Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έφυγε από τη ζωή ο Αλέκος Αλεξανδράκης

Έφυγε από τη ζωή ο Αλέκος Αλεξανδράκης

Έχασε τη μάχη με την επάρατο νόσο ο Αλέκος Αλεξανδράκης, μετά τη ραγδαία επιδείνωση που παρουσίασε η κατάσταση της υγείας του. Ο αγαπημένος ηθοποιός νοσηλευόταν στην Εντατική Μονάδα του νοσοκομείου «Σωτηρία» με λοίμωξη του αναπνευστικού. Την Παρασκευή η κηδεία.

53

Έχασε τη μάχη με την επάρατο νόσο, στην ηλικία των 77 ετών, ο Αλέκος Αλεξανδράκης, μετά τη ραγδαία επιδείνωση που παρουσίασε η κατάσταση της υγείας του. Η κηδεία θα πραγματοποιηθεί στις 15:30 το μεσημέρι της Παρασκευής στο νεκροταφείο Αμαρουσίου με δαπάνη του υπουργείου Πολιτισμού.

Ο αγαπημένος ηθοποιός νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Σωτηρία» με λοίμωξη του αναπνευστικού.

Αγάπησε, αγαπήθηκε, αγωνίστηκε, χόρτασε από επιτυχία, ανέβηκε σκαλί-σκαλί στα υψηλότερα της τέχνης του, ήταν ο ζεν πρεμιέ, έγινε ο πρωταγωνιστής, ο εραστής, ο γοητευτικός, ο τζέντλεμαν, περπάτησε με στιλ στο δρόμο της εγχώριας καλλιτεχνικής σκηνής, άφησε εποχή.

Γιος του δικηγόρου από τη Μάνη Βάσια Αλεξανδράκη, ο Αλέκος Αλεξανδράκης γεννήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 1928 στην Αθήνα. Φοίτησε στα καλύτερα σχολεία της εποχής και μεγάλωσε σε ένα σπίτι γεμάτο βιβλία. Στα 16 του μπήκε στη Σχολή Δοκίμων, θέλοντας να γίνει αξιωματικός του Ναυτικού. Έπειτα από λίγο καιρό έδωσε εξετάσεις στο Βασιλικό Θέατρο και πέρασε πρώτος.

Πρώτο του έργο η Φθινοπωρινή Παλίρροια, όπου αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις σε κριτικούς και κοινό. «Παρουσιάστε όπλα. Επιτέλους, ένας εραστής στο ελληνικό θέατρο» έγραφε ο Αιμίλιος Χουρμούζιος στην εφημερίδα Καθημερινή.

Ένα χρόνο μετά την επιτυχία της πρώτης του παράστασης, μπαίνει στη ζωή του ο Φίνος και του προτείνει να παίξει στον ελληνικό κινηματογράφο. Με δύο ταινίες, το Εκείνες που δεν πρέπει να αγαπούν και το Δύο κόσμοι μπαίνει στον κόσμο της Έβδομης Τέχνης, αφήνοντας ανεξίτηλο το σημάδι του, από τη γοητεία του.

Σε μια περιοδεία του στο Σουδάν, θα συναντήσει την πρώτη του γυναίκα Μαρτζ Βάλβη, με την οποία παντρεύεται λίγο αργότερα στην Αθήνα και θα μείνουν μαζί τρία χρόνια.

Στη συνέχεια παντρεύεται την Κλοντ Σαμπαντού, μια πανέμορφη Γαλλίδα, και θα μείνει μαζί της άλλα τρία χρόνια. Παράλληλα, εργάζεται στη μεγάλη εταιρεία του Φίνου, όπου και θα μείνει γύρω στα 25 χρόνια.

Το 1956 παντρεύεται την ηθοποιό Αλίκη Γεωργούλη και μαζί της ανεβάζει στο θέατρο Γκλόρια της πλατείας Αμερικής το Πικνίκ, αλλά ύστερα από τέσσερα χρόνια χωρίζουν. Με την Αλίκη Γεωργούλη παίρνουν μέρος σε πορείες ειρήνης και δημοκρατικά συλλαλητήρια.

