Η ρύπανση φέρνει την Αλβανία στα πρόθυρα «ανθρωπιστικής καταστροφής»
Τις δραματικές συνέπειες από τη ρύπανση της ατμόσφαιρας και του εδάφους αντιμετωπίζει ήδη ο πληθυσμός της Αλβανίας, παραδέχεται ο υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας. Σε πολλές περιοχές τα επίπεδα των τοξικών ρύπων είναι 15 φορές υψηλότερα από τα επιτρεπτά.
36
Τις δραματικές συνέπειες από τη ρύπανση της ατμόσφαιρας και του εδάφους αντιμετωπίζει ήδη ο αλβανικός πληθυσμός, παραδέχεται ο υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Τα Τίρανα θεωρούνται η τρίτη πιο μολυσμένη πόλη του κόσμου μετά το Νέο Δελχί και το Πεκίνο.
Παρά την έλλειψη αξιόπιστων στοιχείων, είναι γνωστό ότι η συγκέντρωση τοξικών αερίων σε ορισμένες περιοχές της Αλβανίας είναι 15 φορές υψηλότερη από τα ανώτατα επίπεδα που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
«Ανησυχούμε, καθώς κάθε ημέρα έρχονται νέες πληροφορίες για αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που πάσχουν από καρκίνο, καρδιαγγειακές και πνευμονικές παθήσεις εξαιτίας δηλητηριωδών αερίων και του διοξειδίου του άνθρακα» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Περιβάλλοντος Ετέμ Ρούκα.
Ο υπουργός καλεί τη διεθνή κοινότητα να συνδράμει ώστε «να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή», σημειώνοντας ότι το κόστος για την αντιμετώπιση της ρύπανσης θα απαιτήσει «τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο δολάρια».
Περίπου 50.000 τόνοι αέριων ρύπων, κυρίως διοξείδιο του άνθρακα, εκλύονται στην περιοχή των Τιράνων κάθε χρόνο, εκτιμά το Εθνικό Ινστιτούτο Περιβάλλοντος της Αλβανίας. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε κάτοικο της πρωτεύουσας αναλογούν 48 κιλά επιβλαβών σωματιδίων.
Σύμφωνα με Αλβανούς ειδικούς, οι θάνατοι από διαταραχές που σχετίζονται με τη ρύπανση έχουν αυξηθεί κατά 20% στα Τίρανα τα τελευταία δύο χρόνια. Η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας εκτιμά ότι οι παθήσεις του αναπνευστικού ήλθαν πέρυσι τρίτες στη λίστα με τις αιτίες θανάτου.
Υπάρχουν επίσης αναφορές για αύξηση των συγγενών ανωμαλιών, ειδικά στην περιοχή του Ελμπασάν, περίπου 60 χιλιόμετρα δυτικά των Τιράνων, όπου τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι 15 φορές υψηλότερα από τα ανώτερα επιτρεπτά, ειδικά όσον αφορά τις ενώσεις του θείου.
«Στο Ελμπασάν, πολυάριθμα εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου και μετάλλουν εκπέμπουν 40.000 τόνους σκόνης ανά έτος» αναφέρει ο Ιλίρ Κουιριάζι, ειδικός του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Επιστήμονες προειδοποιούν επίσης ότι σε όλη τη χώρα δεκάδες χιλιάδες τόνοι χημικών έχουν παρατηθεί στα ερείπια εγκαταλειμένων εργοστασίων.
Σημαντικό είναι και το πρόβλημα που δημιουργούν στα Τίρανα τα απαρχαιωμένα οχήματα. «Περίπου το 90% των 100.000 αυτοκινήτων στην αλβανική πρωτεύουσα είναι υπερβολικά παλιά. Το 70% χρησιμοποιεί ντίζελ και το 30% βενζίνη, κυρίως βενζίνη με μόλυβδο και τεράστιες ποσότητες θείου, η οποία έχει απαγορευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση» σημειώνει ο υπουργός Περιβάλλοντος.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Διαδήλωση χιλιάδων μαθητών και φοιτητών στη Χιλή υπέρ της δωρεάν πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση
- Tέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Ανοίγει 1η Απριλίου το myCAR
- Συνταγή: Μαροκινό κοτόπουλο με μπασμάτι
- Στροφή της ΕΕ στη μεταναστευτική πολιτική: «Πράσινο φως» για κέντρα απέλασης εκτός Ευρώπης
- Βομβαρδισμοί του Ισραήλ σε Τεχεράνη, Βηρυτό – Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Ιράν
- Ο Τραμπ εξετάζει την αποστολή 10.000 ακόμη στρατιωτών στη Μέση Ανατολή
- Βάλε την κίνηση στη ζωή σου: Πέντε λεπτά κάνουν τη διαφορά
- Καταιγίδες φέρνει η κακοκαιρία Deborah: Πότε θα σαρώσει την Αττική – Πού θα έχουμε έντονα φαινόμενα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 27.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/bangkit-prayogi-bcMjZd0BzQk-unsplash-315x220.jpg)















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442