Ο αθώος, οι καταδικασθέντες και τα «υπολείμματα» της τρομοκρατίας
Μετά τη δίκη της 17Ν το 2003 και τη φετινή δίκη των κατηγορουμένων για τον ΕΛΑ, επικράτησε η αίσθηση ότι η υπόθεση της εγχώριας τρομοκρατίας έχει πλέον «κλείσει». Ωστόσο, τις Αρχές απασχόλησαν δύο βομβιστικές επιθέσεις, ενώ σε μια άλλη περίπτωση υπήρξε ανάληψη ευθύνης και προκήρυξη.
Μετά τη δίκη της 17Ν το 2003 και τη φετινή δίκη των κατηγορουμένων για τον ΕΛΑ, επικράτησε η αίσθηση ότι η υπόθεση της εγχώριας τρομοκρατίας έχει πλέον «κλείσει». Ωστόσο, τις Αρχές απασχόλησαν δύο βομβιστικές επιθέσεις, ενώ σε μια άλλη περίπτωση υπήρξε ανάληψη ευθύνης και προκήρυξη.
Η δίκη των πέντε φερόμενων ως μελών του ΕΛΑ ξεκίνησε στις 9 Φεβρουαρίου και ολοκληρώθηκε οκτώ μήνες αργότερα, με τις καταδικαστικές αποφάσεις για τους τέσσερις εκ των πέντε κατηγορούμενων και την επιβολή συνολικά 1.174 ετών κάθειρξης.
Αθώος κρίθηκε ο Μιχάλης Κασίμης, ενώ ένοχοι για συνέργεια σε ανθρωποκτονία, εκρήξεις, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών, κρίθηκαν οι Χρήστος Τσιγαρίδας, Κώστας Αγαπίου, Αγγελέτος Κανάς και Ειρήνη Αθανασάκη. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι πρέπει να σταματήσει η δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, καθώς θεωρήθηκε ότι ο ΕΛΑ σταμάτησε τη δράση του το 1995, όταν το αδίκημα ήταν σε βαθμό πλημμελήματος και έχει παραγραφεί. Κατά συγχώνευση οι ποινές που επιβλήθηκαν φθάνουν τα 25 χρόνια φυλάκισης, ωστόσο οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση, που θα εκδικασθεί το 2005.
Στη διάρκεια της δίκης, την οποία χαρακτήρισε η ένταση, ο Χρ.Τσιγαρίδας αποδέχθηκε την πολιτική ευθύνη της συμμετοχής του στην οργάνωση, ενώ οι τέσσερις συγκατηγορούμενοί του αρνήθηκαν τις κατηγορίες.
Η υπεράσπιση έκανε λόγο για δίκη πολιτικής σκοπιμότητας και έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων, κατηγόρησαν την βασική μάρτυρα, πρώην σύζυγο του Αγγ.Κανά, Σοφία Κυριακίδου, για ψευδομαρτυρία και κατήγγειλαν την χρήση των αρχείων της Στάζι ως αποδεικτικών στοιχείων.
Και ενώ διεξαγόταν η δικη του ΕΛΑ, τις αστυνομικές αρχές απασχόλησαν δύο υποθέσεις βομβιστικών επιθέσεων. Η σοβαρότερη, σημειώθηκε κατά δύο λεωφορείων των ΜΑΤ στην Πέτρου Ράλλη, στις 29/10. Ο μηχανισμός πυροδοτήθηκε με καλώδιο από μικρή απόσταση. Αν και δεν υπήρξαν τραυματισμοί, εκτιμάται ότι σκοπός ήταν να υπάρξουν θύματα. Πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. εξέφρασαν φόβους για νέο κύκλο τρομοκρατίας και χαρακτήρισαν την ενέργεια ως την πιο σοβαρή από την εξάρθρωση της 17Ν.
Η δεύτερη επίθεση σημειώθηκε στις 5/5, όταν εξερράγησαν διαδοχικά τρεις ωρολογιακοί μηχανισμοί στο αστυνομικό μέγαρο Καλλιθέας. Η υπόθεση απασχόλησε και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, εν όψει της τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων.
Στις 15/3 η οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας επανεμφανίστηκε με ανάληψη ευθύνης και προκήρυξη για την τοποθέτηση αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σε υποκατάστημα της Citibank στο Ψυχικό. Ο μηχανισμός εξουδετερώθηκε, καθώς προηγήθηκε προειδοποιητικό τηλεφώνημα.
Η αστυνομία, πάντως, έχει δηλώσει ότι συνεχίζει τις έρευνες για τα «υπολείμματα της τρομοκρατίας».
Το κλίμα συμπληρώνει η ψήφιση, εν μέσω έντασης, του νέου αντιτρομοκρατικού νόμου, που αντιμετωπίζει ως τρομοκρατικές ενέργειες σειρά εγκλημάτων, όταν χρησιμοποιούνται για να βλάψουν μια χώρα ή να εκφοβίσουν τον πληθυσμό.