Οι γυναίκες καπνίστριες κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο του πνεύμονα
Νέα Υόρκη: Οι γυναίκες καπνίστριες έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο του πνεύμονα συγκριτικά με τους άνδρες, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Lung Cancer.
Νέα Υόρκη: Οι γυναίκες καπνίστριες έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο του πνεύμονα συγκριτικά με τους άνδρες, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Lung Cancer.
Ομάδα ειδικών από το Ιατρικό Κέντρο Weill Cornell στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακάλυψε πως σε σύνολο περίπου 2.500 ανδρών και γυναικών από 40 ετών και άνω που υποβλήθηκαν σε κλινικό έλεγχο για καρκίνο του πνεύμονα , οι γυναίκες διέθεταν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης του νοσήματος σε σχέση με τους άνδρες.
Στο πλαίσιο της μελέτης, 1.202 γυναίκες και 1.288 άνδρες, που κάπνιζαν κατά μέσο όρο ένα πακέτο την ημέρα επί 10 συνεχή χρόνια, υποβλήθηκαν σε αξονική τομογραφία προκειμένου να εξακριβωθεί ο κίνδυνος προσβολής από καρκίνο του πνεύμονα.
Οι βιοψίες που πραγματοποιήθηκαν επιβεβαίωσαν την ύπαρξη καρκίνου σε 45 γυναίκες και σε 20 άνδρες.
Λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία των συμμετεχόντων και το γενικότερο ιατρικό ιστορικό τους, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως οι γυναίκες διέτρεχαν το διπλάσιο κίνδυνο εν συγκρίσει με τους άνδρες.
Όσον αφορά τα αίτια του φαινομένου, οι ερευνητές εικάζουν πως πιθανότατα αποδίδονται στην αυξημένη ικανότητα των ανδρών να μεταβολίζουν τις τοξίνες του τσιγάρου, ωστόσο αναφέρουν πως απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να καταλήξουν σε πιο ασφαλή συμπεράσματα.
health.in.gr
- Απόφαση ονοματοδοσίας Σχολικού Γυμναστηρίου σε «Ιωάννης Ιωαννίδης»
- Στο 2,5% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο – Πού καταγράφονται οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις
- Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη σωφρονιστικός υπάλληλος, κατηγορούμενος για διακίνηση ναρκωτικών
- «Βόμβα» στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες: Αποκλείστηκε ο Ουκρανός για το κράνος με τους νεκρούς αθλητές
- Σαμουράι: Η αληθινή ιστορία πίσω από τον μύθο των άτρωτων πολεμιστών
- Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη σωφρονιστικός υπάλληλος – Κατηγορείται για διακίνηση ναρκωτικών
- Ιταλία: Δίχρονο παιδί κινδυνεύει να πεθάνει έπειτα από πρωτοφανές ιατρικό λάθος σε μεταμόσχευση
- Kαταιγίδα Nils: Σαρώνει τη Γαλλία – Ένας νεκρός και 850.000 σπίτια χωρίς ρεύμα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 12.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/bernard-WQChxc_ZPE4-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442