Ο θηλασμός ασπίδα προστασίας έναντι της εφηβικής παχυσαρκίας
Νέα Υόρκη: Νέα αμερικανική μελέτη δείχνει ότι όσο περισσότερο θηλάζουν τα βρέφη, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα να εξελιχθούν σε υπέρβαρους εφήβους, σύμφωνα με δημοσίευμα του επιστημονικού εντύπου Epidemiology.
Νέα Υόρκη: Νέα αμερικανική μελέτη δείχνει ότι όσο περισσότερο θηλάζουν τα βρέφη, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα να εξελιχθούν σε υπέρβαρους εφήβους, σύμφωνα με δημοσίευμα του επιστημονικού εντύπου Epidemiology.
Ερευνητική ομάδα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ με επικεφαλής τον Δρ Μάθιου Γκίλμαν διαπίστωσε ακόμα και μεταξύ μιας μόνο οικογένειας, τα παιδιά που θήλασαν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είχαν λιγότερες πιθανότητες να εξελιχθούν σε υπέρβαρους εφήβους απ’ ότι τα αδέρφια τους που είχαν θηλάσει συντομότερο χρονικό διάστημα.
Πιο αναλυτικά, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε δείγμα 5.614 αδερφών ηλικίας εννέα έως 14 ετών, που αποτελούσαν τμήμα ενός μεγαλύτερου συνόλου το οποίο είχε προηγουμένως συσχετιστεί με μεγαλύτερη διάρκεια θηλασμού και χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας στη μετέπειτα ζωή.
Η διαφορά μεταξύ των μελών της οικογένειας ήταν όμοια με αυτή που εντοπίστηκε στον πληθυσμό της μελέτης ως σύνολο, όπου κάθε τέσσερις μήνες αύξησης του θηλασμού συσχετίστηκαν με 6% μείωση του κινδύνου παχυσαρκίας στην εφηβεία.
Η σχέση μεταξύ θηλασμού και σωματικού βάρους δεν είναι πλήρως ξεκάθαρη, αλλά μια θεωρία υποστηρίζει ότι το μητρικό γάλα έχει μεταβολικές επιπτώσεις διαρκείας που βοηθούν στον έλεγχο του σωματικού βάρους. Επίσης, ο θηλασμός έχει επιπτώσεις και στην συμπεριφορά, δηλαδή με τον θηλασμό ο χρόνος σίτισης εξαρτάται αποκλειστικά από το βρέφος ενώ όταν επιλέγεται το τεχνητό γάλα η μητέρα μπορεί να παρατείνει τον χρόνο σίτισης μέχρι να αδειάσει το μπιμπερό.
Μ’ αυτή τη λογική λοιπόν, ο θηλασμός μπορεί να ενθαρρύνει την αυτο-ρύθμιση των προσλαμβανόμενων θερμίδων στη μετέπειτα ζωή.
Πάντως όποιες κι αν είναι οι επιπτώσεις του θηλασμού στο σωματικό βάρος του παιδιού, το μητρικό γάλα θεωρείται η καλύτερη διατροφή για τα νεογνά. Οι ειδικοί συστήνουν στις νέες μητέρες να σιτίζουν με μητρικό γάλα αποκλειστικά το βρέφος για τουλάχιστον τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του.