Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Μπλε τριαντάφυλλο δημιούργησαν Ιάπωνες γενετικοί μηχανικοί

Μπλε τριαντάφυλλο δημιούργησαν Ιάπωνες γενετικοί μηχανικοί

Σε τέσσερα χρόνια αναμένεται να κυκλοφορήσει στα ανθοπωλεία το πρώτο μπλε γενετικά τροποποιημένο τριαντάφυλλο, που αναπτύχθηκε από μια Ιαπωνική εταιρεία. Το χρώμα οφείλεται στη χρωστική δελφινιδίνη, της οποίας το γονίδιο απομονώθηκε από τον πανσέ.

36

Σε τέσσερα χρόνια αναμένεται να κυκλοφορήσει στα ανθοπωλεία το πρώτο μπλε γενετικά τροποποιημένο τριαντάφυλλο, που αναπτύχθηκε από μια Ιαπωνική εταιρεία. Το χρώμα οφείλεται στη χρωστική δελφινιδίνη, της οποίας το γονίδιο απομονώθηκε από τον πανσέ.

«Η δημιουργία του μπλε τριαντάφυλλου θεωρείτο κάποτε αδύνατη. Αλλά εμείς συνεχίσαμε το έργο για να το παράγουμε» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Νομπουτάντα Σάζι, πρόεδρος της Suntory. Η εταιρεία δραστηριοποιείται βασικά στη ζυθοποιεία -είναι γνωστή από το ομώνυμο ιαπωνικό ουίσκι- έχει επεκταθεί όμως και στο χώρο της βιοτεχνολογίας.

«Μπλε» τριαντάφυλλα έχουν δημιουργηθεί και στο παρελθόν με την παραδοσιακή τεχνική των διασταυρώσεων. Όμως το χρώμα στα ρόδα αυτά οφείλεται σε ανάμιξη χρωστικών και συνήθως πλησιάζει το γκρι ή το μοβ. Επίσης, πολλά «μπλε» τριαντάφυλλα είναι στην πραγματικότητα βαμμένα.

Το τριαντάφυλλο της Suntory είναι το πρώτο με αμιγές χρώμα, αν και η απόχρωσή του τείνει περισσότερο στο βιολετί παρά στο μπλε του ουρανού.

«Από τεχνολογική άποψη, πετύχαμε απόλυτα να δημιουργήσουμ ένα μπλε ρόδο εξαιτίας της μπλε χρωστικής στο άνθος. Αλλά για να αναγνωριστεί το τριαντάφυλλο ως μπλε από όλους, είμαστε ακόμα στα μισά της διαδρομής» παραδέχεται με δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τακαχάρου Τανάκα, επικεφαλής του Ινστιτούτου Προηγμένης Τεχνολογίας της Suntory.

Η ανάπτυξη του τριαντάφυλλου χρειάστηκε 14 χρόνια ερευνών και κόστισε σχεδόν 28 εκατ. δολάρια. Η εταιρεία πειραματίζεται τώρα και με μπλε γαρίφαλα.

Το 1990 η Suntory ξεκίνησε συνεργασία για τη δημιουργία του ρόδου με την αυστραλιανή εταιρεία βοτεχνολογίας Calgene Pacific, την οποία αργότερα αγόρασε και μετονόμασε Florigene Ltd.

Η εταιρεία εκτιμά τώρα ότι οι δοκιμές που απαιτούνται για να αποδειχθεί ότι η καλλιέργεια του τριαντάφυλλου είναι ασφαλής για το περιβάλλον θα διαρκέσει τουλάχιστον διόμισι χρόνια. Ελπίζει όμως ότι τα μπλε τριαντάφυλλα θα διατεθούν στην αγορά το 2007 ή το 2008.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο