριστή μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο The Lancet, ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, προειδοποιούν ότι η Ινδία παρουσιάζει αύξηση της χρήσης του καπνού από παιδιά.
Μετά τη επαφή με 11.642 μαθητές 32 σχολείων της χώρας, παρατήρησαν ότι τα παιδιά της ΣΤ’ Δημοτικού είχαν διπλάσιες έως τετραπλάσιες πιθανότητες χρήσης καπνού συγκριτικά με τα παιδιά της Β’ Γυμνασίου.
Το στοιχείο αυτό είναι ασυνήθιστο και μπορεί να αποτελεί ένδειξη μιας νέας τάσης αυξημένης χρήσης καπνού στην περιφέρεια της Ινδίας, που απαιτεί επιβεβαίωση και πρώιμη παρέμβαση.
health.in.gr
- Ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου του Κεντάκι πέθανε από πυροβολισμό και ακόμα ένας δίνει μάχη για την ζωή του
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Ελληνες κυανόκρανοι στη Λωρίδα της Γάζας
- Η πρόεδρος της χώρας καταγγέλλει «εκλογικό» και ψηφιακό «πραξικόπημα» στην Ονδούρα
- Σε προχωρημένες επαφές με τον Μόντε Μόρις ο Ολυμπιακός (vid)
- Champions League: Η βαθμολογία της League Phase – Η θέση του Ολυμπιακού μετά τη νίκη του (pic)
- Ευρωκοινοβούλιο: Το άρθρο 86 και τα εμπόδια στην απονομή δικαιοσύνης – Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Δικαίου έναντι διατάξεων
- Μπαρτσελόνα – Άιντραχτ Φρανκφούρτης 2-1: Ο Κουντέ έδωσε πολύτιμη νίκη στους «μπλαουγκράνα» (vid)
- Πανδαισία: Όλα τα γκολ από τα αποψινά παιχνίδια του Champions League (vids)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



![Αγρότες πρόσφεραν κρόκο και μήλα στους διερχόμενους οδηγούς στην Κοζάνη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes77-127x85.jpg)


![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)






















![Αεροπλάνο προσγειώνεται πάνω σε αυτοκίνητο και όλοι επιβιώνουν με γρατζουνιές! [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/plane-crash231-315x220.jpg)

































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442