Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Μεγάλα ονόματα του κινηματογράφου στην 54η Μπερλινάλε

Μεγάλα ονόματα του κινηματογράφου στην 54η Μπερλινάλε

Ο Τζακ Νίκολσον, η Νταϊάν Κίτον, η Σαρλίζ Θερόν, η Κέιτ Μπλάνσετ, η Ζιλιέτ Μπινός, η Σαντρίν Μπονέρ και οι σκηνοθέτες Τζον Μπούρμαν, Πατρίς Λεκόντ, Ρον Χάουορντ, ήταν ανάμεσα στα μεγάλα ονόματα του κινηματογράφου που έφθασαν το Σαββατοκύριακο στη Μπερλινάλε.

43

Ο Τζακ Νίκολσον, η Νταϊάν Κίτον, η Σαρλίζ Θερόν, η Κέιτ Μπλάνσετ, η Ζιλιέτ Μπινός και η Σαντρίν Μπονέρ και οι σκηνοθέτες Τζον Μπούρμαν, Πατρίς Λεκόντ, Ρον Χάουορντ, ήταν ανάμεσα στα μεγάλα ονόματα του κινηματογράφου που έφτασαν στο Βερολίνο στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για να παρευρεθούν στην προβολή των ταινιών τους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συνέντευξη Τύπου του Τζακ Νίκολσον και της Νταϊάν Κίτον για την ταινία τους «Κάλιο αργά παρά αργότερα» (εκτός συναγωνισμού), που ήδη άρχισε να προβάλλεται στην Ελλάδα.

Μιλώντας για τη γυμνή σκηνή του στην ταινία, ο Νίκολσον σχολίασε με χιούμορ: «Είμαι πολύ περήφανος για τα οπίσθιά μου. Πρότεινα να τα χρησιμοποιήσουν στην αφίσα της ταινίας, αλλά μου είπαν ότι είναι παράνομο. Έχω ένα πολύ μεγάλο πισινό και κάθομαι σ αυτόν όλη την ώρα…».

Η πιο σημαντική, μέχρι στιγμής, ταινία του διαγωνιστικού τμήματος ήταν η αγγλο-ιρλανδική παραγωγή «Χώρα του κρανίου μου» του Τζον Μπούρμαν. Ταινία που αναφέρεται στις ακροάσεις της Επιτροπής για την Αλήθεια και τη Συμφιλίωση της Νότιας Αφρικής, που ξεκίνησε μετά την κατάργηση του «απαρτχάιντ» και την ανακήρυξη ενός πραγματικά ελεύθερου κράτους, με τον Νέλσον Μαντέλα να εκλέγεται πρόεδρος της χώρας.

Γύρω από ένα έγχρωμο δημοσιογράφο της Washington Post (Σάμιουελ Τζάκσον) και μια λευκή (Ζιλιέτ Μπινός), που παρακολουθούν για τα μίντια τις ακροάσεις, ο Μπούρμαν αναπαριστά ορισμένες από τις χιλιάδες καταθέσεις γύρω από τα μαρτύρια και τους φριχτούς θανάτους των έγχρωμων του ρατσιστικού καθεστώτος.

Ο Μπούρμαν έφτιαξε μια συγκλονιστική ταινία, δοσμένη με δύναμη και συγκίνηση, αποσπώντας πολύ καλές ερμηνείες από τους δύο πρωταγωνιστές του, ιδιαίτερα τη Μπινός στο ρόλο της φιλελεύθερης λευκής που τολμά να πάει αντίθετα με τους δικούς της, ακόμη και την οικογένειά της, αποφασισμένη να υποστηρίξει και να αποκαλύψει την αλήθεια.

Στο χώρο των ανθρώπινων σχέσεων και των συναισθημάτων κινήθηκαν οι ταινίες «Εκμυστηρεύσεις, ιδιαίτερα οικείες» του Γάλλου Πατρίς Λεκόντ και «Ξημέρωμα» του Σουηδού Μπγιορν Ρούνγκε. Στην ταινία του Λεκόντ («Ο εραστής της κομμώτριας») έχουμε την παράξενη σχέση που αρχίζει να αναπτύσσεται ανάμεσα σε μια μυστηριώδη γυναίκα (Σαντρίν Μπονέρ) και ένα δικηγόρο φορολογικών υποθέσεων (Φαμπρίς Λουκινί), όταν η γυναίκα αρχίζει να τον επισκέπτεται στο γραφείο του, θεωρώντας τον, από παρεξήγηση ως το ψυχίατρο ενός διπλανού γραφείου.

Αισθήματα, αντιδράσεις και η σταδιακή μετατροπή του δικηγόρου από περιέργεια σε έρωτα, είναι τα στοιχεία στα οποία ο Λεκόντ εστιάζει την κάμερά του, αποσπώντας εξαιρετικές ερμηνείες από τους ηθοποιούς του.

Στη δική του ταινία, ο Μπγιορν Ρούντγκε παρουσιάζει τρεις παράλληλες ιστορίες με θέμα την κρίση του γάμου σε διαφορετικά ζευγάρια. Θέμα που φέρνει στο νου τις ταινίες του Μπέργκμαν αλλά και άλλων Σουηδών σκηνοθετών, από τα θέματα εκείνα που απασχολούν ιδιαίτερα τη σύγχρονη σουηδική κοινωνία.

Ο Ρούντγκε δημιουργεί μια σκοτεινή ατμόσφαιρα στην αφήγησή του και είναι μόνο προς το τέλος της ταινίας του που αφήνει να φανεί μια αχτίδα φωτός στις σχέσεις των προσώπων του.

Επιστροφή στο γουέστερν κάνει με την ταινία του «Η αγνοούμενη» ο σκηνοθέτης Ρον Χάουαρντ («Απόλλων 13», «Ένας υπέροχος άνθρωπος»). Σ αυτήν, η Κέιτ Μπλάνσετ ερμηνεύει μια γυναίκα των συνόρων που όταν οι Ινδιάνοι σκοτώνουν το σύντροφό της και απάγουν τη νεαρή κόρη της, ξεκινά ένα μακρινό ταξίδι, συντροφιά με τον αποξενωμένο πατέρα της (Τόμι Λι Τζόουνς), για να τη βρει.

Θέμα που θυμίζει τον «Αιχμάλωτο της ερήμου» και που ο Χάουαρντ αφηγείται σωστά, δίνοντας μια επική πνοή στην όλη αφήγηση και καταφέρνοντας να φτιάξει μερικές εντυπωσιακές σκηνές.

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο