Μόνο ο έλεγχος της γλυκόζης δεν αποτρέπει την εκδήλωση διαβητικής νευροπάθειας
Νέα Υόρκη: Η διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, η διακοπή του καπνίσματος και η τήρηση της αντιϋπερτασικής αγωγής ίσως μειώνουν τον κίνδυνο διαβητικής νευροπάθειας στους πάσχοντες από ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη ή τύπου Ι, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The New England Journal of Medicine.
Νέα Υόρκη: Η διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, η διακοπή του καπνίσματος και η τήρηση της αντιϋπερτασικής αγωγής ίσως μειώνουν τον κίνδυνο διαβητικής νευροπάθειας στους πάσχοντες από ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη ή τύπου Ι, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The New England Journal of Medicine.
Ερευνητική ομάδα του Νοσοκομείου Royall Hallamshire με επικεφαλής τον Δρ Σολομών Τεσφάι έθεσε για επτά χρόνια υπό ιατρική παρακολούθηση 1.172 ασθενείς με ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη για να καταγράψει την εκδήλωση νευροπάθειας και κάθε σχετικό παράγοντα κινδύνου.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, σχεδόν το ένα τέταρτο των ασθενών εκδήλωσαν νευροπάθεια. Σε συμφωνία με παλαιότερες μελέτες, η τιμή της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης και η διάρκεια του διαβήτη συσχετίστηκαν με τον κίνδυνο νευροπάθειας.
Ωστόσο, μετά από προσαρμογή των παραμέτρων αυτών, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ένας αριθμός άλλων παραγόντων επίσης συσχετίστηκαν με τον κίνδυνο νευροπάθειας, όπως το κάπνισμα, το σωματικό βάρος και η αυξημένη αρτηριακή πίεση.
Σε άρθρο που συνοδεύει τη δημοσίευση της μελέτης, ο Δρ Μπρους Περκινς και η Δρ Βέρα Μπριλ του Πανεπιστημίου του Τορόντο σχολιάζουν ότι «μέσω της κλινικής και επιδημιολογικής μελέτης μαθαίνουμε ότι παράγοντες κινδύνου που παραδοσιακά σχετίζονται με προβλήματα στους πάσχοντες από διαβήτη τύπου ΙΙ σχετίζονται επίσης και με ασθενείς με διαβήτη τύπου Ι».
Από την παρούσα μελέτη καθίσταται σαφές ότι ο έλεγχος των επιπέδων της γλυκόζης του αίματος δεν είναι ο μόνος τρόπος αποφυγής της διαβητικής νευροπάθειας σε ασθενείς με διαβήτη τύπου Ι.
health.in.gr
- Αρκάς: Η καλημέρα της Πέμπτης
- Μέση Ανατολή: Επιστρέφουν στο τραπέζι επιδοτήσεις και Fuel Pass
- Γιόγκα: Επτά στάσεις χωρίς να χρειαστεί να σηκωθείς από την καρέκλα σου
- ΔΝΤ: Σε νέα δοκιμασία η παγκόσμια οικονομία
- Συνταγή: Γαριδομακαρονάδα με ούζο και μάραθο
- «Οι Δύο Σύνοδοι»: Η Κίνα παρουσιάζει στον κόσμο το σχέδιό της για να κερδίσει το μέλλον
- Ισραηλινό σφυροκόπημα σε Ιράν και Λίβανο – Εκρήξεις στην Ιερουσαλήμ μετά από εκτόξευση ιρανικών πυραύλων
- Όλα όσα αξίζει να ξέρεις για τον κουρκουμά και τα πολλαπλά οφέλη του
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 05.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-1-315x220.jpg)































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442