Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού σχετίζεται με τις καρδιακές αρρυθμίες
Λονδίνο: Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H. pylori), το οποίο προκαλεί στομαχικά έλκη συνδέεται επίσης με τις καρδιακές αρρυθμίες, σύμφωνα με ιταλική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Heart.
Λονδίνο: Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H. pylori), το οποίο προκαλεί στομαχικά έλκη συνδέεται επίσης με τις καρδιακές αρρυθμίες, σύμφωνα με ιταλική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Heart.
Ερευνητική ομάδα του Policlinico Multimedica του Μιλάνο με επικεφαλής τον Δρ Αννιμπάλε Μοντενέρο έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 59 πάσχοντες από κολπική μαρμαρυγή και διαπίστωσε ότι όχι μόνο είχαν αυξημένες πιθανότητες να έχουν θετικό αποτέλεσμα στο τεστ για H. pylori συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου των 45 ατόμων, αλλά είχαν επίσης και αυξημένα επίπεδα μιας αντιδραστικής πρωτεΐνης που αποτελεί ένδειξη φλεγμονής.
Επιπροσθέτως του έλκους, οι φορείς του H. pylori είχαν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης γαστρικού καρκίνου.
Στην κολπική μαρμαρυγή τα ερεθίσματα στους κόλπους της καρδιάς είναι εντελώς άρρυθμα σε αντίθεση με τον πτερυγισμό όπου είναι ρυθμικά. Η μαρμαρυγή, αν και είναι συχνή αρρυθμία στους καρδιοπαθείς, εμφανίζεται σε αρκετές περιπτώσεις και σε υγιή άτομα.
Εξάλλου είναι πολύ συνήθης αρρυθμία στη γεροντική ηλικία (περίπου 10%). Οι αρρυθμίες αυτές μπορεί να είναι παροδικές (παροξυσμοί) ή μόνιμες. Οι παροξυσμοί έχουν ποικίλη διάρκεια που κυμαίνεται από λίγα λεπτά μέχρι πολλές ώρες και σπανιότερα ημέρες. Με την πάροδο των ετών οι παροξυσμοί μπορεί να διαρκούν περισσότερο και να εμφανίζονται συχνότερα μέχρις ότου καταλήξουν μόνιμες.
health.in.gr
- Σκάνδαλο Έπσταϊν: Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ απέσυρε 47.635 αρχεία — ανάμεσά τους και καταγγελίες για τον Τραμπ
- Εκτός δράσης για ακόμη 4-6 εβδομάδες ο Λάρκιν
- «Κανείς δεν θέλει να πολεμήσει για το Ισραήλ»: Βετεράνος των ΗΠΑ απομακρύνθηκε με τη βία από ακρόαση της Γερουσίας
- Άγιος Δημήτριος: Συνελήφθη 34χρονος με πιστόλι και 14 φυσίγγια
- Λέρος: «Με χτυπούσε κάθε μέρα, μου είχε τρυπήσει την παλάμη με κατσαβίδι» – Τι δήλωσε ο 18χρονος πατροκτόνος
- Συγκλονίζουν οι Έλληνες που επιστρέφουν από τη Μέση Ανατολή – «Φτιάξαμε μια βαλίτσα και φύγαμε»
- Μπαρτζώκας: «Σίγουροι για την Ευρωλίγκα στον Παναθηναϊκό, οπότε τι πίεση να έχουν;»
- ΣτΕ για υποκλοπές: Ζητεί τον φάκελο παρακολούθησης Κουκάκη από την ΕΥΠ – Τι λέει για την περίπτωση «καταστροφής» του
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 05.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-1-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442