Γενετικά τροποποιημένα φυτά παράγουν υγιεινά λίπη ψαριών
Ένα πειραματόφυτο στο οποίο έχουν εισαχθεί γονίδια από φύκια και μύκητες παράγει λιπαρά οξέα ω-3 και ω-6, αναφέρουν τη Δευτέρα Βρετανοί ερευνητές. Με τα αποθέματα ψαριών να εξαντλούνται, παρόμοιες ποικιλίες ίσως κάποτε συμπεριληφθούν στο διατροφολόγιό μας.
36
Ένα πειραματόφυτο στο οποίο έχουν εισαχθεί γονίδια από φύκια και μύκητες παράγει λιπαρά οξέα ω-3 και ω-6, αναφέρουν Βρετανοί ερευνητές στο Nature Biotechnology. Με τα αποθέματα των ψαριών να εξαντλούνται, παρόμοες ποικιλίες θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στο διατροφολόγιό μας για καλύτερη υγεία, προτείνουν.
«Από όσο γνωρίζω αυτή είναι η πρώτη φορά που εισάγονται γονίδια σε ανώτερα φυτά για να παράγουν υψηλά ποσά λιπαρών οξέων» σχολιάζει τη Δευτέρα στο BBC ο επικεφαλής των ερευνητών Μπαοζιού Κι.
Τα ωμέγα λιπαρά οξέα, που απαντώνται κυρίως σε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος, έχουν αντιοξειδωτική δράση και προστατεύουν την καρδιά, μετριάζουν τα συμπτώματα φλεγμονοδών νόσων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και πιθανώς προστατεύουν από το διαβήτη.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπαθ στη Βρετανία εργάστηκαν με το φυτό Arabidopsis thaliana, συγγενή του λάχανου, το οποίο χρησιμοποιείται κατά κόρον σε πειράματα.
Στο φυτό εισήχθησαν δύο γονίδια από φύκη και ένα γονίδιο από μύκητα, τα οποία περιέχουν την πληροφορία για την παραγωγή ω-3 και ω-6.
«Όλα τα φυτά με πράσινο ιστό έχουν το δυναμικό να παράγουν αυτά τα λιπαρά οξέα μακριάς αλυσίδας» αναφέρει ο Μπαοζιού Κι. «Αν προσπαθήσουμε να αυξήσουμε τα ω-3 λιπαρά σε ένα φυτό, μια καλή πηγή θα ήταν ο λιναρόσπορος. Και για τα ω-6, πιστεύω ότι η ελαιοκράμβη θα ήταν κατάλληλη, ή η σόγια» συνεχίζει.
Η ερευνητική ομάδα χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από τη γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BASF, η οποία ελπίζει ότι τα γενετικά τροποποιημένα φυτά που παράγουν υγιεινές ουσίες θα γίνουν αποδεκτά από τους καταναλωτές πιο εύκολα από ό,τι οι ποικιλίες που απλά αυξάνουν την παραγωγή και μειώνουν το κόστος.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Χανιά: Συναγερμός για κρούσμα μηνιγγίτιδας σε λύκειο – Στο νοσοκομείο 17χρονη μαθήτρια
- «Βράζουν» για τη διαιτησία του ΑΕΚ – Κραϊόβα οι Ρουμάνοι: «Αστείες αποφάσεις» (pic)
- Αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία: Πόσα και…γιατί χρωστούν οι Έλληνες;
- Ινδονησία: Φρικτός θάνατος για 10χρονο – Τον άρπαξε κροκόδειλος ενώ κολυμπούσε με φίλους του
- Meteo: Μόλις το 1% της χώρας καλύπτεται με χιόνι – Κάτω από τον μέσο όρο της περασμένης τετραετίας
- Ο σκύλος σάς γυρνάει την πλάτη του – Τι δηλώνει αυτή η συμπεριφορά
- ΗΠΑ Vs Κίνας: Η νηνεμία πριν την καταιγίδα
- Μεγάλη άνοδος για την ΑΕΚ στο ranking της UEFA – Ιστορική συγκομιδή για την «Ένωση»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 19.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/hessamoddin-jafari-Rjs0QP4wL9E-unsplash-315x220.jpg)















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442