Ο τέταρτος γάμος του είναι με την Ελβετίδα Βερένα Γκάουερ. Θα ζήσουν μαζί πέντε χρόνια και θα αποκτήσουν δύο παιδιά.

Το 1969 γνωρίζει τη Νόνικα Γαληνέα, την οποία ερωτεύτηκε βαθιά και για την οποία είχε πει «κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι». Μαζί της θα παραμείνει 21 χρόνια.

Εκτός από την ιδιότητα του θιασάρχη, που ξεκίνησε το 1956 και κράτησε τουλάχιστον 35 χρόνια, είχε σκηνοθετήσει θεατρικά έργα, αλλά και ταινίες, όπως το περίφημο Συνοικία το όνειρο το 1961 και τον Θρίαμβο έναν χρόνο νωρίτερα με τον Καρύδη-Φουκς.

Η λογοκρισία απαγόρευσε την προβολή της ταινίας Συνοικία το όνειρο και ο Αλεξανδράκης καταστράφηκε τότε οικονομικά.

Το 1994 ανέβασε με τη Μιμή Ντενίση τον Θείο Βάνια και δύο χρόνια αργότερα επιστρέφει στο Εθνικό. Τα τελευταία χρόνια, πριν αρρωστήσει, δίδασκε υποκριτική στο Εργαστήρι του Διαμαντόπουλου.

Στην τηλεόραση παίζει στον Παράξενο Ταξιδιώτη, τον Γιούγκερμαν και τους Μυστικούς Αρραβώνες. Βραβεύτηκε για το ρόλο του στην ταινία Συνοικία το Όνειρο (Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, 1961).

Τιμήθηκε από δήμους για το σύνολο της καλλιτεχνικής του προσφοράς. Το 2001 ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ.Στεφανόπουλος τού απένειμε τιμητική διάκριση για την προσφορά του στην τέχνη.

Στον κινηματογράφο πρωταγωνίστησε σε αμέτρητες ταινίες: Ο βαφτιστικός (Διασκευή της οπερέτας του Θ.Σακελλαρίδη), Στέλλα, Το νησί των γενναίων, Ραντεβού στην Κέρκυρα, Δάκρυα για την Ηλέκτρα, Όμορφες μέρες, Η κόμισσα της Κέρκυρας, Η Μαρία της σιωπής, Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο, Τα παιδιά της Χελιδόνας, και άπειρες ακόμα.

Εξάλλου, ερμήνευσε τους σημαντικότερους ρόλους του θεατρικού ρεπερτορίου. Μεταξύ των θεατρικών παραστάσεων, στις οποίες πρωταγωνίστησε και άφησαν εποχή είναι: Παράξενο Ιντερμέτζο, Ταξίδι της μέρας μέσα στην νύχτα, Ήταν όλοι τους παιδιά μου, Μαντάμ Μπάτερφλαϊ, Η γυναίκα με τα μαύρα, Τέσσερα δωμάτια με κήπο, Έγκλημα και τιμωρία, Τα μεγάλα χρόνια, Ο γλάρος.

Συλλυπητήρια από τον πολιτικό κόσμο

Μεγάλη απώλεια για όλους μας χαρακτήρισε το θάνατο του Αλέκου Αλεξανδράκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, επισημαίνοντας πως ήταν ένας από κορυφαίους της υποκριτικής τέχνης, που με τις μοναδικές του ερμηνείες στον κινηματογράφο και το θέατρο κέρδισε την εκτίμηση και την αγάπη όλων μας.

Ο Κώστας Καραμανλής ανέφερε πως «ο Αλέκος Αλεξανδράκης σημάδεψε τη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου. Υπηρέτησε με αφοσίωση την υποκριτική τέχνη, σ ένα μεγάλο εύρος ρόλων, που ανέδειξαν το πηγαίο ταλέντο του».

Για τον πρωθυπουργό «η ουσιαστική παρουσία του [Αλ.Αλεξανδράκη] στην πολιτιστική, αλλά και την ευρύτερα κοινωνική ζωή του τόπου, χαρακτηρίστηκε από τη συνέπειά του στα ιδανικά και τα οράματα που πρέσβευε». Το ήθος, η αξιοπρέπεια και η προσωπική του ακτινοβολία θα μείνουν τεκμήρια της σπουδαιότητάς του, επισήμανε ο κ. Καραμανλής.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε: «Ο Αλέκος Αλεξανδράκης ήταν ένας πραγματικός κύριος του ελληνικού θεάτρου, γενναιόδωρος, ευγενικός στην ουσία και στην πράξη. Αποσύρθηκε με αξιοπρέπεια και έδωσε με θάρρος μια σκληρή μάχη. Μέχρι την τελευταία στιγμή δεν έχασε τον εαυτό του και το νόημα των πραγμάτων.

