Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Απολίθωμα δεινοσαύρου προσφέρει στοιχεία για τη μετακίνηση των ηπείρων

Απολίθωμα δεινοσαύρου προσφέρει στοιχεία για τη μετακίνηση των ηπείρων

Η Αφρική διαχωρίστηκε από την υπερήπειρο Γκοντβάνα του νοτίου ημισφαιρίου το νωρίτερο πριν από 100 εκατ. χρόνια, και όχι πριν από 120 εκατ. χρόνια όπως πίστευαν οι επιστήμονες, υποδεικνύει το απολίθωμα ενός δεινόσαυρου που ανακαλύφθηκε στον Νίγηρα.

36

Η Αφρική διαχωρίστηκε από την υπερήπειρο Γκοντβάνα του νοτίου ημισφαιρίου το νωρίτερο πριν από 100 εκατ. χρόνια, και όχι πριν από 120 εκατ. χρόνια όπως πίστευαν οι επιστήμονες, υποδεικνύει το απολίθωμα ενός δεινόσαυρου που ανακαλύφθηκε στον Νίγηρα.

Το εύρημα, ηλικίας 95 εκατ. ετών, είναι πρωτοφανές στην αφρικανική ήπειρο. Ωστόσο, όμοια απολιθώματα της ίδιας εποχής έχουν βρεθεί στην Παταγονία και στη Μαδαγασκάρη.

Αυτό πιθανώς σημαίνει ότι η Αφρική και η Νότιος Αμερική παρέμεναν συνδεδεμένες τουλάχιστον μέχρι 100 εκατ. χρόνια πριν. Η ανακάλυψη «προσφέρει ισχυρές ενδείξεις ότι υπήρχε κίνηση κατά μήκος μιας λεπτής γέφυρας ξηράς που συνέδεε τη σημερινή Βραζιλία με τη δυτική Αφρική» αναφέρει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πολ Σερένο, ο παλαιοντολόγος του Πανεπιστημίου του Σικάγο που ανακάλυψε τον δεινόσαυρο.

Η Γκοντβάνα περιλάμβανε τη σημερινή Νότιο Αμερική, την Αφρική, την Ινδία, την Ανταρκτική και την Αυστραλία.

Ο δεινόσαυρος που εντόπισε ο Σερένο ονομάζεται Rugops primus, που σημαίνει «το πρώτο ρυτιδωμένο πρόσωπο». Είχε μήκος περίπου δέκα μέτρα, το ρύγχος του ήταν κοντό και στρογγυλεμένο και τα δόντια του κοντά και λεπτεπίλεπτα. Πιθανότατα ήταν πτωματοφάγος.

Ο R.primus έζησε στο τέλος της Κρητιδικής Περιόδου, όταν στην περιοχή του σημερινού Νίγηρα υπήρχαν μεγάλα ποτάμια και πλούσιες πεδιάδες.

Ο Σερένο, γνωστός κυνηγός δεινοσαύρων του National Geographic, ανακάλυψε το απολίθωμα το 2000, σε συνεργασία με άλλους παλαιοντολόγους των πανεπιστημίων του Σικάγο και του Μίσιγκαν.

Η έρευνα δημοσιεύεται την Τετάρτη στο Proceedings of the Royal Society of London, Biological Sciences.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο