Η καφεΐνη μειώνει τη νυχτερινή υπογλυκαιμία στους διαβητικούς
Νέα Υόρκη: Οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου Ι ίσως έχουν έναν επιπλέον λόγο να προτιμούν τον καφέ. Η πρόσληψη καφεΐνης, σε φυσιολογικά πλαίσια, σχετίζεται με σημαντική μείωση των νυχτερινών επεισοδίων υπογλυκαιμίας, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care.
Νέα Υόρκη: Οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου Ι ίσως έχουν έναν επιπλέον λόγο να προτιμούν τον καφέ. Η πρόσληψη καφεΐνης, σε φυσιολογικά πλαίσια, σχετίζεται με σημαντική μείωση των νυχτερινών επεισοδίων υπογλυκαιμίας, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care.
Ερευνητική ομάδα του Βασιλικού Νοσοκομείου του Μπουρνμουθ με επικεφαλής τον Δρ Τρισταν Ρίτσαρντσον εξηγεί ότι σε παλαιότερες μελέτες είχε διαπιστωθεί ότι η μετριοπαθής πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να ενισχύσει τις φυσιολογικές αντιδράσεις του οργανισμού που λαμβάνουν χώρα προκειμένου να διορθώσει την ήπια υπογλυκαιμία.
Προς διερεύνηση του παραπάνω συμπεράσματος, ο Βρετανός ειδικός συγκρότησε ομάδα 19 ασθενών με χρόνιο διαβήτη τύπου Ι, τους οποίους έθεσε σε διατροφή χαμηλής πρόσληψης καφεΐνης (λιγότερα από 50 mg καφεΐνης την ημέρα). Συμπληρωματικά έπαιρναν είτε δυο κάψουλες των 250 mg καφεΐνης δυο φορές την ημέρα για δυο εβδομάδες ή ψευδοκάψουλες.
Η συνεχής μέτρηση της γλυκόζης χρησιμοποιήθηκε για να καταμετρηθεί το επίπεδο σακχάρου του κάθε ατόμου για τις τελευταίες 48 ώρες για τις δυο εβδομάδες.
Με τα συμπληρώματα καφεΐνης, η μέση διάρκεια της νυχτερινής υπογλυκαιμίας ήταν 49 λεπτά. Με το ψευδοφάρμακο, ήταν 132 λεπτά.
«Οι υποκείμενες σωματικές αιτίες παραμένουν ασαφείς. Ίσως σχετίζονται με μια τροποποίηση στον ύπνο μη REΜ, μια άλλη γνωστή παρενέργεια του καφέ και αυτό σίγουρα απαιτεί περαιτέρω έρευνα», εξηγούν οι επιστήμονες.