»Με την απώλειά του, η θεατρική οικογένεια και όλοι όσοι τον αγάπησαν, θα θρηνήσουν έναν σπουδαίο καλλιτέχνη, έναν χαρισματικό άνθρωπο με υψηλό ήθος. Στους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».

Σε τηλεγράφημά της προς την οικογένεια του Αλ.Αλεξανδράκη η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα αναφέρει:

«Θα θυμόμαστε τον Αλέκο Αλεξανδράκη για τις υπηρεσίες του στο θέατρο και στον κινηματογράφο, όπου έδειξε συνέπεια, ευγένεια και ήθος, αλλά και για τη συμμετοχή του σε σημαντικές στιγμές του λαϊκού μας κινήματος. Δεχθείτε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου».

Ο Συνασπισμός εξέφρασε τη λύπη του για το χαμό του Αλέκου Αλεξανδράκη, δηλώνοντας πως άφησε πίσω του δεκαετίες σπουδαίας προσφοράς στο θέατρο και στην οθόνη.

«Ολοκληρωμένος καλλιτέχνης, γνήσιος δημοκράτης, βαθιά προοδευτικός άνθρωπος, άφησε, πολύ περισσότερο σε εμάς τους αριστερούς, τις μνήμες και τη συγκίνηση από τη μάχιμη παρουσία του στις δύσκολες εποχές. Αντίο Αλέκο, η Συνοικία το Όνειρο θα μείνει για πάντα» αναφέρει ο ΣΥΝ.

Συλλυπητήρια από το ΥΠΠΟ

Η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, ο υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης και ο γγ του ΥΠΠΟ Χρήστος Ζαχόπουλος μόλις ενημερώθηκαν για το θάνατο του Αλέκου Αλεξανδράκη δήλωσαν τα εξής:

Φάνη Πάλλη-Πετραλιά: «Έφυγε ένας υπέροχος άνθρωπος και σπουδαίος ηθοποιός, που σφράγισε με την ξεχωριστή προσωπικότητα και το μεγάλο ταλέντο του το χώρο του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Ο Αλέκος Αλεξανδράκης κόσμησε με την παρουσία του την τέχνη της υποκριτικής παραδίδοντας μαθήματα ήθους και αξιοπρέπειας. Εκφράζω τα συλλυπητήρια μου στους οικείους του για την απώλεια του.»

Πέτρος Τατούλης: «Ο Αλέκος Αλεξανδράκης έγραψε ένα μεγάλο κεφάλαιο στο θέατρο και στον κινηματογράφο, ενώ έως και πριν από λίγα χρόνια τον θαυμάσαμε και μέσα από την τηλεόραση. Ο σημαντικός αυτός ηθοποιός τίμησε τη νεότερη ελληνική πολιτιστική δημιουργία με το ταλέντο και τον ακέραιο χαρακτήρα του. Εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια.»

Χρήστος Ζαχόπουλος: «Έφυγε ένας μεγάλος ευπατρίδης του θεάτρου μας, ένας εκλεκτός ηθοποιός, ο οποίος κατάφερε με την υποκριτική του δεξιοτεχνία και τη λαμπερή προσωπικότητα του να κερδίσει την αγάπη και το σεβασμό τόσο των συναδέλφων του όσο και του κοινού. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια.»

Η κηδεία του Αλέκου Αλεξανδράκη θα πραγματοποιηθεί στις 15:30 το μεσημέρι της Παρασκευής στο νεκροταφείο του Αμαρουσίου με δαπάνη του υπουργείου Πολιτισμού ως ένδειξη τιμής προς τον εκλιπόντα. Σύμφωνα με επιθυμία του εκλιπόντος και της οικογενείας του δεν θα υπάρξει λαϊκό προσκύνημα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024