Η αποχή των εγκύων από συγκεκριμένες τροφές δεν αποτρέπει τις παιδικές αλλεργίες
Σαν Φρανσίσκο: Η αποφυγή τροφών κατά τη διάρκεια της κύησης δεν αποτρέπει μεταγενέστερες διατροφικές αλλεργίες στα παιδιά, σύμφωνα με ανακοίνωση που έγινε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας για τις Αλλεργίες, το Άσθμα και την Ανοσολογία.
Σαν Φρανσίσκο: Η αποφυγή τροφών κατά τη διάρκεια της κύησης δεν αποτρέπει μεταγενέστερες διατροφικές αλλεργίες στα παιδιά, σύμφωνα με ανακοίνωση που έγινε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας για τις Αλλεργίες, το Άσθμα και την Ανοσολογία.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα στον Καναδά με επικεφαλής τον Δρ Γκρέγκ Απελτ πραγματοποίησαν μελέτη μεταξύ ενός μεγάλου αριθμού παιδιών που θεωρείτο ότι ανήκαν στην ομάδα υψηλού κινδύνου, αφού διέθεταν είτε ένα συγγενή πρώτου βαθμού που έπασχε από άσθμα, είτε δύο συγγενείς πρώτου βαθμού που έπασχαν από αλλεργικά νοσήματα στα οποία παίζει σημαντικό ρόλο η ανοσοσφαιρίνη Ε.
Οι επιστήμονες ζήτησαν από τις μητέρες να αποφύγουν την κατανάλωση φιστικιών, ξηρών καρπών και ψαριών, καθώς και να ελαττώσουν το γάλα και τα αβγά κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και το πρώτο έτος του θηλασμού.
Επιπλέον, από τις γυναίκες ζητήθηκε να καθυστερήσουν τη χορήγηση στερεών τροφών στα βρέφη έως την ηλικία των έξι μηνών, να δώσουν μη μητρικό γάλα όταν τα παιδιά συμπληρώσουν το 12ο μήνα ζωής τους και, αντίστοιχα, να χορηγήσουν σε αυτά αβγά και ξηρούς καρπούς μόνο κατά τις ηλικίες των δυο και τριών ετών.
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν αλλεργικά τεστ στα παιδιά σε ηλικίες ενός, δύο και επτά ετών και σύγκριναν τα αποτελέσματα με έναν άλλο αριθμό παιδιών που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.
Όπως διαπιστώθηκε, σε ηλικία ενός έτους δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές, αφού, για παράδειγμα, περίπου το 4% και από τις δύο ομάδες παιδιών εμφάνισαν αλλεργική αντίδραση στο γάλα και περίπου το 20% από την πρώτη και το 14% από τη δεύτερη ομάδα (ελέγχου) στο αβγό.
Σε ηλικία δύο ετών, το 12% των παιδιών της πρώτη ομάδας εμφάνισαν αλλεργία στο αβγό, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των μελών της ομάδας ελέγχου ήταν μόλις 6%. Τα αντίστοιχα ποσοστά όσον αφορά την αλλεργία στο γάλα ήταν 4% και 1% καθώς και 9% για τις δύο κατηγορίες όσον αφορά την αλλεργία στους ξηρούς καρπούς.
Σε ηλικία επτά ετών η ίδια τάση συνεχίστηκε με μικρές διαφορές μεταξύ των μελών των δύο ομάδων παιδιών όσον αφορά τις αλλεργικές αντιδράσεις.
«Η αποχή από τις συγκεκριμένες ομάδες τροφών όχι μόνο δεν απέτρεπαν την εμφάνιση αλλεργιών αλλά την επέτειναν κιόλας», επεσήμανε ο Δρ Απελτ.